Høringssvar
Regionsrådet havde med en offentlig høring fra 2. oktober til 28. november 2023 inviteret nordjyske borgere, kommuner, virksomheder, vidensinstitutioner og organisationer m.fl. til at deltage i debatten om Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 for Nordjylland.
Høringssvar om Regional Udviklingsstrategi 2024-2027
Her ses de høringssvar, Region Nordjylland har modtaget om forslaget til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027.
Høringssvarene er med henblik på tilgængelighed gengivet som ren tekst uden eventuelle medsendte illustrationer og bilag.
Medsendte illustrationer og bilag vil naturligvis indgå i Regionsrådets politiske behandling af høringssvarene.
-
Høringssvar – Regional Udviklingsstrategi for Region Nordjylland 2024-2027
Hvis vi i Region Nordjylland skal leve op til at løse fremtidens udfordringer og forløse potentialet i Region Nordjylland for både at sikre en fortsat og ikke mindst skærpet indsats i en mere klima-ansvarlig, bæredygtig og sundhedsforebyggende retning, så er det nødvendigt, at regionen udstikker en kurs, hvor cykling og cykelforhold indgår som et naturligt element i enhver overvejelse og planproces.
Om det gælder fokus på mobilitet, sammenhæng og balance mellem regionens større byområder og landdistrikter vedrørende, at skabe udvikling i hele regionen, så skal det indtænkes, hvordan cykling og aktiv fysisk persontransport i hverdagen kan indgå og implementeres som en integreret del af den regionale helhed. Det skal være muligt at være cyklende medborger og gæst i Region Nordjylland i så bredt og vidt omfang som muligt uden at skulle være tvunget til at eje eller benytte en privatbil. Muligheden for at kombinere cykel med tog/bus inden for en rimelig afstand af bopælen eller feriedestinationen og til en overkommelig pris skal, tilstræbes sikret gennem dedikerede planprincipper og fornøden infrastruktur i koordinering med andre offentlige kommunale og statslige planmyndigheder.
Når der bygges nyt sygehus, en ny regional facilitet og der planlægges regional sammenhæng, så anbefaler Cyklistforbundet Aalborg Afd. at der sikres indtænkning af optimale forhold (f.eks. cykelstier, cykelparkering af høj, attraktiv standard, cykling som sundhedsforebyggende middel, cykling til formindskelse af trængsel m.v.) for de borgere/medarbejdere, der vælger cykeltransport til og fra sygehus, institutioner og regionale arbejdspladser i det hele taget. Ligeledes må gælde, at besøgende i regionen skal føle sig velkomne og imødekommet, hvis de vælger at medbringe cykel i tog/bus eller ankomme med færge fra Norge/Sverige/Færørerne/Island.
Attraktive rammer for bosætning skal altid pr. definition indebære muligheden for at kunne klare sig med en cykel som sundt, klimavenligt og bæredygtigt alternativ/supplement til bilbrug, så vidt det kan lade sig gøre, i kraft af en samspillende koordinering med kommunale og statslige vejansvarlige for at sikre bedst mulige rammer for at kunne cykle i stedet for at benytte privatbil. Regionen skal medvirke til, bl.a. i form af kampagner, at privatbil bliver brugt med ansvarlig omtanke med anvisning af, at cykling og kombination af cykel/kollektiv transport er et fornuftigt alternativ i mange sammenhænge!
Som arbejdsplads bør Region Nordjylland også gå foran med tiltag, der fremmer, at medarbejderne så vidt muligt benytter cykel til/fra arbejdspladsen samt i tjenesten med tanke på grøn omstilling, bæredygtighed, klimaansvarlighed og medarbejdersundhed – F.eks. kunne man forestille sig en profileret præmieringsordning eller tilskyndelsesordning for alle medarbejdere, der har maks. 15 km til arbejdspladsen (overkommeligt med el-cykel, i hvert fald 6-7 mdr. af året) blandt en buket af incitamenter til mere medarbejdercykling.
En nordjysk region med en sund stærk puls, masser af levekraft, som gør den attraktiv for borgere, virksomheder og besøgende, er en region, der i alle planprocesser og udviklingsprocesser har kontinuerligt fokus på at indtænke cykel-potentialet i hverdag og fritid som en naturlig, integreret del af en bæredygtig, klimavenlig og sund nutid og fremtid i samspil med alle andre elementer i den nordjyske regionale helhed og udvikling.
Region Nordjylland skal stå langt skarpere og meget mere målbevidst som en cykelvenlig og cykelfremmende region i alle aspekter af regionens planlægning og virke, hvor det er relevant, både i forhold til det borgervendte plan og som virksomhed/arbejdsplads, der går foran som et bæredygtigt, grønt, sundhedsfremmende og klimakonstruktivt forbillede!
Fra Cyklistforbundet Aalborg Afd. v. Mike White
-
Byrådet i Hjørring Kommune har behandlet udkast til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 samt fællesafsnit til kommunale planstrategier og den Regionale Udviklingsstrategi. Byrådet godkendte det fællesafsnit og har derudover ingen bemærkninger.
Med venlig hilsen
Lisbeth Bilde,
Chefkonsulent,
Hjørring Kommune -
Høringssvar fra Vesthimmerlands Kommune til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027
Vesthimmerlands Kommune bakker grundlæggende op om ambitionerne og perspektiverne i udkastet til den Regionale Udviklingsstrategi for 2024-2027. Vi er enige i det overordnede udfordringsbillede, hvor særligt udfordringerne vedrørende kvalificeret arbejdskraft, klimaforandringer og el-infrastruktur kræver hurtig og fælles handling på tværs af Nordjylland.
Tilsvarende er vi enige jeres inddeling i fire strategispor og i langt størstedelen af de kerneinitiativer, som der udpeges for at adressere udfordringerne. I mange tilfælde er der allerede etableret velfungerende partnerskaber mellem Regionen og kommunerne omkring de pågældende initiativer, som Vesthimmerlands Kommune gerne arbejder for at bygge videre på. Regionen opfordres til forsat at involvere og inddrage kommunerne ved igangsættelse af nye tiltag, og gerne så tidligt som muligt.
Udvikling i alle dele af Nordjylland
Det er tydeligt, at RUS skal være en strategi for udvikling af Nordjylland som helhed, men der mangler et eksplicit fokus på, at det er delene, der sammen udgør helheden. Region Nordjylland bør understøtte og fremme, at der sker udvikling i alle dele af Nordjylland. Konkrete eksempler på, hvor dette fokus mangler, nævnes nedenfor, men der bør generelt være et større fokus på, hvordan der sikres udvikling i landdistrikterne.
Fremtidssikring af energiinfrastrukturen
Forbedring af el-infrastrukturen i Nordjylland er en afgørende sag, hvis Nordjylland skal kunne tiltrække investeringer og bidrage til nationale målsætning for omstilling til vedvarende energi. Den dagsorden er sat, særligt gennem BRN, men omstillingen til fremtidens energisystem kræver, at andre dele af infrastrukturen også kan følge med. Konkret kan nævnes det nationale transmissionsnet for gas, der drives af energinet, og som potentielt kan bruges til transport af biogas. Tilsvarende kan den nødvendige infrastruktur for transport af brint, CO2, mm. blive et afgørende parameter for, at de nordjyske kommuner kan tiltrække investeringer i VE-anlæg, herunder energiparker. Der opfordres derfor til regional analyse af kapacitet og forventet efterspørgsel på disse dele af energiinfrastrukturen i Nordjylland.
Adgang til uddannelse og arbejdskraft
Vesthimmerlands Kommune bakker generelt op om ambitionerne under ”En Kompetent Region”, og fremhæver værdien af FremKom4 som et fælles vidensgrundlag for alle aktørerne i Nordjylland indenfor uddannelse og kvalificeret arbejdskraft. Konkret bakker vi op om, at der i hele Nordjylland skal være kvalitetsuddannelser inden for rækkevidde. Det er vigtigt, at der skabes uddannelsesplatforme lokalt, således adgang til uddannelse er let tilgængelig for såvel unge som voksne.
Området er kendetegnet ved mange aktører med forskellige opgaver og kompetencer, så der opfodres til, at Regionen arbejder for en bred inddragelse af alle relevante parter, herunder kommunerne, når nye tiltag og indsatser igangsættes og nye prioriteringer foretages.
Øvrige strategiske vejinvesteringer
Vesthimmerlands Kommune bakker op om, at der er behov for at stå sammen om de strategisk vigtige vejinvesteringer, der er til fælles gavn for Nordjylland. I den Regionale Udviklingsstrategi for 2020-2023 fremgik det, at Region Nordjylland vil støtte op om Jyllandskorridoren, herunder etablering af en Hærvejsmotorvej og fremme af forbedringer på Aggersundbroen. Det forventes, at samme formuleringer indarbejdes i RUS 2024-2027, da de pågældende infrastrukturprojekter fortsat er fælles nordjyske prioriteter, som det også fremgår af den fælles masterplan for bæredygtig mobilitet, som Regionen og KKR har godkendt.
Kultur som drivkraft
Vesthimmerlands Kommune er enige i, at et rigt kulturliv er vigtigt for bosætning, tiltrækning af virksomheder til Nordjylland og for turisters valg af Nordjylland som destination. Vi gør i denne sammenhæng særligt opmærksom på, at ringborgene Aggersborg fra Vesthimmerland og Fyrkat fra Hobro for nylig er godkendt som verdensarv, hvilket fremover vil udgøre et særligt brand og kvalitetsstempel, som mange turister vil finde det værd at rejse langt for at opleve. De mange nye gæster vil ikke kun gavne museerne og ringborgene, men også andre omkringliggende attraktioner, overnatningssteder samt i det hele taget lokalområderne ved de to ringborge.
I Vesthimmerlands Kommune har vi desuden en bekymring for fordelingen af statslige kulturmidler. Region Nordjylland bør fremme en mere proaktiv tilgang til at sikre, at alle dele af Nordjylland tilgodeses med midler.
Digitale løsninger på sundhedsområdet
Vesthimmerlands Kommuner er enige i målet om at integrere og eskalere smarte og digitale løsninger i sundhedsvæsenet, som bidrag til såvel bedre ressourceudnyttelse som bidrag til løsning af fremtidens udfordringer for det nordjyske sundhedsvæsen, herunder særligt rekrutteringssituationen. Formuleringerne herom fremgår af bilagene til RUS, men kunne med fordel flyttes op i selve strategien.
I Nordjylland har vi en lang tradition for tæt samarbejde om bl.a. digitale løsninger, som det er vigtigt at videreudvikle til et samlet koncept for et fælles nordjysk e-sundhedsvæsen. Et fælles nordjysk e-sundhedsvæsen skal bidrage til at sikre løsninger, som både kan være arbejdskraftbesparende, som sikrer tilgængelighed og nærhed især for borgere i yderkantsområderne, som kan understøtte god kvalitet og faglighed i de sundhedsfaglige indsatser, og som ikke skaber en øget ulighed i sundhed.
Adgang til sundhedstilbud og lokale sygehuse har stor betydning for bosætning og udvikling i alle dele af regionen. I Vesthimmerlands Kommune har vi i den forbindelse en bekymring for fremtidens
sundhedsvæsen, herunder mulighederne for at skabe et sammenhængende sundhedsvæsen, som samtidig er fysisk tilgængeligt i alle dele af regionen. Bekymringen udspringer konkret af, at det
kommende supersygehus etableres på en måde, så det uvægerligt vil medføre en flytning af opgaver fra regionen, og derved skabe behov for endnu stærkere lokale tilbud i praksissektoren og de kommunale sundhedstilbud, samt behov yderlige regionale tilbud såsom lokale ambulatorier. Der påhviler Regionen er særligt ansvar for at gøre hvad det kræver for at sikre, at ydernumre for speciallæger og alment praktiserende læger besættes, og at de fordeles, så der er fysisk nærhed hertil i alle dele af regionen.Med venlig hilsen
Per Bach Laursen,
Borgmester,
Vesthimmerlands Kommune -
Høringssvar til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027
Byrådet i Frederikshavn Kommune har drøftet forslaget til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS).
Byrådet finder, at den regionale udviklingsstrategi harmonerer godt med politiske fokusområder og prioriteringer i Frederikshavn Kommune, herunder kommunens gældende udviklingsstrategi ”Muligheder for Vækst, Muligheder for Mennesker 2020-2024”.
Forslag til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 vurderes samlet set at være et godt afsæt for et fortsat godt samarbejde om den fremtidige udvikling af Nordjylland og dermed også af Frederikshavn Kommune.
Frederikshavn Byråd har følgende bemærkninger til den regionale udviklingsstrategi:
Strategisporet ”En sammenhængende region”
Med den stigende elektrificering ser Frederikshavn Kommune el-infrastrukturen som et nøgleparameter for at følge med udviklingen både for private og erhverv. Dimensioneringen af elnettet skal derfor prioriteres således, at det understøtter den grønne omstilling både for virksomheder og borgere.
Det er afgørende for Nordjylland og dermed også Frederikshavn kommunes udvikling, at der skabes et robust og fremtidssikret el-infrastruktur. Som det fremgår af strategien er udbygning af el-infrastrukturen vigtig i forhold til fremtidige investeringer, tiltrækning af virksomheder og ikke mindst i en klimamæssig sammenhæng.
Der er et stort behov for mere kapacitet ved udbygning af både transmissions- og distributionsnettet for at imødekomme de fremtidige behov for grønne investeringer, og til reducering af CO2 udledning. En udbygning af el-infrastrukturen er et væsentligt konkurrenceparameter, og har stor betydning for virksomhedernes mulighed for vækst og udvikling i den grønne omstilling - og dermed skabelse af nye arbejdspladser.
Frederikshavn kommune store erhvervshavne, hvor færgedrift, fiskerierhverv og krydstogtturisme har uvurderlig betydning og herfra er der stor efterspørgsel på elektrificering og landstrøm i forhold til grøn omstilling. Elektrificering er desuden en forudsætning for, at Nordjylland bliver en integreret del af jernbanenettet.
Det er vigtigt, at der arbejdes for at sikre en robust og fremtidssikret el-infrastruktur i hele Nordjylland fx i regi af Business Region North Denmark, og i andre relevante sammenhænge og fora.
Den kollektive transport er udfordret. Det gælder også Frederikshavn Kommune, der dækker et stort område med mange landzoner, hvilket besværliggør en effektiv og grøn drift af den kollektive trafik. Samtidig er det dog også vigtigt, at det er muligt at tage en ungdomsuddannelse eller komme på arbejde lige gyldigt, hvor du bor. Der er derfor behov for at tænke nyt og finde nye alternative løsninger indenfor den kollektive trafik, når det gamle system med en mangfoldighed af busser skal udskiftes. Der skal findes et alternativ der både hænger sammen økonomisk, tænkes ind i den grønne omstilling og imødekommer de vigtigste transportmæssige behov.
Udfordringer i Nordjylland i dag
Afsnittet giver en fin indflyvning i de betingelser som Nordjylland er underlagt og danner derved en god ramme for de efterfølgende indsatsområder. Frederikshavn Kommune kan nikke genkendende til de skitserede udfordringer herunder ikke mindst skæv befolkningsudvikling mellem land og by, udfordringer med kvalificeret arbejdskraft, klimaforandringer og utilstrækkelig el-infrastruktur. Udfordringer som ikke kan løses uden samarbejde og partnerskaber, hvor hver deltager bidrager på baggrund af sine ressourcer, ansvarsområder og kompetencer.
Strategisporet ”En grøn region”
Frederikshavn Kommune bakker op om den grønne omstilling og har i regi af sin klimaplan DK2020 sat ambitiøse mål. Der er iværksat konkrete projekter indenfor bl.a. produktion af grøn energi, energibesparelser og omlægning fra fossile brændstoffer til elektrificering. Kommunen arbejder desuden med at imødegå konsekvenserne af klimaforandringer og har udarbejdet en klimatilpasningsplan.
Reduktion i udledning af drivhusgasser og klimaforandringer, kalder dog også på et bredere samarbejde. Frederikshavn Kommune indgår allerede i fx Green Hub Denmark, et offentlig-privat samarbejde som bidrager til grønne energiløsninger. Det er positivt, at den regionale udviklingsstrategi fokuserer på flere tværregionale samarbejder på området, og Frederikshavn Kommune bakker op om regionens perspektiver og initiativer.
Strategispor ”En kompetent region”
Fokusområder under ”En kompetent Region” falder fint i tråd med kommunens opfattelse af aktuelle og fremtidige udfordringer med at sikre de rette kompetencer. Det er afgørende for udviklingen af kommunen, at der opbygges stærke kompetencer og at de matcher arbejdsmarkedets efterspørgsel.
Gode, lokale ungdomsuddannelser er grundlaget for at opbygge disse kompetencer. Frederikshavn Kommune har et stort fokus på at sikre de lokale uddannelsesmuligheder, og opretholde et bredt og kvalitetsbetonet udbud i hele landsdelen. Det er i den sammenhæng af stor betydning for udviklingen af en samlet region, at der udvikles organisationsformer på uddannelsesområdet, som i videst muligt omfang bidrager til at opretholde udbuddet decentralt. Dette for netop at sikre let adgang for alle unge til en ungdomsuddannelse.
Generelt vil Frederikshavn Kommune påpege, at det er vigtigt at kommunerne inddrages i udviklingen af uddannelsesområdet i væsentligt omfang, da uddannelsesområdet er tæt koblet sammen med erhvervsområdet, og dermed den generelle udvikling og vækst i hele lokalområdet.
For at imødekomme virksomhederne behov for kompetencer, er det afgørende at få flere til at tage en erhvervskompetencegivende uddannelse og helt konkret flere til at tage en STEM-uddannelse. Men for at nå målsætningen om flere med en ungdomsuddannelse, er det vigtigt at adressere, hvordan vi lykkes med at få alle unge med – også dem som har det svært, og er udfordret på andet end det faglige.
Strategisporet ”En attraktiv region”
Byrådet er enig i målet om at styrke Nordjyllands position som en attraktiv region både for borgere, besøgende og erhvervsliv. De stedbundne natur- og kulturkvaliteter, som nævnes i strategien, har stor betydning for livskvalitet og bosætning i Frederikshavn Kommune. Desuden rummer kvaliteterne et stort potentiale for udvikling af turismen i kommunen.
Udviklingen i landdistrikterne er et område der ligger Frederikshavn kommune særligt på sinde. Udviklingsstrategien kunne i den henseende godt indeholde et mere slagkraftigt perspektiv på landdistriktsudvikling med fokus på lokal sammenhængskraft. Det være sig i forhold til bosætning og skabelse af attraktionsværdi for lokal udvikling og i forhold til erhvervsudvikling for turisme og andre relaterede erhverv. Særligt i lyset af, at syv nordjyske kommuner i forening med i alt 15 kommuner i Jylland satser strategisk på at gøre Hærvejen til et internationalt outdoorturismebrand i 2030. Nordeafonden er i den sammenhæng strategisk partner, hvor de allerede har fokus på at gøre landsbyerne mere attraktive som lokalsamfund i landdistrikterne. Det nye for fonden er at kickstarte destinationsudviklingen via et fysisk kvalitetsløft på hele strækningen, kombineret med lokale indsatser med lokale attraktioner og overnatnings- og servicefaciliteter langs Hærvejen og i de enkelte landsbyer/bysamfund.
På sundhedsområdet er der et stort potentiale i at øge tilgængeligheden til sundhedstilbud gennem IT-baserede løsninger. Der vil dog fortsat opstå situationer, hvor en fysisk konsultation er nødvendig – fx på grund af den specifikke karakter af sundhedsproblemet, eller på grund af visse borgeres manglende evne til at udvikle de påkrævede IT-relaterede færdigheder.
Vigtigheden af det nære, fysiske sundhedsvæsen bør derfor ikke undervurderes. I den sammenhæng er det værd at bemærke, at Nordjylland, især den nordligste del af regionen, står over for betydelige udfordringer med lange afstande og transporttider til og fra fysiske konsultationer. Disse udfordringer kunne potentielt mindskes ved at rette mere opmærksomhed mod udviklingen af det nære, fysiske sundhedsvæsen.
Med venlig hilsen
Birgit S. Hansen,
Borgmester,
Frederikshavn Kommune -
Regional udviklings strategi - høringssvar
Distriktsrådet for Frederikshavn kommune har med spænding modtaget oplæg til RUS Nordjylland og særligt set på landdistrikternes positioner i strategien, specielt med hensyn til hvilken udviklingskraft regionen lægger for dagen ift. landdistriktsudviklingen.
Vi ser med glæde på den opmærksomhed der er på, at finde nye løsninger omkring den kollektive trafik, da udviklingen lige nu går den forkerte vej. Der er behov for at finde løsninger i landdistrikterne, der tilgodeser særligt unge menneskers behov for, udover at kunne komme til og fra skole, også at kunne deltage i fritidsaktiviteter, besøge kammerater m.v.
Ligeledes finder vi samarbejdet om sundhedslandsbyer, som en mulig vej at gå, til at fastholde og gerne styrke et sundhedstilbud, der fortsat vil gøre det attraktivt at bo i en af regionens landsbyer. Vi ønsker dog opmærksomheden rettet på, at det fortsat er vigtigt med fysisk nærhed, hvorfor ny IT baserede -løsninger skal være kombineret med fysisk kontakt i en eller anden form.
Særligt vigtigt er det for os, at vi havde håbet på, at Regionen havde mønstret en lidt mere slagkraftig landdistriktsudvikling med fokus på lokal sammenhængskraft i forhold til bosætning og skabelse af attraktionsværdi for lokal udvikling, med særlig fokus på erhvervsudvikling for turisme og andre relaterede erhverv. Specielt i lyset af, at syv nordjyske kommuner i forening med ialt 15 kommuner i Jylland satser strategisk på at gøre Hærvejen til et internationalt outdoorturismebrand i 2030. Vi finder det særligt vigtigt lige nu, da Nordeafonden allerede har som deres fokusområde, at gøre landsbyerne mere attraktive som lokalsamfund i landdistrikterne. På den måde vil der landsbyerne stå stærkt, hvis også Regionen kan bidrage strategisk. Derudover er det fortsat vigtigt at have fokus, at bidrage til at vilkårene for at oprette og drive erhverv kan bedres, for at undgå yderligere affolkning af landområderne.
I forbindelse med den grønne omstilling, finder vi det vigtigt at være opmærksom på ikke blot de nære beboere, når der opkøbes ejendomme i forbindelse med opstilling af vindmøller og solcelleparker. Når disse ejendomme opkøbes betyder det ofte fraflytning fra landsbyerne. Det er derfor nødvendigt at have fokus på hvilken betydning det vil få på lokalområdet og hvilke tiltag der bør inddrages i projekter, for at forhindre dette. Det kan bl.a. være gennem krav om tilbud om lokalt medejerskab.
Sidst men ikke mindst ser vi gerne at Region Nordjylland vil lade sig inspirere af andre regioner, i særdeleshed ser vi misundeligt til Region Midtjylland, der har væsentligt større fokus på landdistrikternes udvikling.
Vi vil glæde os til at indgå i fremtidige partnerskaber, der medvirker til at Landsbyerne får et større fokus i det regionale landskab.
Med venlig hilsen
Brian Kjær,
formand,
Distriktsrådet for Frederikshavn Kommune -
Høringssvar om at indsatsområdet ”Strategisk vejinvestering” mangler hjemmel.
Regionens strategi skal i henhold til § 15, stk. 1, 2. pkt., lov nr. 1518 af18/12-2018 (Erhvervsfremme-loven) og dens forarbejder omfatte regional udvikling vedr. de fire hovedopgaver indenfor Regionen: Kollektiv trafik, kulturel virksomhed, uddannelse og miljø.
Bestemmelsen lyder:
”Udarbejder regionerne en strategi, kan den omfatte regionernes lovhjemlede opgaver inden for regional udvikling og i tilknytning hertil den fremtidige udvikling i regionen, infrastruktur, udvikling i yderområderne, natur og rekreative formål, grøn omstilling og klimatilpasning og eventuelle grænseoverskridende samarbejder.”
Reglen trådte i kraft den 1. januar 2019.
Bestemmelsen skal fortolkes således, at Regionen kun ”i tilknytning til de fire hovedopgaver” kan medtage ”den fremtidige udvikling i regionen, infrastruktur, udvikling i yderområderne, natur og re-kreative formål, grøn omstilling og klimatilpasning samt evt. grænseoverskridende samarbejder”, hvis de formål måtte have aktuel og faktisk betydning for de fire hovedopgaver.
Dette høringssvar angår strategisporet ”Kollektiv Trafik”, der er indeholdt i Regionens plan side 20-24. Det anføres her i RUS 2023-2023, at Regionens mål er
”at forbedre fremkommeligheden i Nordjylland og styrke forbindelserne til resten af Danmark og Europa samtidig med at klima - og miljøbelastning fra CO2 -udledning mindskes. Det skal være nemt at komme rundt i regionen både som trafikant og som godstransportør.”
I forlængelse af det anførte mål, angives side 20 i RUS tre indsatsområder for Regionen:
Fleksibel kollektiv trafik, hvor målet er 20,5 mio. passagerer i 2025 benytter Det Nordjyske Hovednet
Strategiske vejinvesteringer, hvor målet er at anlæg af både 3. Limfjords - forbindelse og Rute 26 Hanstholm - Sallingsund er påbegyndt i 2025
Fremtidssikret elektrificering, hvor målet er at elektrificering af jernbanen til Hirtshals og Frederikshavn er besluttet i 2025 og at arbejdet er igangsat i 2030.
Sammenholdes de tre indsatsområder med Regionens hovedopgaver, kan konstateres, at indsatsområdet ”Strategisk vejinvestering”, hvor målet er at anlæg af både 3. Limfjords - forbindelse og Rute 26 Hanstholm - Sallingsund er påbegyndt i 2025, ikke er omfattet af Regionens hovedopgaver.
Indsatsområdet ”Strategisk vejinvestering” falder uden for Regionens opgaver
Når indsatsområdet ”Strategisk vejinvestering” ikke er omfattet af Regionens hovedopgaver, må det i udgangspunktet ikke være indeholdt i RUS 2024-2027, medmindre det er ”i tilknytning” til en ho-vedopgave.
Det fremgår af det ”Centrale effektmål” for den strategiske ”vejinvestering”, at der ikke er tale om noget i tilknytning til en af Regionens hovedopgaver. Tvært imod kan konstateres, at effektmålet, angår statens hovedopgaver. Således anføres som effektmål:
”I 2025 er anlæg af både 3. Limfjordsforbindelse og rute 26 fra Hanstholm til Sallingsund påbegyndt.”
Det er et effektmål, som Regionen ikke har hjemmel til at realisere. Effektmålet ignorerer fuldstændig vejlovgivningen. Grundkravene i vejlovens kapitel 2a er at den lovforberende fase ved Vejdirektoratet skal være afsluttet med en miljøkonsekvensrapport, forinden den lovvedtagende fase ved Folketinget kan igangsættes, og en anlægslov vedtages eller forkastes.
Andre forhold kan naturligvis have betydning for den regionale udvikling og vækst, men områder, der helt falder uden for Regionens kompetenceområde for ”kollektiv transport”, kan naturligvis ikke indgå som et ”indsatsområde” og da navnlig ikke a som en ”vejinvestering”. Regionen kan – og må ikke – investere i udvikling af det statslige vejnet, men skal varetage sin hovedopgave om ”kollektiv transport.”
Selvom det fremgår af forarbejderne til erhvervsfremmeloven, at regionale udviklingsstrategier efter loven kan indeholde visionsprægede strategier af politisk karakter, må det dog være strategier, som det tilkommer Regionen at udføre som myndighed.
Hverken Rute 26 Hanstholm-Sallingsund eller ”etablering af den 3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg via øen Egholm,” der er nævnt som strategiske vejinvesteringer, falder indenfor Regionens hovedopgaver som myndighed eller er i tilknytning hertil, jf. erhvervsfremmelovens § 15, stk. 1.
Indsatsområdet ”Strategisk Vejinvesteringer” er uddybende beskrevet på side 22, der dog kun inde-holder en gengivelse af ”Statens Infrastrukturplan 2035”. Teksten er ikke på nogen måde fyldestgø-rende. Det omtales slet ikke, at begge projekter kun er i Vejdirektoratets lovforberende fase, og at der end ikke foreligger en fyldestgørende miljøkonsekvensvurdering. Tvært imod er de indledende undersøgelser slet ikke afsluttet.
Vejdirektoratet sendte i går sin miljøkonsekvensvurdering vedr. en udbygning af rute 26 mellem Sallingsund og Hanstholm i høring i perioden 27/11-2023 til 28/1-2024. Borgermøderne herom afholdes først den 16/1-2024 og den 17/1-2024.
Tilsvarende gælder den 3. Limfjordsforbindelse, hvor Vejdirektoratets seneste miljøkonsekvensrap-port fra 2021 vedr. Egholmlinjen er underkendt af Miljø- og Fødevareministeriet i ministeriets hø-ringssvar fra januar 2022. Vejdirektoratets har endnu ikke udarbejdet en ny miljøkonsekvensrapport.
Begge projekter er således omfattet af den undersøgelsesfase, der knytter sig til Vejdirektoratets lov-forberedende fase i vejlovens kapitel 2a, hvilket Regionen undlader at oplyse.
Derfor fremstår Regionens Udviklingsstrategi på dette punkt som en utidig og uhjemlet politisk inter-vention i den lovregulerede beslutningsproces, jf. Vejlovens kapitel 2a.
Regionen har lige så lidt som vi andre på dette tidspunkt indsigt i projekternes miljøkonsekvenser i forhold til Regionens fire hovedopgaver: Kollektiv trafik, kulturel virksomhed, uddannelse og miljø, herunder initiativer i tilknytning hertil.
Miljøkonsekvensrapporterne kan i deres endelige form meget vel vise sig at modarbejde Regionens øvrige fine kerneinitiativer og strategiske indsatser, herunder navnlig initiativet om ”reduktion af CO2-udledning” og alle strategierne for en attraktiv region med ”Renere natur og miljø”, ”et stærkt og lokalt kulturliv” og ”bedre trivsel og sundhed”.
Den endelige miljøkonsekvensrapport for Egholmlinjen kan meget vel vise, at Egholmlinjen øger støjen i Aalborg og skal gennembryde gamle affaldslodsepladser med asbestholdigt materiale med risiko for at forringe helbredet for en lang række af borgere, forurener mere grundvand og dermed forringer drikkevandet, herunder nøglevandværket i Drastrup, ødelægger flere rekreative arealer og dermed kan påvirke trivslen, har for stor CO2 påvirkning og nødvendiggør brug for store mængder af råstoffer, og have væsentlig negativ indvirkning på miljøet, beskyttede arter og et Natura 2000-område.
Det er derfor usagligt, at Region Nordjylland peger på en vejstrategisk indsat, hvor Regionen end ikke har et fyldestgørende oplysningsgrundlag og ikke kender konsekvenserne. Det efterlader et bekym-rende indtryk af, et Region Nordjylland anvender Regionens Udviklingsstrategi til at fremme rent par-tipolitiske formål overfor de statslige myndigheder, der kun deles af en del af Regionsrådets med-lemskreds. I så fald indeholder Regionens Udviklingsstrategi og dens indsatsområde ”Strategisk vejinvestering” udelukkende en partipolitisk agenda.
”Strategisk vejinvestering” er en statslig kompetence og tilkommer ikke Regionen
Det må falde uden for hjemlen i erhvervsfremmeloven at udmønte partipolitiske agender indenfor Statens ressort i en Regions udviklingsstrategi, jf. rammebetingelserne i erhvervsfremmelovens § 15, stk. 1, jf. 15, stk. 5. Der er ikke tale om et forhold, der har aktuel og faktisk betydning for Regionens fire hovedopgaver: Kollektiv trafik, kulturel virksomhed, uddannelse og miljø.
Der er derimod tale om statslige vejprojekter, der skal vedtages ved anlægslov af Folketinget. Vejprojekterne er tillige omfattet af vejlovens kompetencefordeling i forhold til den lovforberedende pro-ces. Kompetencen fremgår af Vejlovens § 4, stk. 1, der fastslår, at
”Transportministeren er ansvarlig for den overordnede vej- og trafikplanlægning og for, at der foretages de undersøgelser, som er nødvendige herfor, jf. stk. 2”
I vejlovens § 4, stk. 2, er indsat en hjemmel, der også angår Transportministeren, og som kan omfatte kommunerne, men ikke Regionen:
”Transportministeren kan tage initiativ til, at der foretages tekniske, miljømæssige, økonomiske og statistiske undersøgelser, som er af betydning for planlægning, anlæg og vedligeholdelse af statsvejene eller for vejnettet som helhed. Transportministeren kan fastsætte regler for kommunalbestyrelsernes medvirken ved tilvejebringelse af det nødvendige data- og planlægningsgrundlag.”
Tilsvarende foregår af Vejlovens § 6, stk. 1: ”Transportministeren er vejmyndighed for statsvejene.”
Regionen har dermed ikke hjemmel til at vedtage ”en strategisk vejinvestering” hverken vedr. rute 26 mellem Sallingsund og Hanstholm og vedr. ”3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg via øen Egholm”. Strategier herom er i strid med den formelle lovs princip og den opdeling mellem myndighedernes ressorter, der fulgte af strukturreformen.
Regionen opfordres derfor til at anerkende, at der ikke er hjemmel til at vedtage ”en strategisk vejinvestering” hverken vedr. rute 26 mellem Sallingsund og Hanstholm eller vedr. ”3. Limfjordsforbin-delse ved Aalborg via øen Egholm”. Den strategiske vejindsats skal derfor udgå af Nordjyllands Udviklingsstrategi for 2024-2027.
Med venlig hilsen
Louise Faber,
Formand,
Borgerbevægelsen -
Høringssvar til RUS
Først vil jeg pointere at den en Egholmsforbindelse er en del af en forlig, men at den ikke er lovbehandlet.
Den regionale udviklingsstrategi “vil have fokus på mange områder, som er vigtig for Nordjylland: Uddannelse og kompetenceudvikling af fremtidens arbejdskraft; den grønne omstilling og klimatilpasning; miljø, natur og kultur; kollektiv trafik og infrastruktur…”
Derfor bør en Egholmforbindelse skrives ud af planen.
Den grønne omstilling kan aldrig styrkes ved at generere mere trafik, som en ny motorvej beviseligt gør. Den grønne infrastruktur for transport styrkes netop ved at lave bedre forhold for cyklisme, mere og billigere kollektiv transport, ved at flytte godstransport fra veje til skinner, ved at etablere flere delebilsordninger osv.
Den grønne omstilling styrkes ikke ved at grave endnu flere råstoffer op af jorden og udlede kæmpe mængder CO2 i både anlægs- og driftsfasen.
Unik natur bliver ødelagt ved en Egholmforbindelse, beskyttede dyre- og plantearter rammes, og store arealer asfalteres, områder som i stedet burde udlægges til natur og være CO2 opsamlende.
Miljøet i og omkring Aalborg bliver belastet af øget partikeludledning og ikke mindst kan det blive en miljøkatastrofe at grave igennem gamle asbestdepoter både nord og syd for fjorden og asbestforekomsterne i fjordbunden. Aalborg har i forvejen en høj asbestforekomst i luften og en højere dødelighed blandt byens borgere end borgerne på landsplan.
Derudover vil støjgenerne for titusindevis af borgere blive øget, støj som også beviseligt øger dødeligheden.
En Egholmforbindelse vil øge risikoen for at forurene store drikkevandsdeponier, som er af afgørende betydning for en stor del af aalborgenserne, både i anlægs- og driftsfasen.
Alt i alt er det på alle disse og sikkert flere parametre en dårlig løsning og helt klart også en kæmpe økonomisk belastning for alle borgerne i Aalborg Kommune, men også for sundhedsvæsnet i region Nordjylland.
Mvh
Jan Varberg Olsen
-
Det opfordres hermed til, at Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS) forkastes eller ændres ift. ”Indsatsområde: Strategiske vejinvesteringer,” således at Region Nordjylland ikke anbefaler en 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen, men aktivt modsætter sig nævnte linjeføring, da det strider imod samme RUS' indsatsområder om ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”.
Anlægges Egholmlinjen, som anbefalet i udkastet til RUS, vil det bl.a. betyde:
1) at drikkevandet til mere end 1/3 af befolkningen i Aalborg By forurenes varigt, idet kildeanlæg ved Drastrup og Lindholm påvirkes af Egholmlinjen. Der henvises til VVM for Egholmlinjen om grundvand.
2) at Aalborg, der i forvejen er Danmarks mest støjplagede by, indpakkes i støj fra to tæt beliggende motorveje, og at over 26000 nye beboere, som ikke er støjramte i samme grad idag, udsættes for sundhedsskadelig støj.
3) at lovgivningen brydes iht truede og beskyttede dyrearter og fugle som f.eks. oddere, flagermus og knortegæs.
4) at landskabet påvirkes varigt langs en ny 20 km. motorvej samt af de mange lokale tilkørsler.
I EU er strandenge en sjælden landskabsform, og strandenge på Egholm og langs Limfjordens kyster vil blive ødelagt af Egholmlinjen. Desuden krænkes borgernes menneskerettigheder ved at elskede naturarealer og åndehuller fjernes.
Med venlig hilsen
Anna Dorthe Bertelsen
-
Høringssvar
Vedrørende Regional Udviklingsstrategi (RUS) 2024 – 2027
Jeg vil opfordre til, at RUS 2024 -2027 forkastes eller ændres i forhold til "Indsatsområde: strategisk vejinvesteringer", således at Region Nordjylland ikke anbefaler en 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinien, men aktivt modsætter sig nævnte linieføring,da det strider mod samme RUS indsatsområder om "Renere natur og miljø" og "Bedre trivsel og sundhed".
Unik natur bliver ødelagt ved en Egholmforbindelse, beskyttede dyre- og plantearter bliver ramt og store arealer bliver asfalteret, områder som i stedet kan blive udlagt til natur og være CO2 opsamlende.
En Egholmforbindelse vil øge risikoen for at forurene vores drikkevandsdepoter og miljøet i og omkring Aalborg vil blive belastet af en øget partikelforurening. Derudover kan det vise sig at være en miljøkatastofe at grave gennem gamle asbestdepoter.
Støjgenerne vil blive øget for tusindvis af os, som bor i området, støj som beviseligt øger dødeligheden.
En Egholmforbindelse er, for mig at se, en utrolig dårlig løsning og ydermere en kæmpe økonomisk belastning for alle borgere i Aalborg Kommune, men også for sundhedsvæsenet i Region Nordjylland.
Med venlig hilsen
Jette Rosenbeck
-
Jeg ser det som yderst problematisk, at en Egholmforbindelsen er med i regionens udviklingsstrategi.
Det er en unødvendig leg med klima og miljø.
Vi bør passe på vores natur og værne og Aalborgs drikkevand.
Støj er invaliderende, og det vil få store konsekvenser for beboere omkring motorvejsanlægget.
Vær ambitiøse!
Fra Marie Bak
-
Høringssvar:
Det opfordres kraftigt til, at Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS) droppes eller væsentlig ændres ift. ”Indsatsområde: Strategisk vejinvesteringer”, således at vores region ikke anbefaler en 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen, men aktivt modsætter sig denne linieføring, da det strider imod samme RUS indsatsområder om ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”.
Egholmlinjen vil, hvis den gennemføres i sin nuværende plan betyde, at drikkevandet til 1/3 af befolkningen i Aalborgs by forurenes varigt. Der henvises til VVM for Egholmlinjen om grundvand. Den grundlæggende årsag til alvoren er, at jordbunden i linjeføringen gennem de boringsnære områder til vandværkerne er særlig sårbare over for forurening. Jordbunden består her af opsprækket kalk dækket af et tyndt lag sand og grus. Alt siver direkte og urenset ned i grundvandet.
For mere end 30 år siden tog det daværende Nordjyllands amt og Aalborg Kommune initiativ til at ændre arealanvendelsen til vandværket i Drastrup. Årsagen var bl.a. fund af kvælstoftal med mere end 120 mg/l i det øvre grundvandsmagasin. Antallet af mave- og tarmkræfttilfælde var på det tidspunkt de højeste i Danmark. Efter mere end 30 års indsats for at beskytte de særligt sårbare boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) til boringerne i både Drastrup og Hvorup, er status, at der nu dyrkes rent drikkevand. Terrænet må ikke ændres, der må ikke bygges nyt, og der må ikke udledes miljøfremmede stoffer. Drikkevandet sendes direkte ud i hanerne uden anden rensning end filtrering og luftning.
Det vil en anlægslov for Egholmmotorvejen lave om på. En anlægslov vil ophæve alle tinglyste bestemmelser om forbud mod at ændre terræn, udlede forurenende stoffer og bygge nyt. Allerede i anlægsfasen er det sandsynligt, at de særligt sårbare boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) trues af anlægsarbejderne for motorvejen og udfletningsanlæggene til Ny Nibevej og Høvejen.
Der findes ikke alternative beskyttede områder til de to vandværker ved Drastrup og Hvorup, der ifølge VVM for Egholmlinjen der allerede i anlægsfasen, men også af driften er truet af en varig forurening af grundvandet i de særligt sårbare boringsnære områder til de to vandværker. På landsplan bliver der hver dag lukket drikkevandsboringer på grund af forurening, der overstiger grænseværdierne for drikkevand. Det er ikke en løsning, at rense grundvand.
Samfundsøkonomisk er det mange gange dyrere at rense grundvand, end at forebygge forurening. Dette er entydigt dokumenteret i det EU-støttede projekt ”Water4all” fra 2011, som Aalborg Kommune deltog i. Motivationen burde være tydelig for regionen.
Derfor vil jeg igen opfordre til, at alle planer droppes, så vores kommende generationer også vil kunne drikke rent vand fra hanen.
Venlig hilsen
Rune H. Clemmensen
-
Høringssvar til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027
Vi indgiver hermed høringssvar til Regional Udviklingsstrategi 2024-27.
Strategisk fokus på landdistrikterne
En meget stor andel af befolkningen i Region Nordjylland bor i landdistrikterne og det er afgørende for en positiv udvikling af regionen, at disse områder i højere grad bliver attraktive at bo i. Landdistrikterne lider imidlertid i høj grad af affolkning og serviceforringelser på de fleste velfærdsparametre samt et svigtende erhvervsliv/jobmarked.
En udviklings- og fastholdelsesstrategi skal derfor eksplicit dreje sig om netop løsningen på disse store udfordringer og på, hvorledes kvaliteten og det attraktive ved landdistrikterne bringes i spil.
Vi vil fremhæve følgende konkrete bud på fokuspunkter, men der er naturligvis mange flere:
Mere samkørsel
Bosætning fordrer i høj grad god mulighed for transport til skole, uddannelse og job. Den kollektive trafik forringes grundet forhøjede priser og svigtende brugertal.
Der er behov for, at der (tillige) tænkes i andre baner, som for eksempel understøttelse af fælleskørsel, for eksempel ved brug af NaboGo eller andre Apps. En velfungerende alternativ transportmulighed ad denne vej fordrer en meget bredere udbredelse af og kendskab til muligheden. Dette kan Region Nordjylland i høj grad være med til at løfte.
Andre muligheder er en regional tilgang til Flexkørsel, som måske kan løse nogle af de problemer, som knytter sig til, at priserne på disse produkter også er stærkt stigende.
Sundhed tæt på via partnerskaber
Sundhedssektoren er under pres og trivslen blandt alle aldersgrupper er svigtende. Derfor er den foreslåede nytænkning omkring nye partnerskaber på området nødvendig. Ved at fokusere på at aktivere de lokale fællesskaber og ”få alle med” vil en del af den udfordring, som plager sundhedsvæsenet, kunne imødegås.
Kompensation og medejerskab som udviklingskatalysator for en grøn Region
Bedre vilkår for klimaet er en nødvendighed, men udviklingen skal ske med sund fornuft, så vi bevarer arbejdspladser og tænker lokalsamfundet ind. Vi foreslår at der udarbejdes en strategi for at skabe bedre vilkår for kompensation til lokalområdet ved opsætning af vedvarende energikilder (fx solceller, vindmøller, biogasanlæg mv.). Viden om, hvorledes kompensation kan bringes i spil i forhold til at give landsby og landdistrikt en mulighed for et økonomisk tilskud til at skabe noget værdifuldt for området.
Kultur, fritid og natur
Landdistrikterne har en rig kulturarv og natur, som skal vægtes endnu højere. I endnu højere grad bør kunst og kultur få en mere fremtrædende plads i landdistrikterne. Blandt andet ved at fremhæve de perler, som allerede eksisterer rundt omkring og ved at sikre, at kunst og kultur bringes ud i landdistrikterne på fx turne eller som event. Initiativer som kulturcaravanen er et eksempel, som kan understøttet endnu højere.
Uddannelse og erhvervsliv i landdistrikterne
Hele Regionen skal tilgodeses, når der udbydes uddannelser og et særligt fokus kunne være niche uddannelser, som har den sidegevinst at kunne tiltrække elever fra hele landet. Vi skal understøtte, at landdistrikternes tiloversblevne landbrugsbygninger i langt højere grad skal finde anvendelse for ny erhvervsaktivitet. Begge initiativer vil medføre øget bosætning.
Lone Haugaard og Mette Hardam,
Byrådsmedlemmer for Venstre, Frederikshavn Kommune -
I RUS beskriver region Nordjylland en række visioner og strategispor, som skal sikre en reduktion i udledning af drivhusgasser, sikre rent grundvand, forbedre den kollektive trafik og sikre en renere natur og miljø, men ved en gennemlæsning af rapporten kan det konstateres at, at dette kun er pynt, der skal dække over en mere beskidt virkelighed, hvor fremme af den 3. limfjordsforbindelse står højt på prioriteringslisten.
Jeg gør derfor indsigelse mod regionens opbakning til dette projekt, og mener at regionen i stedet målrettet skal prioritere løsninger, der afhjælper problemerne, uden at have den negative indvirkning, som en 3. limfjordsforbindelse vil få.
Vedrørende trafik afvikling Nord/Syd i (og ud af) regionen, bør der arbejdes for:
- Øget omstilling af godstransporten fra lastbil til bane. Godstransport via jernbane har et markant mindre klimaaftryk end mere udbredte transportformer som vejtransport, og i EU's Hvidbog 2050 er det fastsat, at hhv. 30 og 50 % af lastbiltransporten over 300 km i hhv. 2030 og 2050 skal overføres til bane og vand. Alene Hirtshals havn modtager hvert år ca. 200.000 lastbilstrailere med gods, hvoraf en stor del med fordel kunne videretransporteres fra den nye og ubrugte godsterminal på Hirtshals havn. Blandt andet har IDA-rail overfor folketingets trafikudvalg påpeget hvilke barrierer der skal nedbrydes, for at opnå en omstilling fra vej til banetransport.
- Øget samkørsel ved fjordkrydsende persontransport. Mange pendler fra tyndt beboede områder til arbejdspladser i de større byer, primært Aalborg, og med det sparsomme udbud af kollektiv trafik i disse områder fristes mange til at bruge privat bil. Ved at anlægge større opsamlings-pendler pladser nord og syd for fjorden, suppleret med mulighed for eldrevne pendlerbusser ( for eksempel til regionens nye sygehus)og udlejning af cykler kan antallet af fjordkrydsninger/kørte kilometer reduceres væsentlig.
- Samarbejde med Aalborg Kommune om etablering af en ny østligcykelforbindelse mellem Nørresundby og Aalborg.
Vedrørende sikring af rent grundvand:
For at sikre rent grundvand til en væsentlig del af regionens indbyggere, opfordres regionen til at modvirke at traceen for en eventuelt 3. limfjordsforbindelse skal passerer de vitale drikkevandsressourcer vest for Aalborg, både nord og syd for fjorden:
- I anlægsfasen er der en risiko for forurening af grundvandet, idet det er nødvendigt af sænke grundvandsspejlet, hvilket giver risiko for en indsivning af forurenende stoffer til grundvandsmagasinerne.[Miljøkonsekvensvurderingen for en 3. limfjordsforbindelse over Egholm]
- I driftsfasen er der risiko for forurening med olie og kemiske stoffer som følge af utilsigtede udslip fra trafikken på de nye vejanlæg. Hertil kommer forureningen med klorider som følge af den glatførebekæmpelse, der med sikkerhed vil blive udført på vejstrækningen. Tidligere undersøgelser [Kristiansen m. fl. 2003; Roseth og Jacob 2010] viser at op til 50% tab til grundvandet af klorider, selv om området er kloakeret. Undersøgelser viser endvidere at kloriderne spredes som aerosoler op til 100 m fra vejen [Blomqvist m. fl. 2001].
Udover den direkte risiko for et forhøjet indhold af klorider i grundvandet, giver en saltbelastning af området desuden en forøget risiko for udvaskning af tungmetaller kan nå grundvandsmagasinerne, specielt hvis disse er dårligt beskyttede, som tilfældet er i Drastrup [ Nordstrom 2005; Linde 2007].
Vedrørende renere natur og bedre miljø:
Menneskelig aktivitet generelt, sætter naturressourcerne under pres. Drift og anlæg af en 3. limfjordsforbindelse over Egholm, vil både i anlægsfasen og i driftsfasen have stor indflydelse på de områder den passerer og bliver nabo til. En forøgelse af trafikstøjen vil på sigt give øgede sundhedsudgifter for Regionen:
- Ifølge den nyeste VVM redegørelse for den vestlige Limfjordfjordsforbindelse kommer blandt andet beboere i Hasseris Enge og Sofiendal Enge til at leve med støj på mellem 53 og 58 dB Lden. Risikoen for at få en blodprop i hjertet begynder at stige, når man lever i støj på 53 dB Lden og derover. Det fandt forskerne bag en større WHO-rapport i 2018. Støjen ved en vestlig motorvejsforbindelse vil dermed være sundhedsskadelig ifølge WHO-rapporten. Men hvor stor den forøgede risiko er i spændet mellem 53 og 58 dB Lden, ved man stadig ikke med sikkerhed, men er støjen oppe på 58 dB Lden, er risikoen for en blodprop i hjertet fem procent højere. Den forøgede forekomst af blodpropper, vil betyde et samfundsmæssigt økonomisk tab, både som følge af tabte arbejdsdage og som direkte udgifter i sundhedssektoren.
- En af de ting der er med til at gøre Nordjyllands til en attraktiv region, er tilstedeværelsen af de mange forskellige dyrearter, der er truet i naturen i det øvrige Danmark og Europa. Et større anlægsprojekt som den 3. limfjordsforbindelse over Egholm og driften heraf, vil virke negativt på nogle af de dyrearter, vi som samfund er forpligtigede til at beskytte, herunder den lysbugede knortegås, strandtudsen og den odderkoloni der er registreret på Egholm.
Venlig hilsen
Ulla Rasmussen og Lars Rom Jensen
-
Det er meget bekymrende at 3. Limfjordsforbindelse er med i Regionens udviklingsstrategi.
Foruden at det er en perle for mange aalborggensere, så er der som nævnt mange gange af eksperter på det område et unikt dyreliv med sjældne arter. Skulle det ikke være argumenter nok imod forbindelsen så truer forbindelsen også med at ødelægge Aalborgs reneste og største grundvandsreservoir i Drastrup.
Beviseligt at det at åndehuller er vigtige for trivsel , og nu vil man ødelægge den mulighed for at spare minutter i kørsel, og påstå at det er erhvervslivets redning.
Støj vil blive sendt ud til i hele vestbyen og Aalborg ”spærres inde af 2 motorveje”
Grøn omstilling og udvikling i den retning mener jeg heller ikke just er at ødelægge eksisterende unik natur, for at udlede masser af C02 både under anlæggelsen og når den tunge trafik kører.
At det jeg personligt gerne ville betale mere i skat for at undgå – så også koster Aalborg kommune store millionbeløb, og uundværligt vil gå ud over velfærden er endnu et vigtigt argument til ikke at pløje Egholm op.
Venlig hilsen
Pia Olsen
-
Vedr. Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 for Region Nordjylland
Jeg vil gøre indsigelse mod, at der i Den Regionale Udviklingsstrategi 2024-2027 bakkes op om en Limfjordsforbindelse over Egholm.
Jeg er meget bekymret over de miljømæssige konsekvenser som en forbindelse over Egholm vil medføre, konsekvenser for støjforurening, forurening af drikkevand, spredning af asbest, øget CO2 udledning mv.
Mvh
Jens-Jørgen Andersen
-
Ang. Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS)
Jeg vil gøre indsigelse mod og undrer mig over at Region Nordjylland i Den Regionale Udviklingsstategi anbefaler en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm.
Jeg er helt enig i Borgerbevægelsens høringssvar til Den Regionale Udviklingsstrategi 2024-2027 og er stærkt bekymret over de miljømæssige konsekvenser af en Limfjordsforbindelse over Egholm. Bekymringen gælder bl.a. konsekvenser ift. støjforurening, grundvandsforurening, spredning af asbest.
Desuden undrer - og bekymrer det mig, at der overhovedet er så klar en stillingtagen i Udviklingsstrategien til hvor en kommende Limfjordsforbindelse skal placeres. Det tvivler jeg på er indenfor formål og rammer af en sådan strategi og det er med til at forplumre den demokratiske proces omkring en evt. etablering af en 3. Limfjordsforbindelse.
Med venlig hilsen
Jane Svart Hansen
-
Vedr. Høringssvar Regional Udviklingsstrategi 2024-2027, Region Nordjylland
Jeg opfordrer hermed Regionsrådet til at forkaste eller ændre Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS) ift. indsatsområdet: ”Strategisk vejinvesteringer”.
Region Nordjylland har ingen saglige grunde for at anbefaler en 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen, men kun saglige grunde for aktivt at modsætte sig den linjeføring.
Egholmlinjen er i strid med RUS indsatsområder om ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”. Egholmlinjen vil forårsage at yderligere 26.000 beboere i regionen, der bor langs den planlagte linjeføring, vil udsættes for sundhedsskadelig støj. Det vil have store sundhedsomkostninger for Region Nordjylland (RN) og uoverskuelige menneskelige konsekvenser på helbred og trivsel for regionens beboere.
På landsplan er de samfundsøkonomiske omkostninger der knytter sig til sygdom pga. vejstøj allerede oppe på 4,4 mia kr. og stærkt stigende. Det vurderes, at 802 personer/år årligt dør for tidligt i Danmark iht. den seneste rapport om Environmental noise in Europe (EEA no. 22/2019 (EU). I rapporten er Aalborg i øvrigt anført som værende Danmarks mest støjbelastede by.
Motivationen for at bringe støjen ned i Region Nordjylland, navnlig i Aalborg bør komme meget mere i fokus.
VVM støjberegningsmetoderne for Egholmlinjen er utilstrækkelige og misvisende. Det er gennemsnitberegninger med udgangspunkt i for lavt antal trafikanter på motorvejen. Der er derfor sikkerhed for, at beboerne langs Egholmlinjen IKKE beskyttes mod sundhedsskadelig vejstøj over 58 dB Lden. Desuden er usikkerheden i støjberegningsmetoderne uacceptabel stor. I Vejdirektoratets anvendte beregningsmetode forekommer en usikkerhed på ∆ +/- 10 år eller mere. Det er derfor tvivlsomt om VVM-rapport 379, 2011, samt Miljøkonsekvensrapport, 3. Limfjords-forbindelse – Opdatering af VVM for Egholmlinjen fra 2021, opfylder de faglige krav, som de skal i henhold til EU’s krav til Miljøkonsekvensvurderinger.
Regionen Nordjylland kan ikke ignorere de fejl i VVM-rapporterne, der er kommet frem, da det vil medføre en øget støjbelastning af borgere i region Nordjylland, og dermed sundhedsskadelig påvirkning og risiko for at flere bliver syge eller dør for tidligt. Forhold der tillige vil belaste Regionens økonomi negativt.
I stedet opfordres region Nordjylland for aktivt at arbejde for
- at støjgrænsen langs nyetablerede motorveje nedsættes ved lov til den anbefalede grænse på 52 dB Lden iht. Teknisk Notat, Genevirkning af vejtrafikstøj, udført for Miljøstyrelsen, sagsnr. 120-33634, eller WHO støjgrænsen på 53 dB Lden.
- at der udarbejdes supplerende støjberegninger iht. Egholmlinjen, med tilhørende forpligtende lovgivning, der sikrer beboerne mod sundhedsskadelig støj i fremtiden, bla. ved at en nyanlagt motorvejs støjgener beregnes med udgangspunkt i vejens maksimale trafikkapacitet og fremherskende vindretning. På den måde sikre man at politikere og beboere reelt har en chance for at vurdere støjgenerne og forholde sig hertil på et oplyst grundlag.
- at arbejde politisk for at kommunen nedbringer vejstøjen langs det kommunale vejnet og staten langs det statslige vejnet i region Nordjylland
Med venlig hilsen
Sidsel Krogager
-
Vedr. Høringssvar Regional Udviklingsstrategi 2024-2027, Region Nordjylland
Jeg vil gerne opfodre til, at Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS) forkastes eller ændres ift. ”Indsatsområde: Strategisk vejinvesteringer”, således at Region Nordjylland ikke anbefaler en 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen, men aktivt modsætter sig nævnte linjeføring, da det strider imod samme RUS indsatsområder om ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”. RUS anbefaling vedr. Egholmlinjen vil betyde, at drikkevandet til 1/3 af befolkningen i Aalborgs by forurenes varigt. Der henvises til VVM for Egholmlinjen om grundvand.
Borgere nu og i fremtiden i Aalborg har brug for rent drikkevand og det er af største vigtighed, at omåder hvor gundvandet opsamles beskyttes.
Jeg må opfordre til, at RN vil arbejde på at afvise Egholmlinjen på grund af den sandsynlige, varige forurening af grundvandet i de særligt sårbare boringsnære oplande til vandværkerne i Drastrup og Hvorup.
Venlig hilsen
Sidsel Krogager
-
Vedr. Høringssvar Regional Udviklingsstrategi 2024-2027, Region Nordjylland
Vi opfordrer hermed Regionsrådet til at forkaste eller ændre Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS) ift. indsatsområdet: ”Strategiske vejinvesteringer”.
Region Nordjylland har ingen saglige grunde for at anbefaler en 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen, men kun saglige grunde for aktivt at modsætte sig den linjeføring.
Egholmlinjen er i strid med RUS indsatsområder om ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”. Egholmlinjen vil forårsage, at yderligere 26.000 beboere i regionen, der bor langs den planlagte linjeføring, vil udsættes for sundhedsskadelig støj. Det vil have store sundhedsomkostninger for Region Nordjylland (RN) og uoverskuelige menneskelige konsekvenser på helbred og trivsel for regionens beboere.
På landsplan er de samfundsøkonomiske omkostninger der knytter sig til sygdom pga. vejstøj allerede oppe på 4,4 mia kr. og stærkt stigende. Det vurderes, at 802 personer/år årligt dør for tidligt i Danmark iht. den seneste rapport om Environmental noise in Europe (EEA no. 22/2019 (EU). I rapporten er Aalborg i øvrigt anført som værende Danmarks mest støjbelastede by.
Motivationen for at bringe støjen ned i Region Nordjylland, navnlig i Aalborg bør komme meget mere i fokus.
VVM støjberegningsmetoderne for Egholmlinjen er utilstrækkelige og misvisende. Det er gennemsnitberegninger med udgangspunkt i for lavt antal trafikanter på motorvejen. Der er derfor sikkerhed for, at beboerne langs Egholmlinjen IKKE beskyttes mod sundhedsskadelig vejstøj over 58 dB Lden. Desuden er usikkerheden i støjberegningsmetoderne uacceptabel stor. I Vejdirektoratets anvendte beregningsmetode forekommer en usikkerhed på ∆ +/- 10 år eller mere. Det er derfor tvivlsomt om VVM-rapport 379, 2011, samt Miljøkonsekvensrapport, 3. Limfjords-forbindelse – Opdatering af VVM for Egholmlinjen fra 2021, opfylder de faglige krav, som de skal i henhold til EU’s krav til Miljøkonsekvensvurderinger.
Regionen Nordjylland kan ikke ignorere de fejl i VVM-rapporterne, der er kommet frem, da det vil medføre en øget støjbelastning af borgere i region Nordjylland, og dermed sundhedsskadelig påvirkning og risiko for at flere bliver syge eller dør for tidligt. Forhold der tillige vil belaste Regionens økonomi negativt.
I stedet opfordrer vi region Nordjylland til aktivt at arbejde for
- at støjgrænsen langs nyetablerede motorveje nedsættes ved lov til den anbefalede grænse på 52 dB Lden iht. Teknisk Notat, Genevirkning af vejtrafikstøj, udført for Miljøstyrelsen, sagsnr. 120-33634, eller WHO støjgrænsen på 53 dB Lden.
- at der udarbejdes supplerende støjberegninger iht. Egholmlinjen, med tilhørende forpligtende lovgivning, der sikrer beboerne mod sundhedsskadelig støj i fremtiden, bla. ved at en nyanlagt motorvejs støjgener beregnes med udgangspunkt i vejens maksimale trafikkapacitet og fremherskende vindretning. På den måde sikre man at politikere og beboere reelt har en chance for at vurdere støjgenerne og forholde sig hertil på et oplyst grundlag.
- at arbejde politisk for at kommunen nedbringer vejstøjen langs det kommunale vejnet og staten langs det statslige vejnet i region Nordjylland
Med venlig hilsen
Bente Lyngesen og Finn Vesterlund
-
Vedr.: Regional Udviklingsstrategi 2024-2027, Region Nordjylland
Høringssvar
Det opfordres hermed til, at Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS) forkastes eller ændres ift. ”Indsatsområde: Strategisk vejinvesteringer”, således at Region Nordjylland ikke anbefaler en 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen, men aktivt modsætter sig nævnte linjeføring, da det strider imod samme RUS indsatsområder om ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”.
RUS anbefaling vedr. Egholmlinjen vil betyde, at drikkevandet til 1/3 af befolkningen i Aalborgs by forurenes varigt. Der henvises til VVM for Egholmlinjen om grundvand. Den grundlæggende årsag til alvoren er, at jordbunden i linjeføringen gennem de boringsnære områder til vandværkerne er særlig sårbare over for forurening. Jordbunden består her af opsprækket kalk dækket af et tyndt lag sand og grus. Alt siver direkte og urenset ned i grundvandet. For mere end 30 år siden tog det daværende Nordjyllands amt og Aalborg Kommune initiativ til at ændre arealanvendelsen til vandværket i Drastrup. Årsagen var bl.a. fund af kvælstoftal med mere end 120 mg/l i det øvre grundvandsmagasin. Antallet af mave- og tarmkræfttilfælde var på det tidspunkt de højeste i Danmark.
Efter mere end 30 års indsats for at beskytte de særligt sårbare boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) til boringerne i både Drastrup og Hvorup, er status, at der nu dyrkes rent drikkevand. Terrænet må ikke ændres, der må ikke bygges nyt, og der må ikke udledes miljøfremmede stoffer. Drikkevandet sendes direkte ud i hanerne uden anden rensning end filtrering og luftning. Det vil en anlægslov for Egholmmotorvejen lave om på. En anlægslov vil ophæve alle tinglyste bestemmelser om forbud mod at ændre terræn, udlede forurenende stoffer og bygge nyt. Allerede i anlægsfasen er det sandsynligt, at de særligt sårbare boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) trues af anlægsarbejderne for motorvejen og udfletningsanlæggene til Ny Nibevej og Høvejen. Der findes ikke alternative beskyttede områder til de to vandværker ved Drastrup og Hvorup, der ifølge VVM for Egholmlinjen der allerede i anlægsfasen, men også af driften er truet af en varig forurening af grundvandet i de særligt sårbare boringsnære områder til de to vandværker.
På landsplan bliver der hver dag lukket drikkevandsboringer på grund af forurening, der overstiger grænseværdierne for drikkevand. Det er ikke en løsning, at rense grundvand. Samfundsøkonomisk er det mange gange dyrere at rense grundvand, end at forebygge forurening. Dette er entydigt dokumenteret i det EU-støttede projekt ”Water4all” fra 2011, som Aalborg Kommune deltog i. Motivationen burde være tydelig for regionen.
Der henstilles, at RN vil arbejde aktivt for at afvise Egholmlinjen på grund af den sandsynlige, varige forurening af grundvandet i de særligt sårbare boringsnære oplande til vandværkerne i Drastrup og Hvorup
Med venlig hilsen
Bente Lyngesen og Finn Vesterlund
-
Egholmsforbindelsen er en del af et forlig, men det er ikke lovbehandlet. Punktet bør derfor slettes, da forbindelsen ikke er vedtaget endnu, og da en linjeføring over Egholm, allerede ved anlæggelsen, truer med at ødelægge Aalborgs reneste og største grundvandsreservoir i Drastrup.
Den regionale udviklingsstrategi “vil have fokus på mange områder, som er vigtig for Nordjylland: Uddannelse og kompetenceudvikling af fremtidens arbejdskraft; den grønne omstilling og klimatilpasning; miljø, natur og kultur; kollektiv trafik og infrastruktur…”
Det klinger hult, når vi ved at den 3. Limfjordsforbindelse over Egholm vil udsende sundhedsskadelig støj til over 26000 nye borgere, som ikke er støjramte i samme grad idag, rode med asbestdepoterne i fjorden, bryde lovgivningen i forhold til truede og beskyttede dyrearter såsom oddere, knortegæs, flagermus og mange andre arter…..og være den absolut dyreste løsning ift en øst forbindelse.
Fra Liv Hellevik
-
Egholmlinjen er i strid med RUS indsatsområder om ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”. Egholmlinjen vil forårsage at yderligere 26.000 beboere i regionen, der bor langs den planlagte linjeføring, vil udsættes for sundhedsskadelig støj. Det vil have store sundhedsomkostninger for Region Nordjylland (RN) og uoverskuelige menneskelige konsekvenser på helbred og trivsel for regionens beboere.
På landsplan er de samfundsøkonomiske omkostninger der knytter sig til sygdom pga. vejstøj allerede oppe på 4,4 mia kr. og stærkt stigende. Det vurderes, at 802 personer/år årligt dør for tidligt i Danmark iht. den seneste rapport om Environmental noise in Europe (EEA no. 22/2019 (EU). I rapporten er Aalborg i øvrigt anført som værende Danmarks mest støjbelastede by.
Motivatonen for at bringe støjen ned i Region Nordjylland, navnlig i Aalborg bør komme meget mere i fokus.
VVM støjberegningsmetoderne for Egholmlinjen er utilstrækkelige og misvisende. Det er gennemsnitberegninger med udgangspunkt i for lavt antal trafikanter på motorvejen. Der er derfor sikkerhed for, at beboerne langs Egholmlinjen IKKE beskyttes mod sundhedsskadelig vejstøj over 58 dB Lden.
Ud over at drikkevand forurenes og at det efterhånden eneste bynære grønne areal ødelægges samt at ENDNU flere borgere vil blive ENDNU mere syge pga støj så er der 1000 andre grunde til IKKE at etablere forbindelsen. Heriblandt den, at mannved at plastre et vådområde til med asfalt medvirker voldsomt til en forøget risiko for oversvømmelse af talrige beboelser og marker mm.
Fra Lone Stoustrup
-
nu må folk stoppe med at kalde det for udvikling når der snakkes om en Egholmsforbindelse, hvis den forbindelse gennemføres så vil der alene være tale om en afvikling… en afvikling af vores alle sammens fremtid og natur. Vi kan ikke blive ved med at tænke mere mere mere uden at det får en konsekvens. Dermed ikke sagt at der ikke skal gøres noget for at få en ny forbindelse med miljø og natur skal have både fokus og vægt i forhold til valget af den endelige løsning - stop med nu med at udvælge de sandheder som passer ind til “jeres sandhed” for det er vores alle sammen der rammes af denne beslutning.
Ødelæggelse af naturen bør altid få alarmerne til at ringe, men hvis det så endda er unødvendig ødelæggelse så håber jeg godt nok at der sidder nogen med en virkelig dårlig smag i munden når man om 20-30 år kigger tilbage på projektet med skam og tænker hvordan gik det så galt. Stop ødelæggelsen af grundvandet som vi har værnet om de sidste 30 år, det smides bare væk for endnu en gang asfalt - stop det nu.
Tag et kig på et landkort over Aalborg og Nørresundby og Overvej at man nu er på vej til at indkapsle to byer med støjende motorveje som der ikke er enighed om er nødvendige. Jeg har ikke lyst til at bo i en by som det der er udsigten, og det bliver jeg trist over da jeg synes at Nørresundby er den perfekte kombination af nærhed til by samtidig med at man har naturen tæt på.
Det sidste emne er den skade det her som en stor del af politikere er i færd med at trække ned over hovedet på en befolkning som mener noget andet end de, det skaber større afstand og politikerlede i vores samfund. Det er dårlig ledelse af de politikere som går med en løsning som er dyrere end alternativerne - sågar tæt på dobbelt så dyr, det er jo grænsende til at være inkompetent. Hvis der skal vælges løsninger i børnehaver eller skoler så står lokalpolitikere i samlet flok og taler for at de jo var nød til at vælge de billigste løsninger da det jo er “borgernes penge”, men det gælder så kun når det ikke er politikernes egne prestige projekter for så er alt pludselig muligt.
Stop nu de dumme projekter og fokuser på dem som har flest plusser på alle parametrene, også natur og miljø og eventuelle andre punkter som ikke er så nemme at regne med i et Excelark.
Venlig hilsen
Daniel Bjerregaard
-
Hermed høringssvar om forslaget til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027:
Undertegnede anmoder om, at Region Nordjylland, skriver en 3. limfjordsforbindelse over Egholm, ud af planen.
Regionen er først og fremmest sat i verden for at beskæftige sig med Nordjydernes sundhed, og en 3. Limfjordsforbindelse fremme på ingen måde nogens sundhed, - tværtimod!
Den vil afstedkomme at yderligere 26.000 mennesker, i Aalborg belastes med sundhedsskadelig støj. Aalborg er i forvejen Danmarks mest støjplagede by, og hvert år dør adskillige mennesker af sygdomme, som kan føres direkte tilbage til støjpåvirkning.
Asbestrelaterede sygdomme, kender Nordjyderne alt til. Hvis der bygges en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm, vil man skulle foretage omfattende gravearbejde, enten direkte ovenpå, eller meget tæt på gamle deponier med tonsvis af byggeaffald, og affald fra den gamle Eternitfabrik. Graver man i disse områder, frigøres utvivlsomt en masse asbestfibre, og så er nordjydernes sundhed i endnu større fare end den er i forvejen.
Fjorden er, som vi næsten dagligt hører om, ved at dø, af ildmangel, men ved, og omkring Aalborg, er fjorden faktisk rimelig sund, hvilket kommer til udtryk i form af en flot, og tiltagende vækst af ålegræs, i området. Ålegræs, som jo er vigtigt for mange arter, både som skjul, og som fødekilde. Flere udpegningsarter, og strengt beskyttede arter, som f.eks. Odder, Strandtudse, og Lysbuget knortegås, vil lide betydelig, skade hvis der anlægges en 3. Limfjordsforbindelse, over Egholm, netop fordi det ikke kan undgås, at en betydelig del af ålegræsset, beskadiges, eller helt forsvinder. Derfor kan det ikke være rimeligt, at Regionen arbejder med at fremme etableringen af en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm. Det må stoppe straks.
Vi vil gerne have gæster her i Nordjylland, men en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm, har ifølge: Turisme og udviklingsforsker, Peter Kvistgård, ingen som helst værdi for turismen i landsdelen. Derfor er der ingen grund til at Regionen arbejder for at fremme anlæggelsen af en forbindelse over Egholm!
De fleste Nordjyder ønsker ikke en forbindelse over Egholm.
En lang række af opinionsundersøgelser, som er lavet gennem tiden, viser entydigt, at der er et markant flertal, for en andel løsning på de trafikale udfordringer, end en Egholmforbindelse, nemlig et ekstra tunnelrør i øst. Regionsrådet, bør ikke arbejde for at fremme et projekt, som langt de fleste nordjyder er i mod!
Egholms venner anbefaler at Region Nordjylland, overhovedet ikke bruger penge, eller ressourcer på af fremme en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm.
Venlig hilsen
Henrik Mørch,
Formmand for Egholms venner -
Høringssvar Regional Udviklingsstrategi 2024-2027, Region Nordjylland
Jeg opfordrer hermed Regionsrådet til at forkaste Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS) i forhold til indsatsområdet ”strategiske vejinvesteringer”.
En 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen strider direkte imod indsatsområderne ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”.
RUS anbefaling vedr. en 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen vil betyde, at drikkevandet til 1/3 af befolkningen i Aalborg vil blive forurenet og lide uoprettelig skade. Der henvises til VVM for Egholmlinjen om grundvand.
I 1980’erne vedtog et enigt og fremsynet byråd i Aalborg, at der skulle gøres en ekstra indsats for at sikre rent drikkevand til kommunes fremtidige borgere. Pilotprojektet ”Rent drikkevand og grønne skove” blev søsat og gennem flere årtier afsatte byrådet millioner af kroner og fik samtidig store millionbeløb fra EU til dyrkning af rent drikkevand ved Drastrup Enge. Gennem årtier blev et 3-cifret millionbeløb brugt på projektet og det har været medvirkende til, at vi i dag kan tappe rent og urenset drikkevand direkte fra hanen i Aalborg. Projektet gav genlyd både nationalt og internationalt og vandforsyningsfolk fra storbyer både inden- og udenfor Europa besøgte Aalborg, for at blive klogere på, hvordan der i Aalborg blev sikret rent drikkevand til byens borgere.
Efter årtiers indsats for at beskytte de særligt sårbare boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) til boringerne i både Drastrup og Hvorup, er status, at der nu dyrkes rent drikkevand. Terrænet må ikke ændres, der må ikke bygges nyt, og der må ikke udledes miljøfremmede stoffer. Drikkevandet sendes direkte ud i hanerne uden anden rensning end filtrering og luftning.
Det vil en anlægslov for den 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen lave om på. En anlægslov vil ophæve alle tinglyste bestemmelser om forbud mod at ændre terræn, udlede forurenende stoffer og bygge nyt.
Hvordan kan man som ansvarlig politiker acceptere at ødelægge vitale drikkevandsressourcer som skal sikre nuværende og kommende generationers behov for rent drikkevand?
Hvordan kan man som ansvarlig politiker se stort på den kæmpe indsats og massive investeringer, der er gjort for at sikre rent drikkevand, en indsats som vil være spildt, hvis den 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen bliver en realitet?
En 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen er ikke forenelig med renere natur og miljø samt bedre trivsel og sundhed.
Med venlig hilsen
Ole Rosenørn de Lasson
-
Hvordan kan i begrunde en ny motorvej, som udelukkende vil skade det mentale helbred af Aalborgs borgere, som i forvejen er byen hvor borgere bliver udsat for aller mest støjforurening i hele landet?
Hvordan kan det være at en ny motorvej skal prioritere i denne by, hvor mental trivsel er så lav? Er biler, forurening og udledning af drivhusgasser vigtigere end menneskerne der bor i byen?
-
Det er dybt kritisabelt at 3 Limfjordsforbindelsen er med i Regionens udviklingsstrategi, og dette punkt skal slettes omgående.
For det første er forbindelsen ikke vedtaget endnu, og for det andet (selvom der er 1000 andre grunde), er truer forbindelsen, allerede ved anlæggelsen, med at ødelægge Aalborgs reneste og største grundvandsreservoir i Drastrup.
3 Limfjordsforbindelse over Egholm krænker vores menneskerettigheder ved at fjerne vore åndehuller og ydermere, udsende sundhedsskadelig støj til over 26000 nye borgere, som ikke er støjramte i samme grad idag.
Ligeledes brydes lovgivningen iht truede og beskyttede dyrearter såsom oddere, knortegæs, flagermus og mange andre arter.
Det må være Regionens højeste prioritet at sørge for, at bevare Aalborgensernes og Nørresundby borgernes fysiske og mentale helbred.
Forebyggelse er bedre end helbredelse.
Fra Lone Thomsen
-
Kan ikke selv hverken dokumentere bedre eller skrive et bedre høringssvar, hvorfor jeg fuldstændig tilslutter mig nedenstående, både hvad angår betragtninger ift. svar og dokumentation.
En motorvej over Egholm vil være den største fejl og mest uhensigtmæssige løsning på en 3. Limfjordsforbindelse på alle parametre!
Venlig hilsen
Peter Breum
Vedr. Høringssvar Regional Udviklingsstrategi 2024-2027, Region Nordjylland
Borgerbevægelsen opfordrer hermed Regionsrådet til at forkaste eller ændre Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS) ift. indsatsområdet: ”Strategisk vejinvesteringer”.
Region Nordjylland har ingen saglige grunde for at anbefaler en 3. Limjordsforbindelse i Egholmlinjen, men kun saglige grunde for aktivt at modsætte sig den linjeføring.
Egholmlinjen er i strid med RUS indsatsområder om ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”. Egholmlinjen vil forårsage at yderligere 26.000 beboere i regionen, der bor langs den planlagte linjeføring, vil udsættes for sundhedsskadelig støj. Det vil have store sundhedsomkostninger for Region Nordjylland (RN) og uoverskuelige menneskelige konsekvenser på helbred og trivsel for regionens beboere.
På landsplan er de samfundsøkonomiske omkostninger der knytter sig til sygdom pga. vejstøj allerede oppe på 4,4 mia kr. og stærkt stigende. Det vurderes, at 802 personer/år årligt dør for tidligt i Danmark iht. den seneste rapport om Environmental noise in Europe (EEA no. 22/2019 (EU). I rapporten er Aalborg i øvrigt anført som værende Danmarks mest støjbelastede by.
Motivationen for at bringe støjen ned i Region Nordjylland, navnlig i Aalborg bør komme meget mere i fokus.
VVM støjberegningsmetoderne for Egholmlinjen er utilstrækkelige og misvisende. Det er gennemsnitberegninger med udgangspunkt i for lavt antal trafikanter på motorvejen. Der er derfor sikkerhed for, at beboerne langs Egholmlinjen IKKE beskyttes mod sundhedsskadelig vejstøj over 58 dB Lden. Desuden er usikkerheden i støjberegningsmetoderne uacceptabel stor. I Vejdirektoratets anvendte beregningsmetode forekommer en usikkerhed på Δ +/- 10 år eller mere. Det er derfor tvivlsomt om VVM-rapport 379, 2011, samt Miljøkonsekvensrapport, 3. Limfjordsforbindelse – Opdatering af VVM for Egholmlinjen fra 2021, opfylder de faglige krav, som de skal i henhold til EU’s krav til Miljøkonsekvensvurderinger.
Regionen Nordjylland kan ikke ignorere de fejl i VVM-rapporterne, der er kommet frem, da det vil medføre en øget støjbelastning af borgere i region Nordjylland, og dermed sundhedsskadelig påvirkning og risiko for at flere bliver syge eller dør for tidligt. Forhold der tillige vil belaste Regionens økonomi negativt.
I stedet opfordres region Nordjylland for aktivt at arbejde for
- at støjgrænsen langs nyetablerede motorveje nedsættes ved lov til den anbefalede grænse på 52 dB Lden iht. Teknisk Notat, Genevirkning af vejtrafikstøj, udført for Miljøstyrelsen, sagsnr. 120-33634, eller WHO støjgrænsen på 53 dB Lden.
- at der udarbejdes supplerende støjberegninger iht. Egholmlinjen, med tilhørende forpligtende lovgivning, der sikrer beboerne mod sundhedsskadelig støj i fremtiden, bla. ved at en nyanlagt
motorvejs støjgener beregnes med udgangspunkt i vejens maksimale trafikkapacitet og fremherskende vindretning. På den måde sikre man at politikere og beboere reelt har en chance for
at vurdere støjgenerne og forholde sig herl på et oplyst grundlag. - at arbejde politisk for at kommunen nedbringer vejstøjen langs det kommunale vejnet og staten langs det statslige vejnet i region Nordjylland
Yderligere begrundelse af ovenstående fremlægges på følgende sider. Alt kan dokumenteres. Dokument er i alt 11 sider.
Med venlig hilsen
Borgerbevægelsen
v/ Talsmand
Henrik Sakstrup -
Høringssvar om mobilitet til den regionale udviklingsstrategi.
Udviklingsstrategien foreslår et mål for det fremtidige passagertal:
I 2025 er der 20,5 mio. passagerer på busser og tog i Det Nordjyske Hovednet.
Det er en god og relevant målsætning, som fortjener ros. Målsætningen skal selvfølgelig følges op med politiske indsatser for at nå frem til målet, men det kommer formentlig oven på vedtagelse af RUS.
Man kan dog ikke sige at målsætningen er særligt ambitiøs. Det er tæt på passagertallet i Hovednettet i 2019, som var knapt 19 mio. passagerer, og det svarer nærmest til en passiv fremskrivning af passagertallet siden COVID. På den anden side kan det dårligt nås at iværksætte politiske indsatser efter vedtagelsen af RUS og se et resultat af dem indtil 2025. Derfor bør målsætningen suppleres med en mere ambitiøs målsætning for 2030, sådan som det også er tilfældet for andre målsætninger i RUS. Det kan f.eks. være:
I 2030 er der 30 mio. passagerer på busser og tog i Det Nordjyske Hovednet.
For at opfylde en målsætning for passagertallet vil det være nødvendigt at satse på de strækninger, hvor potentialet er størst. Det giver god mening, men det er også vigtigt at have en strategi for de dele at regionen, hvor en kollektive transport er tynd. Det har regionen allerede en indsats for med flekstur og plustur og med fokus på andre tilbringerløsninger til Hovednettet, men disse tilbud skal fortsat videreudvikles og udbredes, og det bør derfor også fremgå af strategien. F.eks.:
Der skal være et rimeligt og betaleligt mobilitetstilbud til alle borgere i Nordjylland uanset bopæl og handicap.
Målsætningen om at styrke Det Nordjyske Hovednet må ses i sammenhæng med en styrkelse af sammenhængen i det samlede transportsystem, lokalruter og individuelle tilbringerløsninger. Derfor skal der fortsat være fokus på at løfte knudepunkterne med tilhørende faciliteter, f.eks. parkering, cykelparkering, ventelokale, kiosk m.m. En stærkere lokal forankring af knudepunkter kan ligeledes løfte kvaliteten og trygheden. Der er behov for en strategi for knudepunkterne på Hovednettet:
Kvaliteten af knudepunkterne på Det Nordjyske Hovednet bliver løftet, og der skabes flere faciliteter på knudepunkterne gennem en stærkere lokal forankring.
Som en del af strategien er der foreslået en ambitiøs målsætning for elektrificering af banen til Hirtshals og Frederikshavn. Set fra et passagersynspunkt er det et besynderligt mål, for som passager er det ikke så væsentligt, hvilket driftsmiddel toget benytter. Elektrificering kan være et middel til at opnå nogle vigtige mål, f.eks. klimamål eller lyntogsbetjening, men det kan ikke været et politisk mål i sig selv.
Hidtil har målet med elektrificering i Vendsyssel været at gøre det muligt at køre lyntog i fremtiden, men denne målsætning er tilsyneladende faldet ud efter regionen i 2021 aktivt forhindrede lyntog i Vendsyssel. Det er dog et ønske, som mange passagerer har, så derfor bør det tages op igen.
Desuden kan det foreslås, at der også skal køre lyntog fra Struer og måske Skive af hensyn til Thy og Mors:
I 2030 er der besluttet lyntogsbetjening af Vendsyssel samt fra Struer station.
I det foreliggende forslag til RUS er elektrificering i Vendsyssel udelukkende beskrevet i forhold til godstog. Selvom godstrafikken ikke direkte vedrører passagerne, så kræver den yderligere kapacitet på banen, hvis den ikke skal påvirke passagertrafikken negativ. En strategisk målsætning kunne være:
I 2030 er der skabt kapacitet på banen til daglige godstog til Hirtshals og Frederikshavn sammen med den nuværende betjening med persontog i Vendsyssel.
Når man ser regionaltrafikken på de nordjyske baner, så er der god fremgang i Vendsyssel, mens det halter i Himmerland og især på Thybanen. Det hænger sammen med såvel organisering som manglende investering i driften. For at rette op på dette bør der sættes en strategi for driften af disse strækninger. For Himmerland er det en strategi, som regionen reelt har haft i lang tid, mens den for Thybanen er ny. For Thybanen skal det naturligvis ske i samarbejde med Region Midt.
I 2030 er ansvaret for regionaltrafikken på Himmerlandsbanen og Thybanen overført til regionalt niveau. Der er indført halvtimesdrift i Himmerland og timesdrift i Thy.
Endelig er der behov for at reducere køretiderne på flere at banerne. For de statslige baner er det op til folketinget at beslutte, og regionen skal have formuleret en strategi for at påvirke beslutningen. For Regionens infrastruktur bør der udarbejdes en regional strategi for mulige hastighedsopgraderinger.
I 2030 er det besluttet at investere i reduceret køretid på mindst 10 min. Aalborg-Frederikshavn og mindst 10 min. Struer-Thisted. Der er udarbejdet en undersøgelse af mulige hastighedsopgraderinger på regionens egne lokalbaner.
Med venlig hilsen
Thorkil Olesen,
Næstformand for Passagerrådet -
Region Midtjyllands høringssvar på Region Nordjyllands regionale udviklingsstrategi
Tak for høringsforslaget til Regional Udviklingsstrategi for Region Nordjylland.
Region Midtjylland finder det især positivt, at udviklingsstrategien har en retning mod en region i balance med god sammenhæng mellem by og land og et fokus på at løse regionens udfordringer i fællesskaber, som en vigtig forstærker for den regionale udviklingsindsats. De fire strategispor med indsatsområder og prioriterede kerneinitiativer er et godt udgangspunkt for den regionale udviklingsindsats.
Region Midtjylland vil med stor interesse følge den videre proces for såvel den regionale udviklingsstrategi, som for de mange spændende initiativer og samarbejder, der beskrives i strategien.
Region Midtjylland er også i gang med en revision af udviklingsstrategien og sætter i den forbindelse fokus på nogle af de indsatser, der er i Region Nordjyllands regionale udviklingsstrategi. Det gælder f.eks. fremtidens arbejdskraft, produktion af vedvarende energi og den kollektive transport.
Erfaringsudveksling på tværs af regionerne omkring arbejdet med udviklingsstrategierne, ser vi som en oplagt mulighed for fortsat at sikre gode resultater, og som en genvej til at opnå succes for alle regionerne.
Venlig hilsen
Anders Kühnau,
Regionsrådsformand,
Region Midtjylland -
Høringssvar til RUS
Først vil jeg pointere at den en Egholmsforbindelse er en del af en forlig, men at den ikke er lovbehandlet.
Den regionale udviklingsstrategi “vil have fokus på mange områder, som er vigtig for Nordjylland: Uddannelse og kompetenceudvikling af fremtidens arbejdskraft; den grønne omstilling og
klimatilpasning; miljø, natur og kultur; kollektiv trafik og infrastruktur…”Derfor bør en Egholmforbindelse skrives ud af planen.
Den grønne omstilling kan aldrig styrkes ved at generere mere trafik, som en ny motorvej beviseligt gør. Den grønne infrastruktur for transport styrkes netop ved at lave bedre forhold for cyklisme, mere og billigere kollektiv transport, ved at flytte godstransport fra veje til skinner, ved at etablere flere delebilsordninger osv.
Den grønne omstilling styrkes ikke ved at grave endnu flere råstoffer op af jorden og udlede kæmpe mængder CO2 i både anlægs- og driftfasen.
Unik natur bliver ødelagt ved en Egholmforbindelse, beskyttede dyre- og plantearter rammes, og store arealer asfalteres, områder som i stedet burde udlægges til natur og være CO2 opsamlende.
Miljøet i og omkring Aalborg bliver belastet af øget partikeludledning og ikke mindst kan det blive en miljøkatastrofe at grave igennem gamle asbestdepoter både nord og syd for fjorden og asbestforekomsterne i fjordbunden. Aalborg har i forvejen en høj asbestforekomst i luften og en højere dødelighed blandt byens borgere end borgerne på landsplan.Derudover vil støjgerne for titusindevis af borgere blive øget, støj som også beviseligt øger dødeligheden.
En Egholmforbindelse vil øge risikoen for at forurene store drikkevandsdeponier, som er af afgørende betydning for en stor del af aalborgenserne, både i anlægs- og driftfasen.
Alt i alt er det på alle disse og sikkert flere parametre en dårlig løsning og helt klart også en kæmpe økonomisk belastning for alle borgerne i Aalborg Kommune, men også for sundhedsvæsnet i region Nordjylland.
Mvh
Susanne Zimmer
-
Hej
Vil gerne bidrage med lidt til ovennævnte høring:
1. Ved at regionen støtter en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm, mener jeg at regionen ikke lever op til de miljøhensyn som regionen bør tage ifm. drikkevands hensyn ved Sofiendal / Hasseris Enge
2. Mener heller ikke regionen lever op til sit ansvar i forhold til støj-forholdene ved denne linieføring, som jo vil påvirke rigtig mange beboernes helbred negativt, og det er jo den helt gale vej at gå.
3. Mener heller ikke at regionen tager hensyn til resourceforbruget ved at bygge netop Egholm linieføringen, og ikke mindst de voldsomme gener både under anlæggelsen af og efter færdiggørelsen for de beboere, der ligger i nærheden og ud til linieføringen.
4. Der vil heller ikke blive taget hensyn til dyre-/fugle mfl. liv, der bliver påvirket negativt af et sådan byggeri.
Håber man vil tage disse indvendinger/kommentarer med i betragtninger ved senere behandling af strategiplanen.
Venlig hilsen
Henrik Glerup Gjørtz
-
Høringssvar om udviklingsstrategi.
Jeg er utilfreds med, at Regionen blander sig i hvilken linieføring en 3. Limfjordsforbindelse skal følge.
Mvh
Jytte Ahrenkiel Jensen
-
Kære Region
Jeg er målløs over de metoder som har fundet anvendelse af både Aalborg Kommune og jer som region. Det er nemt at tilsidesætte indsigelser/klager efter man har nedlagt amterne, den dag nærdemokratiet forsvandt og forvandlet til demokratisk enevælde.
Kort - I lytter ikke efter.
Men jeg bliver nødt til at prøve ad den eneste mulighed, man har som borger i denne region.
Indsatsområdet "Strategiske vejinvesteringer" med anbefaling af en 3. limfjordsforbindelse over Egholm, skal omgående forkastes da regionen vigtigste opgaver i dennes funktion er at sikre flertallet af regionens borgere bedste mulige betingelser, dette opnås overhovedet ikke med en forbindelse over Egholm, snarer forringer den både levevilkår, miljø og trafikafviklingen for flertallet af regionens borgere og bilister.
Ved en etablering af en 3. limfjordsforbindelse over Egholm vil Danmarks ubetinget mest støj forurenede kommune (Aalborg) få yderligere 26.000-28.000 borgere der med regionens velsignelse udsættes for sundhedsskadelig støj, og hvis der er vestenvind (som der er meget af i danmark, vil dette tal øges.
Det vurderes jf. "Environmental noise in Europe" EEA no. 22/2019 at hele 802 mennesker dør om året i Danmark som følge af støj (var det ikke noget med at regionen varetager alle regionens borgers sundhed?)
Egholmlinjen er IKKE beskyttet af støjværn over 58db.
Har regionen taget de øgede sundheds udgifter med i sine kalkulationer?
Har regionen en strategi om gøre Regionen endnu mere sundhedsskadelig?
33% af Aalborg kommunes (den med flest borgere i hele regionen) drikkevand vil blive berørt af etableringen af en sådan forbindelse, det er i direkte modstrid med RUS indsatsområder til henv. "Renere natur" og "Bedre Trivsel og Sundhed".
Bevar vores drikkevand og stop 3. Limfjordsforbindelse over Egholm.
Derudover skal der opgraves til 3. Limfjordsforbindelsen over Egholm, lige over gamle Asbest deponier, og at måle havbunden for Asbest er jo "en joke", når alle ved at deponierne er på Land, hvorved det ved gravearbejdet vil sende sundhedsskadelig asbest ud i fjorden (hvor Friluftsbadet får deres vand fra)
Dette er i direkte modstrid med RUS insats områder til henv. "Renere natur" og "Bedre Trivlse og sundhed".
Meningsmålinger har vist gennem tiden at modstanden mod en motorvej over Egholm (der har over 115.000 besøgende om året) er stigende, faktisk er flere imod en for - lytter i ikke til regionens borgere?
Groft sagt er 1/3 for, 1/3 ved ikke og 1/3 er imod. Skylder i regionens borgere at tage en beslutning på baggrund af en opdateret undersøgelse af alternativer til en ødelæggende Egholm forbindelse?
Jeg indstiller til Regionen at man i stedet modsætter sig en 3. limfjordsforbindelse over Egholm, og påtager sig rollen at få udført en ny opdateret VVM på at udvide E45 med ekstra spor og ekstra rør.
Det vil give mere klarhed over den alternative løsning, så modstandere og tilhængere af en Egholmforbindelse i hvert fald kan vurdere ud fra fakta, i stedet for gamle ubrugelige undersøgelser, med en unødvendig 12 spors løsning ved E45.
Regionen har med andre ord INGEN saglige begrundelse til at kunne anbefale etableringen af en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm.
Derfor burde Regionen leve op til sit ansvar og gå imod etableringen af 3. Limfjordsforbindelse over Egholm
Håber nogen vågner op.
Med venlig hilsen
Søren Kollerup Madsen
-
Høringssvar til regionen.
Jeg vil gerne gøre indsigelse mod de store problemer en Egholmforbindelse kan forårsage ift. en kraftig øget støjforurening.
Samtidig er jeg dybt bekymret for en forringelse af vores allesammens drikkevand.
Mvh.
Jørgen Andersen
-
Hej.
Jeg vil gerne protestere mod regionens støtte til 3. Limfjordsforbindelse over Egholm.
Den måske kommende forbindelse vil have en lav kapacitet, da trafikbehovet hovedsagelig er i Aalborg Øst.
Derudover vil motorvejen skade biodiversiteten og fredede fugle og dyrearter bl.a. på Egholm:
I og med Vejdirektoratet forældede måde at opgøre støjgener på ( og at Vejdirektoratet arbejder med en gennemsnitstøjgrænse, somi øvrigt er højere end støjgrænsen i EU), så vil 26.000 borgere langs linjeføringen blive plaget af støj. Det er forudsigeligt at denne støj, vil påvirke livskvalitet negativt, bidrage til stress og i nogle tilfælde dødsfald.
Støjen vil medføre et stigende pres på sundhedsvæsenet.
Motorvejen vil påvirke drikkevandsindvindingen i Drastrup.
Der vil komme opgravninger igennem asbestdepoter vest for Aalborg, og vi ved at asbest kan medføre lungehindekræft.
Lad os i stedet for få en udbygning af den nuværende tunnel – det vil give en langt større kapacitet mht. krydsning af fjorden.
Med venlig hilsen
Bent Lyndgård
-
Ang. Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS)
Undertegnede er modstander af den foreslåede motorvejsfobindelse over Egholm.
Årsagerne hertil er mange men for regionen er det især forringelse af drikkevand, støjforurening og natur ødelæggelse. Jeg kan i øvrigt bakke op om høringssvaret fra Borgerbevægelsen v/ Talsmand Gitte Ramhøj.
Jeg vil derfor opfordre til at Region Nordjylland ikke anbefaler men derimod modsætter sig en 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen. Region Nordjylland bør også arbejde for at få en undersøgelse/VVM vurdering som indrager nogle af de østlige linieføringer som er foreslået offentligt af trafik kyndige.
Fra Torben Knudsen
-
Jeg tilslutter mig 100% Borgerbevægelsens høringssvar i forb.m. Regional udviklingsstrategi 2024-2027, og det undrer og bekymrer mig, at man fra regionens side forsøger at manipulere med borgerne ved at nævne denne ikke besluttede statsvej som et uomgængeligt faktum.
Med venlig hilsen
Lene Hornbek Eriksen
-
Vedr. Høringssvar Regional Udviklingsstrategi 2024-2027, Region Nordjylland
Borgerbevægelsen opfordrer hermed Regionsrådet til at forkaste eller ændre Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS) ift. indsatsområdet: ”Strategisk vejinvesteringer”.
Region Nordjylland har ingen saglige grunde for at anbefaler en 3. Limjordsforbindelse i Egholmlinjen, men kun saglige grunde for aktivt at modsætte sig den linjeføring.
Egholmlinjen er i strid med RUS indsatsområder om ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”. Egholmlinjen vil forårsage at yderligere 26.000 beboere i regionen, der bor langs den planlagte linjeføring, vil udsættes for sundhedsskadelig støj. Det vil have store sundhedsomkostninger for Region Nordjylland (RN) og uoverskuelige menneskelige konsekvenser på helbred og trivsel for regionens beboere.
På landsplan er de samfundsøkonomiske omkostninger der knytter sig til sygdom pga. vejstøj allerede oppe på 4,4 mia kr. og stærkt stigende. Det vurderes, at 802 personer/år årligt dør for tidligt i Danmark iht. den seneste rapport om Environmental noise in Europe (EEA no. 22/2019 (EU). I rapporten er Aalborg i øvrigt anført som værende Danmarks mest støjbelastede by.
Motivationen for at bringe støjen ned i Region Nordjylland, navnlig i Aalborg bør komme meget mere i fokus.
VVM støjberegningsmetoderne for Egholmlinjen er utilstrækkelige og misvisende. Det er gennemsnitberegninger med udgangspunkt i for lavt antal trafikanter på motorvejen. Der er derfor sikkerhed for, at beboerne langs Egholmlinjen IKKE beskyttes mod sundhedsskadelig vejstøj over 58 dB Lden. Desuden er usikkerheden i støjberegningsmetoderne uacceptabel stor. I Vejdirektoratets anvendte beregningsmetode forekommer en usikkerhed på Δ +/- 10 år eller mere. Det er derfor tvivlsomt om VVM-rapport 379, 2011, samt Miljøkonsekvensrapport, 3. Limfjordsforbindelse – Opdatering af VVM for Egholmlinjen fra 2021, opfylder de faglige krav, som de skal i henhold til EU’s krav til Miljøkonsekvensvurderinger.
Regionen Nordjylland kan ikke ignorere de fejl i VVM-rapporterne, der er kommet frem, da det vil medføre en øget støjbelastning af borgere i region Nordjylland, og dermed sundhedsskadelig påvirkning og risiko for at flere bliver syge eller dør for tidligt. Forhold der tillige vil belaste Regionens økonomi negativt.
I stedet opfordres region Nordjylland for aktivt at arbejde for
- at støjgrænsen langs nyetablerede motorveje nedsættes ved lov til den anbefalede grænse på 52 dB Lden iht. Teknisk Notat, Genevirkning af vejtrafikstøj, udført for Miljøstyrelsen, sagsnr. 120-33634, eller WHO støjgrænsen på 53 dB Lden.
- at der udarbejdes supplerende støjberegninger iht. Egholmlinjen, med tilhørende forpligtende lovgivning, der sikrer beboerne mod sundhedsskadelig støj i fremtiden, bla. ved at en nyanlagt
motorvejs støjgener beregnes med udgangspunkt i vejens maksimale trafikkapacitet og fremherskende vindretning. På den måde sikre man at politikere og beboere reelt har en chance for
at vurdere støjgenerne og forholde sig herl på et oplyst grundlag. - at arbejde politisk for at kommunen nedbringer vejstøjen langs det kommunale vejnet og staten langs det statslige vejnet i region Nordjylland
Yderligere begrundelse af ovenstående fremlægges på følgende sider. Alt kan dokumenteres. Dokument er i alt 11 sider.
Med venlig hilsen
Borgerbevægelsen
v/ Talsmand
Henrik Sakstrup -
HØRING – Regional Udviklingsstrategi (RUS) 2024-2027
Strategispor: En grøn Region
Jeg synes det er relevant med en udviklingsstrategi, men jeg synes Regionen skal holde strategien indenfor den hjemmel Regionen har og kun indenfor de områder.
Jeg har svært ved at se regionen som grøn, med det motorvejsprojekt regionen går ind for. Som borger i Nordjylland er jeg bekymret for motorvejsprojekter, der både mht. klima og biodiversitet er et rigtigt problematisk projekt. Store CO2 udledninger og ødelæggelse af flere arters levesteder. Disse projekter er i min optik udtryk for manglende erkendelse af klima og biodiversitetskrisernes alvor.
De politikere, der støtter motorvejsprojekter er også helt blinde overfor den støjforurening borgerne udsættes for. Støj, man i dag ved medfører mange forskellige lidelser. Man ved nu at støj dræber ca. 800 mennesker om året i Danmark eller medfører forskellige sygdomme bl.a. hjerte/kar problemer, diabetes, tarmkræft, stress med dårlig livskvalitet til følge, og som hvert år koster samfundet mange penge. Støj er sundhedsskadeligt
De samfundsøkonomiske omkostninger er store: ”3,4 milliarder (Transport og bygningsudvalget 2016) 4,4 milliarder (TRU Høring 20/1-2020, COWI)”.
Aalborg er i dag en af de mest støjplagede byer i Danmark, og derfor er det helt uhørt at tænke på at anlægge en motorvej så tæt ved byen, som det bliver, dette frarådes også af alle byplanlæggere.
Med den viden, der i dag foreligger internationalt om støjs helbredstruende effekter, må vi - som borger og indbyggere i Aalborg - tilmed anno 2023 kunne forlange, at et nyt motorvejsprojekt i Danmark som en selvfølgelighed anvender WHO’s anbefalinger om, at støj fra vejtrafik skal holdes under 53 dB.
Når man tænker på at regionens ansvar er sundhed og hospitaler, må det være magtpåliggende for regionen at forebygge fremfor at fremme dårlige livsbetingelser, som det man ved sker ved alt for store støjbelastninger.
Regionens strategioplæg nævner ligeledes problemerne med forurening og de ca. 850 grunde med jordforurening. Det er så ikke nok at sige, at ”det er en stor udfordring for landsdelen”. Hvad har Regionen tænkt sig og hvordan løses problemerne. Dette konkretiseres ikke i strategien. Vi ved der er store deponier af asbest, selvom vi har hørt, at der findes INGEN asbest, er det svært at tro på, når adskillige øjenvidner beretter om hvordan overgangen mellem fjord og land bestod af eternitplader helt frem til 1988. De beskriver hvordan knækkede eternitplader stak op af jorden på de tilstødende marker, og nogle steder lå pladerne i over en meters højde. De lokale børn legede sågar i eternitbunkerne op igennem 80’erne. Asbestdeponiet ved Klosterengen, strandområdet ved Mølholm som påbegyndtes i 1977 henlå helt uden kystsikring i over 11 år. En stor del asbest er derfor endt i fjorden og uden bundmembran. Man behøver bare at gå en tur ved fjorden, for ved selvsyn at se, hvordan eternitplader bliver ved at dukke op.
Asbest er et naturligt forekommende mineral som er uforgængeligt. Ordet Eternit er afledt af ”eternity”. Det er ekstremt holdbart og kan ikke brænde. Desværre er bagsiden af medaljen, at det kan fremkalde en lang række kræftformer. Som eksempel kan nævnes at blot en enkelt asbestfiber er nok til at danne grobund for den uhelbredelige lungehindekræft - viden man har haft siden 1968. Fibrene er så små, at der på et knappenålshoved kan ligge flere millioner asbestfibre. Det er en kendt sag, at asbest især i Aalborg har haft forfærdelig konsekvenser i form af lungehindekræft blandt arbejderne på Eternitten, deres familier og naboer til Eternitten
Aalborg kommune og Region Nordjylland har mod lovlig forpligtigelse (Vejloven §17g, stk. 10) undladt at videregive yderst relevante oplysninger omkring områderne med asbestforurening, som derfor ikke er fyldestgørende kortlagt i VVM-redegørelsen i forhold til anlæg af en Egholmmotorvej. En motorvej i Egholmslinjen + forlægningen af Østerå vil løbe direkte igennem det store asbestdeponi ved Dal.
Asbestfibre i sedimentet på fjordbunden vil ved opgravning og gravespild sprede sig til den marine fødekæde og vandet. Vi risikerer derfor bl.a. at steder som friluftsbadet asbestforurenes.
Det bekymrer mig stadigvæk, at ikke en eneste myndighed koblet til projektet opdagede disse mangler. Nu hvor det er oplyst, italesættes det stadig ikke, og det til trods for asbestens vedholdende voldsomme styrke til at fratag livet. Ingen kan sikre sig imod asbestfibre, for man kan jo hverken se eller mærke dem. Så historien kan komme til at gentage sig, når udgravningen til den vestlige tunnel begynder.
Igen må jeg minde om, at Regionen skal gøre alt for at forebygge.
Ved anlæggelsen af den vestlige motorvej er vores drikkevand i stor fare.
Det er ikke nogen hemmelighed, at drikkevandet i Danmark generelt er under pres. Der skrives hyppigere om fund af pesticider og andre skadelige stoffer, som leder til lukning af drikkevandsboringer. Af samme grund er der de seneste årtier brugt millioner af kroner for at sikre vores drikkevand ved Drastrup Enge, et område hvorfra 1/3 af Aalborgs borgere og virksomheder får deres drikkevand og som i VVM-rapporten betegnes som et OSD-område (Område med Særlige Drikkevandsinteresser). I rapporten skrives der:
”Grundvandsmagasinerne omkring Drastrup og Lindholm vandværker er dårligt beskyttet fra naturens side og dermed meget sårbare over for nedsivende miljøfremmede stoffer, f.eks. som følge af drift eller spild på vejene. Behovet for at beskytte grundvandet er derfor stort.”
Lad os slå fast, at vejdirektoratet trods alt vedkender sig, at vores drikkevand højst sandsynligt vil blive påvirket. Skal der virkelig gambles med vores - og kommende generationers - drikkevand når der findes andre og bedre alternativer til - en i forvejen - dårlig løsning?
Beboerne i Drastrup må ikke dyrke kløver, da det danner for meget kvælstof, have mere end 1½ hest, ikke tisse på deres egen grund, ikke ændre på terræn, bebyggelse og anden arealanvendelse, der kan udgøre en risiko for forurening af grundvandsmagasinerne. Mange af ejendommene i Drastrup får 1 årlig kontrol - udsendt af Regionen- som skal sikre, at de ikke bruger sprøjtemidler mm.
Men der må gerne anlægges en motorvej!!!!
Natur og biodiversitet er et vigtig aktiv for regionen, da det sundhedsmæssigt og æstetisk er godt med naturoplevelse, men det handler også om en moralsk forpligtigelse, og gennem denne sikre liv og muligheder for kommende generationer. Regionen, har forpligtet sig til i 2030 at skabe effektiv beskyttelse af 30% vild natur og 30% havmiljø og vandmiljø.
Vi har dansk lovgivning og internationale konventioner som regionen er forpligtigede at overholde: Bekendtgørelse af Konvention af 5. juni 1992 om den biologiske mangfoldighed (Biodiversitetskonventionen).
EU Habitat direktiv (1992), The Habitats Directive (europa.eu)
Bern Conventioneer (1979).
Et af de mange områder som er dækket af disse konventioner og lovgivning, er de bynære områder ved Egholm og natura 2000 området ved og vest for Egholm. EU har en strategi Natura 2000, at disse områder skal udvides, for at leve op til konventionerne og dermed den moralske forpligtigelse.
Når områderne på og ved Egholm er så vigtige mht. til efterlevelse af konventionerne, handler det om at området er et habitat for flere bilag 4 arter (jf. EU-habitat direktivet), rød listede, specielt: den lysbugede knortegås, hvor mere end halvdelen af verdenspopulationen befinder sig (VVM 2021 konkluderer mere 27.000 observation i perioden for undersøgelsen). Strandtudsen er som alle tud-ser og frøer total fredet, men specielt strandtudsen er under voldsomt pres, da den er så afhængig af sit habitat. På Egholm og i engene syd for fjorden er der en stor population. Odderen lever og yngler på Egholm. Den er også en bilag 4 art, som kræver streng beskyttelse. Mange arter af flagermus, som både er på Egholm, ved Svanholmgrøften, ved Nørholmsvej og ved Hasseris å. Der
er også set isfugle, en sort stork, skestork og flere trækfugle. Ålegræsset er medvirkende til de mange trækfugle. Ålegræs er meget sårbart og kan være svært at genskabe, hvis det bliver ødelagt. Mosehornuglen yngler ved Nørholmsvej og har gennem en årrække haft flere kuld. Der forefindes også flere fredede planter, bl.a. den rødlistede filtrose.Med henvisning til ovenstående er det virkeligt utroværdigt at strategien og regionen peger på en linjeføring i området og over Egholm. Det må forventes at en strategi efterlever dansk lovgivning og internationale konventioner, og at man derfor ikke kan fastholde denne linjeføring.
Jeg håber at vores ansvarlige politikere tænker sig RIGTIG godt om! Jeg er virkelig forbløffet over de ansvarlige politikeres manglende omtanke for klima, biodiversitet og deres egne borgeres ve og vel.
Det er efter min mening ikke regionens ansvar og interesseområde at tage en motorvej med i strategien, jeg tænker her på statsvejen “Den tredie Limfjordsforbindelse”. Regionen skal ikke planlægge statsveje. Det skal Folketinget. Det vigtigste for Region Nordjylland må være at ambulancerne kan komme frem. Og komme frem ad den korteste vej, som vil være gennem tunnelen i forhold til det ny supersygehus.
Så jeg synes Regionen skal fjerne alle de afsnit, som ovennævnte og øvrige, som ikke hører under Regionens område.
Med venlig hilsen
Ingelise Tarber
-
Høringssvar vedr.: Regional Udviklingsstrategi 2024-2027, Region Nordjylland
Det opfordres hermed til, at Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 (RUS) forkastes eller ændres ift. ”Indsatsområde: Strategisk vejinvesteringer”, således at Region Nordjylland ikke anbefaler en 3. Limfjordsforbindelse i Egholmlinjen, men aktivt modsætter sig nævnte linjeføring, da det strider imod samme RUS indsatsområder om ”Renere natur og miljø” samt ”Bedre trivsel og sundhed”.
RUS anbefaling vedr. Egholmlinjen vil betyde, at drikkevandet til 1/3 af befolkningen i Aalborgs by forurenes varigt. Der henvises til VVM for Egholmlinjen om grundvand.Den grundlæggende årsag til alvoren er, at jordbunden i linjeføringen gennem de borings-nære områder til vandværkerne er særlig sårbare over for forurening. Jordbunden består her af opsprækket kalk dækket af et tyndt lag sand og grus. Alt siver direkte og urenset ned i grundvandet.
For mere end 30 år siden tog det daværende Nordjyllands amt og Aalborg Kommune initiativ til at ændre arealanvendelsen til vandværket i Drastrup. Årsagen var bl.a. fund af kvælstoftal med mere end 120 mg/l i det øvre grundvandsmagasin. Antallet af mave- og tarmkræfttilfælde var på det tidspunkt de højeste i Danmark.
Efter mere end 30 års indsats for at beskytte de særligt sårbare boringsnære beskyttelses-områder (BNBO) til boringerne i både Drastrup og Hvorup, er status, at der nu dyrkes rent drikkevand. Terrænet må ikke ændres, der må ikke bygges nyt, og der må ikke udledes miljøfremmede stoffer. Drikkevandet sendes direkte ud i hanerne uden anden rensning end filtrering og luftning.
Det vil en anlægslov for Egholmmotorvejen lave om på. En anlægslov vil ophæve alle tinglyste bestemmelser om forbud mod at ændre terræn, udlede forurenende stoffer og bygge nyt. Allerede i anlægsfasen er det sandsynligt, at de særligt sårbare boringsnære beskyttelsesområder (BNBO) trues af anlægsarbejderne for motorvejen og udfletningsanlæggene til Ny Nibevej og Høvejen.Der findes ikke alternative beskyttede områder til de to vandværker ved Drastrup og Hvorup, der ifølge VVM for Egholmlinjen der allerede i anlægsfasen, men også af driften er truet af en varig forurening af grundvandet i de særligt sårbare boringsnære områder til de to vandværker.
På landsplan bliver der hver dag lukket drikkevandsboringer på grund af forurening, der overstiger grænseværdierne for drikkevand. Det er ikke en løsning, at rense grundvand. Samfundsøkonomisk er det mange gange dyrere at rense grundvand, end at forebygge forurening. Dette er entydigt dokumenteret i det EU-støttede projekt ”Water4all” fra 2011, som Aalborg Kommune deltog i. Motivationen burde være tydelig for regionen.
Borgerbevægelsen ansøgte i foråret i år om foretræde for Sundhedsudvalget i udvalgets møde d. 15.5., men blev desværre afvist. Til orientering er Borgebevægelsens ansøgning og motivation for mødet vedhæftet dette høringssvar om drikkevand.
Der henstilles, at RN vil arbejde aktivt for:
- at afvise Egholmlinjen på grund af den sandsynlige, varige forurening af grund-vandet i de særligt sårbare boringsnære oplande til vandværkerne i Drastrup og Hvorup
Med venlig hilsen
Borgerbevægelsen
v/ Talsmand
Gitte Ramhøj -
Indsigelse mod en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm i RUS 2024-2027
For samfundet generelt set er der betydeligt flere ulemper end fordele ved Egholmforbindelsen. Det er dokumenteret ved projektets interne rente, som går i minus når de skjulte CO2 tal, der ledte til en tidligere transportministers fratrædelse, medregnes. Desuden indikere nyere overslag at den interne rente vil gå yderligere i minus, når de fremskrevne pristal efter Covid tages i betragtning.
Der har tilmed i den politiske beslutningsproces været alternative forslag til linjeføring, som både er billigere, mindre belastende og som bedre løser de kommende års trafikfremskrivning. Så hvorfor holder de politiske beslutningstagere så stædigt fast i at gennemføre Egholmforbindelsen, når meningsmålinger har vist et flertal i befolkningen for andre løsninger en Egholmforbindelse ?
En Egholmforbindelse
• der støjbelaster yderligere 20.000 borgere i Danmarks mest støjende by,
• der for altid vil fjerne store bynære rekreative områder fra Aalborg,
• der vil ødelægge yngle- og rastepladser for beskyttede arter,
• der vil eksponere Limfjorden for gamle asbestdepoter
• samt vil udgøre en risiko for hovedparten af det drikkevandsområde, der forsyner Aalborg.
Hvorfor al denne ødelæggelse ?
Svaret skal måske findes ved at se på, at der er en række mere eller mindre spekulative investeringer som skal beskyttes.
De nordjyske kommuner er alle medejere af Aalborg Lufthavn. I en fremtid, hvor flytrafik bliver underlagt klimarestriktioner (Statsministerens nytårstale 2022), ønsker disse kommuner at
beskytte deres investering i lufthavnen ved at sikre at biltrafik fra hele Jylland via en Egholmforbindelse kan ledes direkte til afgangshallen.Aalborg Kommune har anlagt en baneforbindelse til Aalborg lufthavn. Rentabiliteten af denne baneforbindelse var omdiskuteret i.f.m. beslutningen herom. Antal rejsende til lufthavnen er simpelthen for småt til at kunne opretholde en rentabel drift. Tjek blot driftsregnskabet. Med en Egholmforbindelse vil et nyt kontor- og erhvervsområde jf. Erhverv Nordjylland skyde op mellem Nørresundby og lufthavnen. Et sådant erhvervsområde vil sikre et betydeligt større trafikgrundlag for baneforbindelse. Spørgsmålet er om kommunen anlagde baneforbindelsen i forventning om en Egholmforbindelse.
Endelig er der ejendomsinvesteringer og udviklingsprojekter lige fra Bouet til City Syd. Gennem årene er der købt ejendomme op i forventning om at de vil give et pænt afkast med etableringen af Egholmforbindelsen. Fænomenet ses tydeligt langs Lufthavnsvej i Nørresundby, hvor den ene faldefærdige ejendom efter den anden blot ligger og venter på, at Egholmforbindelsen vil gøre dem attraktive og værdierne til at skyde i vejret.
Den politiske og erhvervsmæssige beskyttelse af disse spekulative investeringer medfører en betydelig vedvarende omkostning for samfundet og borgerne i Aalborg.
Ønsker Regionen virkelig, at de nordjyske kommuner, Aalborg kommune og de private ejendomsudviklere skal redde deres risikobetonede investeringer på bekostning mere støj, store ødelagte bynære rekreative arealer, ødelæggelse af yngle- og rastepladser for beskyttede arter, risiko for spredning af asbest til fjorden samt kompromittering af Aalborgs grundvandsreserver.
Det er grundlæggende spørgsmålet bag Egholmforbindelsen. Vinder ejendomsspekulanterne eller vinder naturen, miljø og sundheden.
For en betydelig del af hotel- og restaurationsbranchen – herunder også AKKC - må et Aalborg brand bestående af asfalt, CO2-belastning, ødelagt natur, miljø og grundvandsressourcer samt stigende sundhedsskadelig støj have en negativ effekt. Et sådant sort brand må forventeligt også få betydning for tilflytningen til byen og søgningen til Nordjylland flagskib Aalborg Universitet. Hvilket ungt menneske ønsker at leve sit liv i en asfaltbelagt, natur- og miljøødelæggende motorvejsudfletning, hvor trafikstøjen giver permanente skader på krop og sjæl.
Alt i alt må det forventes at en RUS 2024 -2027 vil give regional afvikling fremfor udvikling. Erhvervsmæssigt, sundhedsmæssigt og skatteindtægtmæssigt. Ingen ressourcestærke familier vil bo i det røg-, støj- og møghelvede en 3. Linfjordsforbindelse over Egholm vil medføre.
Sluttelig skal det nævnes, at den trafikmæssige værdi af en 3. Limfjordsforbindelse er ikke eksisterende. Det viser den interne rente på projektet. Faktisk viser analyser, at der er samfundsmæssige bedre løsninger til at sikre trafikken over Limfjorden.
Eftersom jeg ønsker, at Aalborg skal være en sund og grøn by med naturnære rekreative arealer med stor artsdiversitet, der er attraktive for turister, kongresgæster, tilflyttere og studerende, gøres hermed indsigelse mod RUS 2024-2027 i dens nuværende form med en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm.
Fra Hans J. Høyer
-
Vedrørende Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 for Region Nordjylland
I afsnittet 'Udfordringer i Nordjylland i dag' fremgår det blandt andet, at "Nordjylland har et relativt højt forbrug af energi og fossile brændsler" (side 5), at "stigende pendling skaber tiltagende trængsel på vejene, særligt i Aalborg-området" (side 6) og at "både i det åbne land og i byerne er variationen i dyre- og planteliv (biodiversiteten) under pres" (side 6). Samtidig fremgår det af visionen på side 7, at "Nordjylland skal være en bæredygtig region i udvikling" samt af to af de fire strategispor beskrevet på side 8, at Nordjylland henholdsvis skal være "en grøn region" og "en attraktiv region". Endelig er et af indsatsområderne (side 11) "reduktion af drivhusgasser".
På trods af disse problemer og fine ambitioner om i hvilken retning Nordjylland skal bevæge sig har man i den regionale udviklingsstrategi også sat det som erklæret mål, at der skal bygges en 22 km lang motorvej vest om Aalborg selvom det med stor sikkerhed øger ovennævnte udfordringer og er direkte i modstrid med visionen og strategisporene omkring, at Nordjylland skal være en grøn, bæredygtig, attraktiv og sammenhængende region.
1. Alene anlægget af den 3. limfjordsforbindelse via Egholm vil udlede omkring 293.000 tons CO2, og hertil kommer blandt andet ekstra udledning af drivhusgasser fra trafikanter på grund af det såkaldte "trafikhop".
2. Man løser ikke trængselsproblemerne (især ikke i Aalborg-området) ved bare at bygge endnu en motorvej.
a. Antallet af trafikanter, der forventes at benytte den 3. limfjordsforbindelse via Egholm, er ifølge VVM-rapporten fra 2021 så lavt, at den nuværende Limfjordstunnel inden for få år efter færdiggørelsen af den planlagte 3. limfjordsforbindelse via Egholm (afhængigt af udviklingen af myldretidstrafikken) vil være tilbage på det nuværende niveau. Det fremgår blandt andet også af VVM-rapporten, at den samfundsmæssige forrentning er meget lav (omkring 3,5%, hvilket er på grænsen af at være samfundsøkonomisk rentabelt, og så har man ikke engang regnet takseringen af udledningen af CO2 i anlægsfasen med), hvilket også understreger, at forbindelsen ikke kan forventes at løse trængselsproblemerne.
b. Såfremt der sker et "nedbrud i den fjordkrydsende trafik" (hvilket ifølge side 22 "har store konsekvenser for borgere og virksomheder, og er en hæmsko for at skabe udvikling i hele regionen") skal de mange tusinde biler, som skal krydse fjorden, ind igennem Aalborg eller Nørresundby for i stedet at benytte den planlagte 3. limfjordsforbindelse via Egholm, hvilket unægteligt vil få trafikken i Aalborg-området til at bryde sammen – i modsætning til den underliggende påstand i den regionale udviklingsstrategi om, at dette skulle løse de trafikale problemer i Aalborg-området.
3. Der ligger mange naturområder vest for både Aalborg, på Egholm og vest for Nørresundby, og mange af disse er hjem for truede dyrearter. Det giver ikke mening, at man i den regionale udviklingsstrategi beskriver det som en udfordring, at "variationen i dyre- og planteliv (biodiversiteten) [er] under pres" (side 6) men at man ikke har fremsat nogen konkrete indsatsområder for at løse denne udfordring i den regionale udviklingsstrategi. Det tætteste man kommer på et bud på at løse denne udfordring er indsatsområdet "Renere natur og miljø" (side 26), men dette munder "kun" ud i målet, at grundvandet skal beskyttes. Der er for eksempel ingen ambitioner for i højere grad at lave beskyttet natur, og man har det endda som erklæret mål at anlægge den omtalte 4-sporede motorvej tværs igennem adskillige områder, som ellers er oplagte til dette formål.
a. I forhold til forebyggelsen af forureninger (som blandt andet beskrives på side 26) er det desuden ikke nævnt med ét eneste ord i den regionale udviklingsstrategi, at der vest for Aalborg ligger store områder der er forurenet med asbest. Om disse områder med forurening også ligger i linjeføringen for den planlagte 3. limfjordsforbindelse via Egholm må tiden vise, men uanset hvad burde det være et klart mål for regionen, at disse områder med forurening kortlægges præcist og at man får håndteret dem ordentligt, da frigivelse af asbest til luften uden tvivl har store konsekvenser for borgernes sundhed.
I stedet for det tvivlsomme fokus på den planlagte 3. limfjordsforbindelse via Egholm bør man i den regionale udviklingsstrategi: 1. Dels have det som indsatsområde at undersøge mulighederne for mere sampendling, flere hjemmearbejdsdage, fleksible mødetidspunkter og øget godstransport således, at antallet af trafikanter (både biler og lastbiler) nedbringes og vejnettet ikke er presset i enkelte perioder med myldretrafik; og 2. Dels have det som indsatsområde at øge områderne med beskyttet natur. Dette vil alt sammen passe ganske fint ind i visionen om at sænke udledningerne af drivhusgasser og gøre Nordjylland til en grøn, bæredygtig, attraktiv og sammenhængende region. Blot at anlægge endnu en motorvej uden at kunne argumentere for, at den løser noget som helst, er en meget kortsigtet og naiv "løsning".
Derudover vil jeg nævne følgende:
1. Sætningerne "Med Infrastrukturplanen er der nu truffet beslutning og fundet statslig finansiering til den 3. Limfjordsforbindelse. Staten har afsat godt 7 mia. kr. til etablering af den 3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg via øen Egholm." (side 22) er faktuelt forkerte, da der hverken er truffet beslutning om noget som helst eller fundet nogen form for finansiering til dette.
a. Den såkaldte "Infrastrukturplan" (Aftale om Infrastrukturplan 2035) er ikke det samme som en anlægslov. Vejdirektoratet har endnu ikke sendt den reviderede VVM-undersøgelse i høring, og først herefter bliver anlægsloven sendt i høring. Uden en anlægslov kan man ikke udtale sig om hverken en formel beslutning eller finansiering.
2. Jeg tvivler på, at det overhovedet ligger inden for rammen af den regionale udviklingsstrategi at forholde sig til hvor statslige infrastrukturprojekter skal ligge, herunder om det er lovligt at "Nordjylland (...) ved alle lejligheder [skal] presse på for, at Folketinget vedtager anlægsloven for 3. Limfjordsforbindelse over Egholm snarest muligt." (side 24); i den regionale udviklingsstrategi er det endda fremsat som et centralt effektmål, at anlæggelsen skal påbegyndes i 2025. Dette skal ses i forhold til, at den regionale udviklingsstrategi ifølge Erhvervsfremmeloven i princippet kun må omhandle kollektiv trafik, kulturel virksomhed, uddannelse og miljø.
Sammenfatning
Samlet set vil jeg anbefale Region Nordjylland: 1. At droppe alle tanker om lobbyisme for en 3. limfjordsforbindelse via Egholm, som efter alt at dømme blot vil øge flere af de af regionens udfordringer, som også nævnes i den regionale udviklingsstrategi; og 2. I stedet fokusere på en kombination af simple, innovative og langsigtede løsninger, som rent faktisk har potentiale til at løse disse udfordringer.
Med venlig hilsen
Martin Kamp Dalgaard
-
Høringssvar til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 fra Foreningen Vild Med Vilje
Region Nordjylland bør beskrive konkrete indsatser og mål for biodiversitet i den Regionale Udviklingsstrategi 2024-2027 jævnfør FNs Verdensmål "14 Livet i Havet" og "15 Livet på Land". Indsatser og mål bør beskrives i Stategispor Grøn Region.
Indsatsområder kunne f.eks. være:
1. at sikre effektiv beskyttelse af Nordjyllands fineste naturområder i mod trusler fra skovbrug, landbrug, forurening, udbygning af infrastruktur og energianlæg,
2. at bidrage til genopretning af naturlige processer såsom naturlig hydrologi, naturlig kystdynamik og græsning,
3. at sikre at naturområderne i regionen forvaltes efter bedst mulige praksis i forhold til at bevare og styrke regionens truede biodiversitet.Landbruget i Region Nordjylland har i dag en markant negativ påvirkning af biodiversiteten både til vands og til lands, og sektoren står også for en betydelig udledning af drivhusgasser. I forhold til at mindske presset på naturen i Limfjorden og skabe mere plads til artsrig natur på land, samt klimatilpasse regionens landskaber vil strategisk udtagning af landbrugsjord til naturformål derfor være et relevant indsatsområde. Der bør sættes et ambitiøst arealmål for, hvor meget jord, der skal udtages af produktion inden 2030 i forhold til at skabe mere plads til mere vild natur og biodiversitet, samt for at minimere udvaskning af kvælstof til vandmiljøet og forebygge udledning af drivhusgasser fra lavbundsjorde.
Region Nordjylland kan f.eks. bidrage med regional planlægning og pege på hvilke jorde, der kan udtages for at opnå størst positiv effekt for "15 Livet på land", "14 Livet i havet" og for "13 klimaet”.
Det bør desuden fremgå af RUS 2024-2027, at Region Nordjylland forpligter sig på, at gennemføre indsatser for at fremme biodiversiteten på egne matrikler, både for selv at gøre en konkret forskel hvor organisationen har direkte indflydelse og for at formidle biodiversitet til regionens borgere.
I bilag 1 til Regional Udviklingssttrategi 2024-2027 - Nordjylland i dag fremgår det, af kapitel 6 afsnit 6.1:
"National Park Thy: Helt særlige kvaliteter i forhold til, landskab og natur kan anvendes til at tiltrække events og få flere til at besøge denne del af Nordjylland, og evt. skabe grundlag for bosætning” og af afsnit 6.2 fremgår det at "Attraktive landskaber og god adgang til naturen er væsentlige parametre for bosætning.”
RUS 2024-2027 bør sikre, at der ikke opstår konflikter i mellem forskellige indsatsområder såsom produktion af vedvarende energi og bevarelse af natur- og landskabsværdier.
I strategien kan det f.eks. betinges at kvaliteter som “beskyttede landskaber, beskyttede vandløb, beskyttede naturtyper, større sammenhængende landskaber, bevaringsværdige landskaber, værdifulde geologiske områder og landskaber af specifik geologisk bevaringsværdi ikke kan tilsidesættes af regionens kommuner med henblik på opsætning af energianlæg eller anden infrastruktur.
I bilag 1 til Regional Udviklingssttrategi 2024-2027 - Nordjylland i dag fremgår det, af kapitel 6 afsnit 6.2:
"En af metoderne til at rette op på dette er rewilding, hvor større sammenhængende områder friholdes for landbrugs- og skovbrugsdrift, produktionsarter – såsom normansgran og sitkagran – som ikke understøtter hjemmehørende arter fjernes, og der tilføres store græssere – hjorte, kvæg, heste – for at sikre at områ derne ikke gror til i græs og buske. Igennem projektet Natur på Tværs i Nordjylland har kommunerne i Nordjylland fået vurderet naturkvaliteter og potentialer, og større arealer udpeges til rewilding.”
RUS 2024-2027 bør sigte efter "at der følges op på projektet "Natur på Tværs i Nordjylland” og at potentialerne for rewilding af større arealer gennemføres i samarbejde med lodsejere, kommuner og naturfonde.
Med venlig hilsen
Philip Hahn-Petersen,
Bestyrelsesformand,
Foreningen Vild Med Vilje -
Høringssvar fra Jammerbugt Kommune den Regionale Udviklingsstrategi 2024-2027
Økonomiudvalget i Jammerbugt Kommune har på deres møde d. 8. november 2023 tager udviklingsplanen til efterretning og vil sikre, at den kommunale planstrategi og kommuneplanlægning i fremtiden forholder sig til de mål og visioner, der er i den Regionale Udviklingsplan.
Venlig hilsen
Økonomiudvalget,
Jammerbugt Kommune -
Høringssvar til forslag til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027
Aalborg Kommune takker for det fremsendte forslag til den Regionale Udviklingsstrategi for 2024-2027.
Region Nordjylland og Regionsrådet tager med strategien fat i væsentlige udfordringer i Nordjylland og prioriterer landsdelens fortsatte tværgående samarbejde i forhold til at løse udfordringerne. Det er afgørende med et stærkt nordjysk samarbejde om udfordringer og potentialer, der går på tværs af kommunegrænser.
De fire bærende strategispor, som skal medvirke til at indfri visionen for Nordjyllands udvikling, er også væsentlige interesseområder for Aalborg Kommune. Vi kvitterer for, at der er udpeget stærke og relevante mål for hver af de fire spor, hvad end det omhandler at sikre Nordjyllands position som en grøn og bæredygtig region der er selvforsynende med vedvarende energi i 2040, at styrke nordjydernes kompetencer, at forbedre fremkommeligheden og skabe en attraktiv region for borgere, besøgende og erhvervsliv.
Der i tillæg hertil identificeret væsentlige indsatsområder og initiativer indenfor hvert spor. Aalborg Kommune bidrager i vid udstrækning allerede til mange af de nævnte indsatser, og vurderer, at hvis vi ved fælles hjælp lykkes med disse, vil det bringe os et stort skridt nærmere indfrielse af visionen for Nordjylland.
Aalborg Kommune anerkender, at vi som den centralt placerede storby i regionen udgør et kraftfuldt anker-punkt for den fortsatte udvikling i Nordjylland, med de forpligtelser, muligheder og udfordringer det medfører. I den sammenhæng er balance og sammenhængskraft helt afgørende. Ingen storby uden opland – og intet opland uden storby.
Aalborg Kommune kan således tilslutte sig den regionale udviklingsstrategi herunder kommende initiativer og handlinger som involverer kommunerne i Nordjylland.
Vi ser frem til samarbejdet om at udmønte den regionale udviklingsstrategi gennem de udvalgte kerneinitiativer.
Venlig hilsen
Lasse Frimand Jensen,
Borgmester,
Aalborg Kommune -
Høringssvar vedr. Region Nordjyllands regionale udviklingsstrategi 2024-2027
Mariagerfjord Kommune har modtaget Region Nordjyllands regionale udviklingsstrategi 2024-2027 i høring. Det er en visionær strategi, og Mariagerfjord Kommune bakker op om samtlige af de fire strategispor.
Særligt strategisporet ’En kompetent region’ med indsatsområderne ’attraktive, lokale ungdomsuddannelser’ og ’erhvervskompetencegivende uddannelse til flere nordjyder’. For i Mariagerfjord Kommune har vi allerede fokus på, at uddannelse er en væsentlig katalysator for vækst, bosætning og rekruttering, og derfor er uddannelse et vigtigt afsæt for hele kommunens udvikling. I Mariagerfjord arbejdes der med flere konkrete uddannelsesinitiativer, men aktuelt fylder etablering af Campus Hobro meget. For hvis kommunen og flere uddannelsesinstitutioner med Himmerlands Erhvervs og Gymnasieuddannelser (HEG) i spidsen allerede i 2027 skal opføre et helt nyt campusområde i centrum af Hobro med plads til 1.000 studerende, så er der brug for Region Nordjyllands opbakning. Derfor er det vigtigt med målsætningen om uddannelse i hele regionen - også i den sydligste del af Nordjylland.
Strategisporet ’En sammenhængende region’ med målet om at forbedre fremkommeligheden i Nordjylland og styrke forbindelserne til resten af Danmark taler direkte ind i Mariagerfjord Kommunes ønske en bæredygtig og fleksibel infrastruktur, så kommunens borgere fortsat har let adgang til trafikale forbindelser og offentlig transport på tværs af kommunegrænser samt i forbindelse med transport til og fra uddannelse. Med Mariagerfjord Kommunes centrale placering mellem Aalborg og Aarhus spiller et velfungerende netværk af kollektiv transport en afgørende rolle. Desværre er Hobro og Arden hægtet af den Nordjyske Nærbane, og er således ikke med i Nordjyske Jernbaners nærbanedrift. Der er behov for at forlænge nærbanen til Hobro for at få en bedre trafikal betjening af Arden. Føres nærbanen til Arden, vil der ske en klar styrkelse af bosætningsmulighederne i Arden, ligesom sammenhængskraften i hele Nordjylland styrkes. Arden og Hobro burde for længst have været betjent med nærbane. Vi har altså en fælles interesse i at få det regionale tognet til at hænge sammen fra Skagen til Hobro, hvilket bør understreges i den Regionale Udviklingsstrategi.
Mariagerfjord Kommune ønsker derfor, at Den Regionale Udviklingsstrategi konkret omfatter ambitionen om at udvide den nuværende nærbanetrafik til Arden og Hobro således, også Arden opnår en betjening på lige fod med øvrige stationsbyer på strækningen.
Kommunen ser en række fordele for hele regionen ved denne udvidelse. Herunder f.eks.:
- Udvidelsen er en del af Regionens Masterplan for bæredygtig mobilitet.
- Et styrket hovednet af jernbanetrafik er et bærende element i det regionale koncept for Fremtidens Kollektive Trafik (FKT).
- Transportministeriet og Region Nordjylland er enige om, at der er perspektiver i en udvidelse af den regionale togdrift til Arden og Hobro og har igangsat en analyse af grundlaget for udvidelsen. De foreløbigt kendte resultater fra analysen peger på stor positiv samfundsøkonomisk gevinst ved udvidelsen.
- Erfaringerne fra den allerede eksisterende nærbanetrafik viser et stærkt vækst- og kvalitetspotentiale ved en styrket, regional betjening af togstrækningen i Nordjylland. Det potentiale bør og skal udnyttes i hele landsdelen nu hvor infrastrukturen er til rådighed.
Mariagerfjord Kommune deltager gerne i en uddybende dialog om ovenstående emner.
Med venlig hilsen
Mogens Jespersen,
Borgmester,
Mariagerfjord Kommune -
1. Det fremgår af strategien og bilag at, for leve op til målene i den danske klimalov og Paris-aftalen om ultimativt at opnå klimaneutralitet i 2050, skal der for alvor fart på reduktionen af drivhus gasser. Det forekommer helt skørt at landbrugets udledning af drivhusgasser -som ellers i høj grad præger den offentlige debat – fordi udledningen er ganske stor – slet ikke italesættes – eller indgår som et indsatsområde, som også skal bidrage til reduktionen. Det brede samarbejde som nævnes i Fællesafsnittet bør derfor også indeholde et samarbejde med det industrialiserede landbrug – når nu kun samarbejde mellem myndigheder, institutioner, organisationer, virksomheder og civilsamfund - nævnes med henblik på at skabe synlige resultater, som effektivt flytter udviklingen i den rigtige retning; som der står. Det foreslås at strategien tilføjes et særligt indsatsområde om at nedbringe landbrugets CO2 udledning.
2. Jordforurening, herunder PFAS, truer vores grundvand, natur og sundhed er som der står i strategien rigtig vigtig. Men – landbruget bruger jo stadig PFAS stoffer i dag – i store mængder – når der sprøjtes. Det er rigtig ærgerligt at der i fællesafsnittet med kommunerne slet ikke forholdes til den forurening der både sker punktvis, men jo især aktuelt også fladevis fra landbrugets side. Pesticider løber dels ned i grundvandet – men truslen mod sundheden ved at spise sprøjtede fødevarer – landbrugsvarer forbigås fuldstændig. Jeg vil gerne foreslå at der laves et særligt indsatsområde om – sammen med kommunerne at få landbrugets vedvarende sprøjtning med pesticider til at stoppe – af hensyn til vores drikkevand – men da i høj grad også i forhold til vores sundhed.
3. Det er godt at der er fokus på at leve op til målene i den danske klimalov og Paris-aftalen om ultimativt at opnå klimaneutralitet i 2050, - og det er rigtig set – som der står – at få at nå målene så skal der for alvor fart på reduktionen af drivhus gasser. Desto mere forstemmende er det – at der så ikke rigtig er tænkt indsatser ind i strategien for at det kan ske. Det kunne være en vej at strategien klimascreenes – hvilke initiativer og indsatser går i den rigtige vej for et reducere udledningen af klimagasser - og hvilke går den forkerte – og måske en vurdering af den samlede strategi. Så har beslutningstagerne – i virksomhederne – og de kommunale og regionale politikere et grundlag til at træffe beslutning på.
Fra Per Clausen
-
Høringssvar til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 fra Landsbyforum Hjørring kommune.
Med baggrund i materialet der er lagt ud til høring på Region Nordjyllands hjemmeside, samt deltagelse i strategidebatmøde i Brønderslev, 7. november 2023, fremsendes hermed Hjørring Kommunes Landsbyforum sine kommentarer til strategien.
Nedslag 1:
Der skal fokuseres på de konsekvenser det har for de lokalområder i de landdistrikter hvor der etableres store energianlæg. Det være sig vindmøller, solcelleparker og biogasanlæg. Boliger bliver nedlagt og områderne omkring, bliver mindre attraktive for nye beboere. Dette får negative konsekvenser for foreninger, erhverv og skoler i områderne der bliver berørt af disse anlæg. Der må i stører omfang planlægges tiltag, som kan kompensere for de problemer disse anlæg medfører i landdistrikterne.Nedslag 2:
Fokus på den kollektive trafiks muligheder i landdistrikterne. Færre afgange og højere priser, har skabt en uhensigtsmæssig spiral, hvor flere og flere vælger kollektivt transport fra, i stedet for til. Dette til ulempe for bosætningen i landdistrikterne og ikke mindst for miljøet. Den kollektive trafik skal være fleksibel, let tilgængelig og billig.Nedslag 3:
Togstrækningerne nord for fjorden skal elektrificeres hele vejen til Hirtshals og Skagen. Ligeså bør der oprettes strækningsvis dobbeltspor for at øge kapaciteten. Det sidste er vigtigt for at øge godsmængden. Tiltaget vil skabe arbejdspladser og motivere til øget afbenyttelse af den kollektive transport. Elektrificeringen vil ligeledes sætte et synligt aftryk på CO2 udledningen.Nedslag 4:
Strategien skal understøtte etablering af erhverv i gamle landbrugsbygninger i landdistriktet. Tiltaget vil medføre øget bosætning og dermed forøget aktivitet og liv i landdistriktet.Nedslag 5:
Mængden af uddannelsestilbud skal øges. Regionen skal understøtte og fastholde de eksisterende uddannelsestilbud i lokalområdet. Ligeså skal arbejdet med at udvikle nye uddannelsestilbud øges. En oplagt mulighed er udviklingen af nye uddannelser indenfor den grønne omstilling. Nordjylland skal sikre at få fodfæste inden for dette eksplosive udviklingsfelt. Det understøtter vi ved at medvirke til fremskaffelsen af veluddannet arbejdskraft. Nye uddannelser skal placeres i lokalområderne. Det vil øge bosætningen og skabe ny lokal vækst.På Landsbyforums vegne
Poul Berg,
HundelevKaj M. Larsen,
LørslevPeter B. Kristensen,
Tornby -
Høringssvar fra LAG Vendsyssel
1. LAG Vendsyssels interesse i RUS
LAG Vendsyssel er en Lokal Aktionsgruppe, der dækker kommunerne Brønderslev, Frederikshavn og Hjørring, som tilsammen udgør ca. 28% af Region Nordjyllands areal. De tre kommuner har i alt knap 160.000 indbyggere, hvilket svarer til 27% af regionens samlede indbyggertal.
Region Nordjylland har den (i særklasse) laveste befolkningstæthed sammenlignet med de øvrige regioner, 75 indb./kvadratkilometer mod 138 indb./km2 i hele landet, og vi har mange områder med relativt lave gennemsnitsindkomster. Det giver særlige udfordringer for alle aktører, der kan og vil bidrage til udvikling i Nordjyllands landdistrikter.
LAG Vendsyssel har til formål at medvirke til administrationen af EU-finansierede tilskudsordninger i landdistrikter. LAG Vendsyssel søger at fremme den lokale udvikling i landdistrikterne gennem samarbejde med frivillige kræfter i lokalsamfundet, kommunale og regionale aktører og organisationer.
I programperioden 2023-27 har LAG Vendsyssel følgende primære indsatsområder:
- Udvikling af eksisterende og nye naturoplevelser
- Støtte til etablering af servicevirksomheder i tilknytning til naturoplevelser
- Støtte til nye aktiviteter i naturen
- Støtte til nyskabende events
- Støtte til iværksætteri
2. LAG Vendsyssels stillingtagen til RUS-udkastet
LAG Vendsyssels bestyrelse er enig i den grundlæggende analyse i RUS, ikke mindst udpegningen af de udfordringer, som regionen er stillet overfor: skæv befolkningsudvikling, mangel på visse typer af arbejdskraft, utilstrækkelig infrastruktur (både trafikalt og i forhold til energiforsyning) samt det stigende pres på natur og herlighedsværdier.
I Nordjylland udgør landdistrikter en stor del af befolkning og areal, og de har derfor en vigtig rolle i opfyldelsen af de målsætninger, der er opstillet i RUS. Region Nordjylland burde påtage sig en koordinerende rolle med fokus på at udnytte landdistrikternes potentialer, og denne rolle kunne med fordel beskrives i den regionale udviklingsstrategi.
LAG Vendsyssel noterer sig med tilfredshed, at Region Nordjylland har meldt sig ind i Landdistrikternes Fællesråd (LdF). LAG Vendsyssel har også med tilfredshed noteret sig samarbejdet med LdF om ”Sundheds Landsbyer”.
I RUS bør det nævnes, at RN ønsker øget samarbejde med LdF.
En bæredygtig udvikling forudsætter samarbejde mellem region, kommuner og andre aktører. RUS omtaler kun sporadisk, hvordan dette samarbejde skal organiseres, eksempelvis med det såkaldte fællesafsnit i Bilag 4.
3. Konkrete forslag til RUS
På den baggrund foreslår LAG Vendsyssel:
1. RUS udbygges med et afsnit om, hvordan regionens udviklingsstrategi skal spille sammen med de landdistriktsstrategier, der gælder i de 11 nordjyske kommuner.
2. LAG Vendsyssel ser også gerne at regionsrådet som led i udviklingsstrategien vil iværksætte og afsætte midler til en række initiativer, der sætter fokus på:
- Opbygning og formidling af viden om bæredygtig landdistriktsudvikling,
- Facilitering af netværk og partnerskabsdannelse
- Eksperimenterende projekter, der skal udvikle og afprøve metoder og organiseringer, som kan fremme og accelerere den bæredygtige udvikling i landdistrikterne.
- Kommunikationsinitiativer, der skal styrke erfaringsudvekslingen mellem aktørerne.
- Rådgivning til græsrodsorganisationer, herunder borgerforeninger, idrætsklubber, kulturelle sammenslutninger m.v.
- Hjælp til udarbejdelse af fondsansøgninger.
- Finansiel støtte til fremme af udviklingsprojekter i landdistrikterne, gerne i samarbejde med de eksisterende Lokale Aktions-Grupper.
Med venlig hilsen
Frode Thule Jensen,
formand,
LAG Vendsyssel. -
Det er en udfordring at skabe bedre trafikale forbindelser, således familie-, fritids- og arbejdsliv kan hænge sammen, uanset hvor man bor i regionen. For at det kan ske bæredygtigt må vi prioritere cykel, bus og tog nogle steder, mens en bedre udnyttelse af personbilerne kan være i fokus andre steder.
Den eneste måde, at få folk til at benytte sig af offentlig transport frem for deres bil, er hvis I gør den mere atttraktiv, med hensyn til både tilgængelighed og billetprisen. Hvis man ser på den den svenske model, hvor de har haft succes med at lokke deres folk til deres offentilig transport, er det fordi de har gjort det til et ATTRAKTIV alternativ til bilen. Svenskere vælger at lade bilen stå hjemme, fordi det kan ikke betale sig at tage bilen fordi tog/bus mulighederne er så gode. I gør desværre det modsætte her i Nordjylland. Urimelige høje priser og nedskæringer af ruter omkring udkantsbyer er ikke den måde at få Nordjyder til at lade bilen stå. Jeres benhårde støtte til den ulogisk, malplaceret og fantastisk dyr Egholmmotorvej, viser bare, hvor jeres prioriteter ligger, og det er ikke på grønne alternativer til personbilen.
Jeres ’fokus på bedre udnyttelse af personbilerne’ burde have været indtænkt for længst, så kunne vi have ungået diskussionen om nødvendighed af en 3. forbindelse over Limfjorden, hvis manglen I synes er så ødelæggende for erhvervslivet i Nordjylland (propaganda af højeste karakter fremført af DanskErhverv m.fl.). Men dette fokus er bedre sent end aldrig. Der krydser så mange underbenyttede personbiler over Limfjorden, at det er åbenlyst, at det er her, hvor vores beslutningstager burde gribe ind. Der mangler nytænkning omkring vores private bilbenyttelse, ikke den sammme tankegang, som har ført os til dette dilemma. Kun en klovn, eller en politiker med investeret interesser, synes man kan løse vores klimakrise, ved at bygge flere motorveje, og kun en endnu større klovn synes at disse motorveje skal bygges over en dejlig, bynært ø kendt for sine dyr, skønne natur og befriende stilhed.
Der er i dag lagt planer for anvendelse af regionens areal til en lang række formål i en grad, der gør, at presset på naturen vil fortsætte med at stige. Både i det åbne land og i byerne er variationen i dyre- og planteliv (biodiversiteten) under pres. Samtidig har hidtidige aktiviteter efterladt mange områder med forurening fra virksomheder og industri, som gennem tiden har brugt forskellige kemikalier. Stofferne har været håndteret på en måde, der gør, at jorden og grundvandet er truet mange steder i dag.
Ja, helt enig, så hvorfor bakker I op, om en motorvej over en ø, som er enormt vigtigt for både dyr-, plante- og menneskelivet. Disse dyrarter er Danmark forpigtet til at beskytte, men det vil man ikke tro på, hvis man hørte til visse politikere og dem, der vil tjene godt fra projektet. Ikke nok med det, vil motorvejsplacering føre til opgravning af asbestdeponier ved den sydlige Limfjordskyst, samt udgøre en risiko for Aalborgs grundvand. Hvordan kan det forenes med den ovenstående udtalese?
Med Infrastrukturplanen er der nu truffet beslutning og fundet statslig finansiering til den 3. Limfjordsforbindelse. Staten har afsat godt 7 mia. kr. til etablering af den 3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg via øen Egholm.
Sjovt nok, nævner I ikke de 600 millioner (plus) kroner i gave som Aalborg Kommune bidrager med til at sørge for at de får en 3. forbindelse, til bekostning af serviceniveauet i Aalborg Kommune og de borgere, som hovedparten af, ikke vil have at motorvejen ødelægger deres by, hverken fysisk eller økonomisk. Resten af Regionen, som I påstar vil får gavn af motorvejen bidrager med ingenting. I kunne i det mindste nævne Aalborgs ’gavmildhed’, eller rettere sagt ’dumhed’.
Nedbrud i den fjordkrydsende trafik har store konsekvenser for borgere og virksomheder, og er en hæmsko for at skabe udvikling i hele regionen.
Dette er, som sagt, ren propaganda, fremført af Dansk Erhverv, den ulovlige Aalborg Alliance, tidligere og nuværende borgmester m.fl.. En tåbelig motorvej over Egholm, vi reducere kørselsvarighed med kun få minutter, mens belastningen i Limfjordstunnelen vil fortsætte med at være til stede. Meget af traffiken forbundet til udvikling i regionen vil vælge Limfjordstunnelen frem for at køre ud i vest, mens meget af industrien, Supersyghus m.m. ligger ud i øst. En ekstra tunnelrør giver noget mere mening, både med hensyn til behov og økonomi.
Staten har afsat godt 7 mia. kr. til etablering af den 3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg via øen Egholm. Men Nordjylland skal fortsat følge udviklingen tæt og ved alle lejligheder presse på for, at Folketinget vedtager anlægsloven for 3. Limfjordsforbindelse over Egholm snarest muligt. Anlægget af forbindelsen skal starte i 2025, som besluttet i Infrastrukturplan 2035.
I presser så meget på, at I er blevet fuldstændtig døve overfor den enorme mængde fagfolk og beboere, som oplyser rigtige mange saglige grunde til, at Egholm motorvej er den forkerte løsning på Aalborg/Nordjyllands trafikale ’udfordringer’. Regionens papirtynde argumenter for motorvejens opstandelse er bundet i, at I frygter at Nordjylland ender helt uden nogen motorvej, hvis ikke I satser 100% på en Egholm løsning, omend hvor dårlig en løsning den er. I nægter at se realiteter i øjnene, og siden Regionens borgmestre gav hånd til hinanden, har vores beslutningstagere haft skyklapperne på, hver gang motorvejen har mødt kritik.
Nordjylland har større arealer med natur end resten af landet og stor variation i naturtyperne. De mange fine naturområder er et stort aktiv, når det gælder bosætning, oplevelser og rekreative tilbud, men der er samtidig udfordringer med biodiversiteten. Kommuner og Region har over de seneste år arbejdet med at øge biodiversiteten på myndighedernes arealer til fordel for dyr og insekter samt besøgende borgere og ansatte. Der er i den forbindelse foretaget vurderinger af naturpotentialet på mange matrikler, og i kølvandet herpå iværksat konkrete biodiversitetsplaner for matriklerne.
På Egholm og i vandet omkring, bor beskyttet dyr, blandt andet odder, gæs, frøer, flagermus m.fl. Øen har et rigt fugleliv. Her har vi et skønt ecosystem, kun et stenkast fra Nordjyllands største by. Hvorhen i verden, findes der sådan en lille pærle, hvor man kan opleve naturen og stilheden, og samtidig være så tæt på byen. Når I nævner jeres arbejde med at øge biodiversiteten, er det enormt svært ikke at kalde det for politisk greenwashing. Jeg ville ønske at, I brugte lige så meget energi og passion på dette område, som I gør, når I reklamerer for en motorvejen over Egholm. Jeg kan simpelthen ikke betragte jeres ’diversitetsplaner’ som seriøse.
Lige så vel er der i Nordjylland, som i resten af landet, også brug for at tage hånd om fortidens og nutidens forureninger, som i stigende grad viser sig. Et rent Nordjylland kræver en indsats for blandt andet at forebygge og afværge forureninger, der kan udgøre en risiko for menneskers sundhed, grundvand, overfladevand og natur.
Egholm motorvejens anlægsfase, vil indebære, at asbesteponier ved Mølholms Limfjordskyst bliver opgravet. Der er ikke endnu opfundet en sikker metode, der kan gøre dette på en måde, som ikke vil udgøre en langsigtet helbredsrisiko for dem der bor i nærheden af deponierne. Igen, har jeg svært med at forene Regionens begejstring for Egholm motorvejen, og deres bekymring om effekten af fortidens foruening.
Vand er beskyttet af EU’s vandrammedirektiv, og vandområdeplanerne er opskriften på, hvordan Danmark senest i 2027 skal nå målsætningen i direktivet – altså forbedre det danske vandmiljø i søer, vandløb, kystvande og grundvand.
En Egholm motorvej vil udgøre en stor risiko for Aalborgs grundvand, ved Drastrup. Det er åbenbart risikoen værd i Regionens øjne.
God tilgængelighed til natur og friluftsliv, kunst, kultur og rekreative aktiviteter er vigtige parametre for folkesundhed og trivsel. Brugen af mulighederne har en positiv effekt på trivsel og livskvalitet, fordi det giver forbedret fysisk tilstand, mental sundhed og forbedret arbejdsglæde.
Sundhedsprofilundersøgelser har i en årrække vist en tendens, der går mod dårligere trivsel og mental sundhed.
Øen Egholm, er et sted, der dækker mange af de overnævnte fokusområder. Hvis der bygges motorvej over Egholm, vil der forsvinde alle de muligheder som øen tilbyder. Vi vil ikke længere kunne nyde ren stilhed, men et støj helvede. Fuglernes skønne fløjte vil drukne i bil larm (forresten larmer el-bildæk, lige så meget som alle andre dæk). De dyr, der bruger øen, som et uforstyrret, næsten mennesketomt hjem, vil, om få år, være naboer til en 9 meter høj motorvejsbro. Dem, der bor tæt ved Egholm motorvejens planlagte rute, vil se en markant stigning i trafiklarm, trafikmængde og luftforurening. Samtidig, vil de se Egholm blive smadret, og en efterfølgende reduktion i rekreative aktiviteter i nærheden. Det vil næppe resultere i en forbedret mentalsundhed og trivsel for disse mennesker.
Sammenhængskraften i regionen er afhængig af gode forbindelser mellem byerne og de tyndere befolkede områder. God infrastruktur, kollektiv trafik og digital infrastruktur skal sørge for at borgere har god adgang til uddannelse, arbejde, læge besøg og lignende uanset hvor de bor.
Så giv folk en velfungerende- og billigt offentig transportnetværk, som servicere alle i Regionen på lige fod. De penge, som bruges på motorvejen, vil være bedre givet ud, hvis der blev investeret i vores bus- og tog forbindelser, samt projekter der får folk til at dele personbiler.
TIDENS STORE UDFORDRINGER LØSES BEDST I FÆLLESSKAB
1. Vi skal minimere CO2 -udledning og tilpasse os klimaforandringer. Der er sikret en rød tråd gennem de nordjyske klimaindsatser med ambitiøse mål, samarbejde om kommunernes klimahandlingsplaner og mål om selvforsyning med vedvarende energi i 2040.
Så vidt jeg er bekendt, vil flere motorveje fører til mere CO2-udledning, ikke? Hvor passer Egholm motorvejen ind i dette billede? Har I glemt, denne totalt ødelæggende plan, i jeres CO2-mål? En motorvej over Egholm og gennem den vestlige side af Aalborg er ikke just en politik ført af politikkere, der interesserer sig for klimahandling. Snarere en politik ført af dem der har interesse for byggeherre og store erhvervsmænd.
Fra Paul Wardle
-
Høringssvar RUS 2024-2027
Der er formuleret i Regionens strategioplæg (side 8) visioner for udviklingen i Nordjylland med principper og strategispor. En strategi må, per definition, forholde sig til fremtiden og de problemer som regionen og som borgere konfronteres med.
Strategioplægget har nogle fine ord og formuleringer, og søger at finde en balance mellem fremstå som strategi på den ene side og på den anden, en tekst som et kompromis mellem forskellige interesser.
Situationen i Nordjylland, Danmark og i verden kræver dog mere, og strategioplægget fejler på flere områder og modsiger sig selv.
Man må forlange at en strategi forholder sig til dansk og international lovgivning, at den forholder sig til internationale konventioner, og at den forholder sig til rapporter og analyser med kvalitet og videnskabelig vished.
Overordnet i en vurdering af RUS 2024-2027, er vi er videre end industri 4.0. som strategien tager udgangspunkt i. Diskussionen i EU i dag og fremover handler om industri 5.0. Industry 5.0: Towards more sustainable, resilient and human-centric industry (europa.eu). EU kommissionens visioner spiller sammen med de globale udfordringer og koblet til FN verdensmål. Disse diskussioner kommer også til at berøre Nordjylland og skal derfor tænkes konkret ind i strategien. Løse vendinger som ”bæredygtighed”, ”Grøn omstilling” og ”Balance ” bliver til retorik uden substans.
Når UNEP kommer med en ny rapport (Emissions Gap Report 2023 | UNEP - UN Environment Programme), som viser at vi har alvorlige problemer, må også region Nordjylland forholde sig til det mere grundigt og seriøst. Det er ikke nok at bare henvise til at der er indsatsområder, men formulere hvad man konkret vil gøre i regionen andet end at tilslutte sig mål og deltage i samarbejde.
FN’ s verdensmål (THE 17 GOALS | Sustainable Development (un.org)) skal ses som et kompleks og som spiller sammen. Man kan derfor ikke bare udvælge og henvise til enkelte mål, men sammentænke dem. Dette mangler i strategioplægget. Det bliver kort nævnt (bilag side 28) men ikke problematiseret i strategien.Et eksempel er energi situation hvor strategien formulerer at Nordjylland skal være selvforsynende med energi. Har kan man ønske sig en problematisering og analyse af hvilke udfordringer der er med vedvarende energi. Eks. at det ikke er bæredygtigt på lang sigt med biomasse som energikilde i det omfang som er i dag. På området Power-to-x (jf. side 5) sker det meget, specielt i Aalborg ø og Port of Aalborgs område. Problematikken her handler om to ting, som ikke belyses i strategien: transport – mange arbejdspladser og godstrafik, og hvor regionen i infrastrukturen peger på en vest løsning over Egholm. Det giver ikke mening ift. de mange planer som er i Aalborg ø og mange kommende arbejdspladser. Dette må man forvente at strategien forholder sig til.
Det andet problem som er med Power-to-x er, at processen forlanger ULTRA rent vand (Ultrarent vand til produktion af grøn brint (silhorko.dk)). Der problematiseres ikke hvor dette ultra rene vand skal komme fra, og hvilke problemhåndteringer man forventer vil komme.
Rent vand er et problem og vil givet blive et endnu større problem i fremtiden, Udfordringerne er nævnt i strategien (side 29, bilag side 28), men ikke hvilke de er (PFAS, nitrit, sprøjtemidler, asbest) eller hvordan man vil løse dem. Også her bliver det så uforståeligt at Region Nordjylland peger på en 3. Limfjordsforbindelse over Egholm, når det klart står i VVM redegørelsen 2021: at anlægget af motorvejen vil medføre ”Irreversible påvirkninger og ændre den kemiske sammensætning af vandet” ved Drastrup. At regionen fastholder at det er en god løsning med motorvej gennem vandreservoirer i Drastrup (1/3 af vandet i Aalborg hentes her fra og har en strategisk betydning for drikkevand) og Lindholm vandværk). Strategioplægget bliver utroværdigt når man ikke formår at forhold sig til problemerne og derefter pege på bæredygtige løsninger. Region Nordjylland lever ikke op til Drikkevands- og vadrammedirektivet, og strategien må revurderes.
Regionens strategioplæg nævner ligeledes problemerne med forurening og de ca. 850 grunde med jordforurening. Det er givet at fortidens synder og mangler på sikre deponier er nutidens problem. Det er så ikke nok at sige, at ”det er en stor udfordring for landsdelen”. Hvad vil man gøre og hvordan løser man problemerne. Dette konkretiseres ikke i strategien.
I regionens holdning til 3. Limfjordsforbindelsen over Egholm, problematiseres forureningen heller ikke. Den linjeføring som tænkes og som regionen støtter vil gennemskære store asbest deponier ved Dall, Østerådalen, Klosterengen (dvs. hele området fra rensningsanlæg vest til Svanholmgrøften, og deponiet mellem Svanholmgrøften og Hasseris å), fjordsedimentet både syd og nord for Egholm, samt deponiet ved verdens ende ved Nørresundby. Dette er ikke ”bare” en forurening som ”man” kan håndtere, men vi taler om at et anlægsarbejde vil skabe uoverskuelige sundhedskonsekvenser. At en rådgivende ingeniørvirksomhed på vegne af Vejdirektoratet (delvis fremsendt VVM-analyse rapport til medierne) konkluderer at der ikke er asbest i fjorden er ikke troværdigt. Dette da alle med egne øjne kan se, at asbestholdige eternitstykke ligger i fjordkanten ved klosterengen og vest på, og bliver skyllet op fra fjorden efter storm. Deponiet bliver blotlagt fordi det ikke var sikret fra starten, og er fejlplaceret. Øjenvidneberetninger og aktindsigter fortæller en voldsom historie om dumpning i fjorden og i området.
Det store problem ved alle disse deponier er, at de ikke er sikrede med bundmembran og forsvarligt forseglede. Internationale studier viser at asbestfiber er hyper mobile. Asbest er ikke kun livsfarlig og årsager cancer ved indånding, men også ved oral indtagelse. EU har et stort fokus på asbest (Asbest: Rådet når til enighed om at forbedre beskyttelsen af arbejdstagerne - Consilium (europa.eu) (Ny EU-aftale sænker grænseværdi for asbest (bm.dk)). Internationale undersøgelse fra bl.a. USA, Norge, Italien og Columbia, viser at asbestfiber i drikkevand og vandmiljø også frembringer en øget risiko for cancer. Cancer formerne er ikke kun som lungehindekræft, men også mave-tarm systemet, bughinden, hjertet, svælg, testikler og æggestokke. Man har siden de første videnskabelige studier i 1922 og 1924 haft viden om asbesten dødbringende evne. Aalborg har ikke evnet at forholde sig til dette.
Problematikkerne med asbest i Aalborg og i området med linjeføringen er kendt af: Vejdirektoratet, Transportministeriet, FT transportudvalget, FT sundhedsudvalg, FT miljøudvalg, Aalborg byråd, Nordjyllands Regionsråd, og Statsministeriet. Vi mangler stadigvæk at se, at disse handler på denne viden. Her har regionen et særligt ansvar, idet det handler om sundhed og liv.
Natur og biodiversitet handler ikke om ”en attraktiv region” (side 26), selv om det sundhedsmæssigt og æstetisk er godt med naturoplevelse. Det handler om en moralsk forpligtigelse, og gennem denne sikre liv og muligheder for kommende generationer. Danmark, herunder også regionen, har forpligtet sig til at i 2030 skabe effektiv beskyttelse af 30% vild natur og 30% havmiljø og vandmiljø UN Biodiversity Conference (COP 15) (unep.org)/ COP15 ends with landmark biodiversity agreement (unep.org), EU Biodiversity strategy for 2030 (europa.eu).
EU taler om at det måske skal være 20%, men uafhængig hvilken procentsats mangler dette at konkretiseres i strategien, og hvordan man vil leve op til forpligtigelserne.
Når man skriver (side 6, samt bilag side 34): ”Naturen under pres. Der er i dag lagt planer for anvendelse af regionens areal til en lang række formål i en grad, der gør, at presset på naturen vil fortsætte med at stige. Både i det åbne land og i byerne er variationen i dyre- og planteliv (biodiversiteten) under pres.” De planer som nævnes, er vanskelig at få øje på. Det er fint at man synes de importerede svenske elge i lille vildmosen er en succes, men det formindsker ikke presset på natur og sikre biodiversitet.
Igen har vi dansk lovgivning og internationale konventioner som regionen er forpligtigede at overholde:
Bekendtgørelse af Konvention af 5. juni 1992 om den biologiske mangfoldighed (Biodiversitetskonventionen) (retsinformation.dk)
COP15 ends with landmark biodiversity agreement (unep.org)
Home | Convention on Biological Diversity (cbd.int)
EU Habitat direktiv (1992), The Habitats Directive (europa.eu)
Bern konventionen (1979) Convention on the conservation of European wildlife and natural habitats (Bern Convention) - Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats (coe.int)
Et af de mange områder som er dækket af disse konventioner og lovgivning, er de bynære områder ved Egholm og natura 2000 området ved og vest for Egholm. EU har en strategi Natura 2000 (europa.eu) at disse områder skal udvides, for at leve op til konventionerne og dermed den moralske forpligtigelse.
Når områderne på og ved Egholm er så vigtige mht. til efterlevelse af konventionerne, handler det om at området er et habitat for flere bilag 4 arter (jf. EU-habitat direktivet), rød listede, specielt: den lysbuget knortegås (Branta bernicla hrota) hvor mere end halvdelen af verdenspopulationen befinder sig (VVM 2021 konkluderer mere 27.000 observation i undersøgelses perioden), strandtudsen (Epidalea calamita) som alle tudser og frøer total fredet, men hvor specielt strandtudsen er under pres idet den er så habitat afhængig. På Egholm og i engene syd for fjorden er der en stor population. Odderen (Lutra lutra) lever og yngler på Egholm. Odderen er logo for Bern konventionen, og skal beskyttes. Mange arter af flagermus, som både er på Egholm, ved Svanholmgrøften, herunder ved Nørholmsvej syd og nord for, og ved Hasseris å. Hertil kommer fiskehejre (daglige observationer ved Hasseris å og op til 7 fugle), observation af isfugle, en sort stork, skestork, flere trækfugle. Mosehornuglen yngler ved Nørholmsvej 101 og har gennem en årrække haft flere kuld. En Brud er ligeledes observeret. Pindsvin og Hare er i området. Hertil kommer flere fredede planter. En af de essentielle grunde til habitat for trækfuglene er adgang til ålegræs. Ålegræs er sårbart, og er mange år om at komme sig efter en ødelæggelse.
På baggrund af alt dette bliver det utroværdigt at strategien og regionen peger på en linjeføring i området og over Egholm. Det må forventes at en strategi efterlever dansk lovgivning og internationale konventioner, og at man derfor ikke kan fastholde denne linjeføring.
Sundhed
RUS side 25: Indsatsområder: Renere natur og miljø Et stærkt, lokalt kulturliv Bedre trivsel og sundhed”
RUS side 26: ”Landsdelens indsats er med til at sikre nordjydernes sundhed, fremtidige drikkevand, naturen og vandmiljøet mod skadelige virkning fra jordforurening.”
RUS side 28: ”God tilgængelighed til natur og friluftsliv, kunst, kultur og rekreative aktiviteter er vigtige parametre for folkesundhed og trivsel. Brugen af mulighederne har en positiv effekt på trivsel og livskvalitet, fordi det giver forbedret fysisk tilstand, mental sundhed og forbedret arbejdsglæde.”
Med disse udsagn kommer man til at modsige sig selv, når man peger på en linjeføring over Egholm. Området som beskrevet, er ikke bare habitat for bilag 4 og rødlistede arter, men også et bynære rekreativt område som er med til at styrke folkesundhed og trivsel. Aalborg har den unikke gave at have en ø og en natur så tæt på. Regionen er forpligtigede til at tænke i bæredygtighed, både ift. folkesundhed og natur og klima, og derfor skal det tænkes konkret ind i strategien.
Ift. Sundhed er støj også et af de store problemer, og skaber helbredsproblemer som hjertekar sygdomme, type diabetes- 2, og WHO har mistanke om sammenhænge mellem støj og demens sygdomme. Helt uforståelig vil man i Danmark ikke leve op til WHO anbefaling om max 53 decibel, men har 58 decibel som grænseværdi. Det er mere end dobbelt så meget støj da skalaen er logaritmisk, og fordobles ved en bevægelse på 3 decibel.
3. Limfjordforbindelsen over Egholm vest om Aalborg og Nørresundby, vil ikke kunne leve op til grænseværdierne, og vil skabe sundhedsmæssige konsekvenser. Man estimerer, ud fra teoretiske modeller at man kan holde sig under 58 decibel. Dette er ud fra gennemsnit betragtninger over ugens alle 7 dage. Med en vestenvind som det hyppige, i belastningsperioder, og i et åbent landskab, specielt ved vandet, vil man ikke kun leve op til dette. Der risikeres væsentlige højere støjværdier. Regionen skal forholde sig til dette, og generelt presse på, at Danmark skal forpligtige sig til WHO’ s anbefalinger. Dette skal skrives ind i strategien på linje med de andre bæredygtighedsprincipper.
Strategiens som et troværdigt udspil er på spil, specielt når vi taler om vand, forurening, klima, natur, biodiversitet, og 3. Limfjordforbindelsen over Egholm.
Strategien (side 22) formulerer at det er en ”særlig strategisk betydning med 3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg” og at ”Med Infrastrukturplanen er der nu truffet beslutning og fundet statslig finansiering til den 3. Limfjordsforbindelse. Staten har afsat godt 7 mia. kr. til etablering af den 3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg via øen Egholm.” side 24: ”Staten har afsat godt 7 mia. kr. til etablering af den 3. Limfjordsforbindelse ved Aalborg via øen Egholm. Men Nordjylland skal fortsat følge udviklingen tæt og ved alle lejligheder presse på for, at Folketinget vedtager anlægsloven for 3. Limfjordsforbindelse over Egholm snarest muligt. Anlægget af forbindelsen skal starte i 2025, som besluttet i Infrastrukturplan 2035.”
Disse formuleringer og den politiske diskurs viser at man ikke evner at tænke bæredygtighed ind i regionens strategi. En motorvej over området ved Egholm er ikke bæredygtig, og den løser heller ikke problem med infrastruktur og ift. udviklingen i Aalborg ø. Prisen skal nok regionen se på igen, da det var mange år siden prisen stod i godt 7 mia. kr. Den er heller ikke vedtaget, da kun folketinget kan vedtage love. En beslutning om en aftale i en forligskreds er ikke en vedtagelse. Formuleringen tenderer manipulation. Ift. demokratiet og lovgivning er det dybt problematisk at det ikke foreligger en valid VVM med de lovbundne kvalitetskrav, og som også overholder internationale konventioner. Dette skal strategien forholde sig til.
Når VVM-redegørelserne i 2003, 2006, 2011 (ikke valideret), og 2021, alle er underkendte og forkastede, og at anlægsloven i 2022 blev trukket tilbage af transportministeriet. Så undrer det at regionen ikke forholder sig til problemerne med disse og projektet, men bare ”synes” det er ”strategisk betydning”. Man må forlange at regionen laver sin helhedsanalyse, og i denne tænker ud fra et bæredygtighedsperspektiv, og forholder sig til den massive kritik og juridiske problemer.
Vejdirektoratet laver så en ”supplerende” VVM i november 2023 (?), og fremsendelse af anlægslov (?). Det bliver så interessent, om man i dette kan forholde sig til faktuelle forhold og problemer med bæredygtighed.
Det er ikke de store forventninger til at kvaliteten denne gang bliver bedre, og de mange kritikere, herunder miljøstyrelsen, vil givet komme med kritiske høringssvar.
Med venlig hilsen
Michael Fast & Lisbeth Gjørtz Fast
-
Høringssvar til Region Nordjyllands Udviklingsstrategi2024-2027
Mobiliteten i Nordjyllands landdistrikter skal skikre gennem dele-økonomiske løsninger.
Landdistrikterne står med store udfordringer, når mange kommuner og regionen i 2024 og fremover, reducerer i både busruter og i antallet af gange ruterne køres. Jeg er ikke i tvivl, det er den rigtig beslutning at reducere. Det er det først og fremmest af hensyn til klimaet. Det er ikke i orden at vi fortsætter med at lade store 40 personers busser køre rundt med chaufføren som bagerst mand! Økonomisk er det heller ikke bæredygtigt.
MEN det efterlader en mindre gruppe af borger på ”perronen ”i 2024 og fremover.
Det kan vi som samfund ikke være bekendt! Der skal gøre noget nu.
Udfordring er, at det er en mindre gruppe. Vedhæftede oversigt over antallet af passagerer på ”78” fra Hjørring - Sæby og ”77” fra Brønderslev - Frederikshavn, viser at der er tale om så lille en gruppe, at den på ingen måde kan danne grundlaget for kollektivt trafik. Se vedhæftede bilag fra NT.
Begge ruter kører i gennem Østervrå, hvor busserne mødes således at der er mulighed for at skifte fra en rute til en anden. Østervrå med omegn er en by på +1300 indbygger, og med en afstand på 20 km. til alle 4 byer: Sæby, Hjørring, Frederikshavn og Brønderslev. På mange måder oplagte busruter for et landdistrikt som dette, midt mellem 3 ”hovedstæder” i 3 kommuner, samt Sæby.
Ruterne kørre i gennem Jerslev, Tårs, Gærum, og Hørby/Syvsten. Alle sammen byer med + 1000 indbygger. På trods af det, er gennemsnitlige antal passagerer på mange af ruterne under 4-6 passager. I flere tilfælde endda mellem 0-2 passager. På centrale strækninger som f.eks. fra Frederikshavns station og til EUC Nord ved skole start og skole slut er antallet fint. Tilsvarende er antallet af passagerer på de tidlige morgen ruter er noget højere, og kan derfor bedre forsvares. Men generelt er det ikke i orden, at man køre rundt med store 40 personers diesel busser. SLET ikke i en tid hvor vi skal reducerer CO2 udledningen.
Alt for mange af os der bor i landdistrikterne, har 2 biler, og er blevet ”for rige” og magelige til at vil vente 25 minutter på en bus. Flere og flere familier anskaffer også bil nummer 3 så børnene selv kan køre til gymnasiet. Selv teenager er blevet ”for rige” og for magelige til at vente 25 minutter på en bus.
Løsningen for disse mennesker er heller ikke TAXA, igen her er grundlaget er alt for lille og for dyrt. Det samme gør sig formodentlig gældende for PLUS trafik og FLEX trafik.
Et alternativ som at køre med mindre busser formoder jeg har været overvejet mange gange, og vist sig at være økonomisk dyrere, idet disse mindre busser har meget begrænset alternativ anvendelse.
Et muligt alternativ kunne være at fjerne 10-15 sæder og derved åbne op for at man kan tage sin cykel med. Det vil gøre busserne langt mere attraktiv for passagerer til og fra arbejde. Men her er problemet formodentlig igen, at det vil være en økonomisk dyr løsning, idet disse busser har meget begrænset alternativ anvendelse.
Efter min bedste overbevisning er kollektiv trafik derfor ikke en løsning på mobilitet i landdistrikterne.
Den nødvendige mobilitet for denne gruppe skal sikres/kan sikres gennem dele-økonomiske løsninger som samkørsel, delebiler, med videre.
Jeg vil dog påpege at der er 3 behov man bør tilstræbe at dække:
1. Samkørsel hvor chaufføren/bilejer bestemmer tid og rute.
2. En delebil ordning, hvor man lejer en bil i en eller flere dage
3. Samt en ordning hvor passageren har mulighed for at bestemmer rute og tidDe mange biler der er i landdistrikterne er derfor også løsningen på at sikre mobiliteten for dem der bliver efterladt på ”perronen”. Med den demografiske situation med mange ældre/pensionister i landdistrikterne er der også rigeligt med chauffører.
Det handler derfor om at lave en ”kobling” mellem dem der har muligheden for at køre og dem der har behovet.
Vi er i den heldig situation af de nødvendige elektroniske løsninger til denne ”sammenkobling” er der: Gomore, nabogo, blot for at nævne 2. Kendskabet til disse APPs og kulturen til at vælge disse løsninger eksisterer i dag kun blandt de unge studerende. Samkørsel skal udbredes til alle borgere. Se i den forbindelse vedhæftede rapporter fra NTs samarbejde med nabogo.
Min opfordring til Regionen er derfor:
Regionen skal tage initiativet til i et tæt samarbejde med NT at skabe en ”samkørsels kultur” i hele region Nordjylland. Det bør ske i et partnerskab med alle kommunerne. Herved kan man sikre den nødvendige mobilitet i landdistrikterne. Det bør indgå som et kerneinitiativ. Se Jeres vision nedenfor.
Region Nordjyllands Vision:
”Nordjylland skal være en bæredygtig region i udvikling, hvor vi sætter samarbejde i højsædet. En region hvor vi tør gå nye veje for at skabe muligheder for virksomheder og trivsel for borgere i alle aldre. En region i balance med god sammenhæng mellem by og land hvor vi har respekt for lokale kvaliteter og øje for regionale styrkepositioner. ”
Min opfordring og Jeres vision flugter fint.
Hvis ikke nogen gør noget, vil vi ved årsskiftet 2025 have en gruppe af medborgere i landdistrikterne hvis mobilitet er fuldstændig afhængig af evt. familie og venner. Undskyld udtrykket med men her er tillige tale om en ressource svag gruppe, der ikke selv er i stand til af råbe medierne og politikker op.
Det kan vi som samfund ikke være bekendt! Der skal gøre noget nu.
Fra Frode Thule Jensen
-
Høringssvar til den påtænkte Regionale Udviklingsstrategi.
På vegne af SF-Hjørring vil jeg gerne udtrykke sympati for en lang række af de målsætninger, der er indbygget i den nye regionale udviklingsstrategi (bl.a. kapacitetsudvidelsen af elnettet, elektrificering af jernbanenettet m.m.).
Men på ét punkt må SF melde klart fra.
Det drejer sig om den stædige fastholdelse af en 3. limfjordsforbindelse over Egholm.
Dét er en kortsigtet løsning med få og små fordele - og talrige, store ulemper. En løsningsmodel, der giver mindelser om Odenses trafikplanlægning for ca. 50 år siden – og som man først for nyligt (og med store omkostninger) har fået rettet op på.
Den påtænkte forbindelse vil decideret modarbejde en lang række af de andre (gode) hensigtserklæringer, der er udtrykt i RUS’en (balancen mellem beskyttelse og benyttelse, styrkelse af rekreative områder, mere fri natur, styrkelse af biodiversitet etc.)
SF vil derfor fortsat pege på en udvidelse af østforbindelsen, som den rigtige løsning til at aflaste motorvejsnettet ved Limfjorden.
Venlig hilsen
Jørgen Bing
Medlem af Byrådet i Hjørring (SF) -
Attraktive landdistrikter i region Nordjylland
Vi vil gerne rose Region Nordjylland for det fine arbejder der gøres for at sikre et stærkt lokalt kulturliv.
Vi ville ønske at man have samme fokus på at sikre et stærkt lokalt foreningsliv. Det er trods alt de lokale foreninger der er med til at sikre at regionens landdistrikter, er attraktive.
Vi er meget enig i at naturen på flere områder er presset, men et af de vigtigste stedbundne potentialer for landdistrikterne er trods alt naturen. Derfor synes vi at Region Nordjylland bør forholde sig til den nødvendige vægtning mellem benyttelse og beskyttelse af naturen. På lige netop dette område vil det være godt hvis regionen ville være initiativ tager til et partnerskab mellem kommunerne og de mange frivillige aktører der ønsker at benytte naturen.
Der er stor fokus på den kollektive trafik, blandt andet på grund af de nedskæringer der sker i landdistrikterne. På den anden side er der hensyn til miljø, som lige nu lider under manglende økonomi. Lokalt tror vi det ville være gavnligt at supplere ”kollektivt trafik” med ”mobilitet”. Vi tror at busser, Flextur og Plusture, i større omfang skal suppleres med nødvendig mobilitet i landdistrikterne i form af samkørsel og deleøkonomiske løsninger. Her vil det være en stor hjælp hvis regionen tager initiativ og spiller en mere aktiv rolle i den udvikling.
I Nordjylland spiller landdistrikterne en stor rolle, såvel geografisk som befolkningsmæssigt. Region Nordjylland bør have meget større fokus på bosætning i landdistrikterne. I en tid hvor der er meget fokus på manglende trivsel, velvære og fællesskaber hos såvel børn, unge som voksne kan der med fordel sættes fokus på de kvaliteter der er i Landdistrikterne. Allerede nu sker der meget godt i landdistrikterne, men det vil være helt oplagt at støtte det der sker og være åben for at sætte mere i gang. Her må Regionen Nordjylland være en oplagt spiller i at den proces.
På vegne af Østervrå borgerforening
Kaj Mathiassen
-
Det er udmærket, at der satses på at få flere unge til at tage en erhvervs- eller sundhedsuddannelse og at der satses i strategien på gode ungdomsuddannelser i hele regionen. Men når man i bilagsmaterialet side 21 læser, at frafaldet i Nordjylland på erhvervsuddannelserne er 43 %, så må der også sættes ind her med et systematisk arbejde for at få dette frafald bragt markant ned.
Ligeledes bør det indgå i strategien, at der skal arbejdes på at skaffe de fornødne praktikpladser.
Fra Maria Andersen
-
Brønderslev Kommune har følgende kommentarer til Forslag til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027:
Generelt er strategiens fokusområder i fin samklang med Brønderslev Kommunes planlægning og strategier indenfor klima, energi og miljø, herunder DK2020, Plan 22+ og Temaplan for vedvarende energianlæg i det åbne land.
Strategiens indsatsspor indenfor natur, kultur og rekreative formål passer godt med de indsatser og strategier Brønderslev Kommune har indenfor fritids-, kultur- og turismeområderne.
I forhold til indsatssporet om en kompetent region kan Brønderslev Kommune bakke op om sporets tre indsatsområder, som hver især vil bidrage til udvikling, grøn omstilling, den fremtidige velfærd og kvalificeret arbejdskraft både lokalt og samlet set i Nordjylland.
Indsatsområderne vurderes generelt at harmonere med Nordjyllands nuværende udfordringer. Brønderslev Kommune vil tillige opfordre til, at strategien sammentænkes og løftes i øvrige regionale samarbejder i KKR, RAR, BRN og Det Kompetente Nordjylland. Der vurderes fortsat behov for at tænke på tværs af erhvervs-, uddannelses- og beskæftigelsesindsatsen.
Med venlig hilsen
Mikael Klitgaard,
Borgmesterog
Søren Steensen,
KommunaldirektørBrønderslev Kommune
-
Høringssvar til Den regionale udviklingsstrategi 2024-27
Som i resten af landet står Nordjylland også med en række udfordringer omkring fremtiden. Nogle har et særkende, som vi i det nordjyske er særligt udfordrede på. Andre har en generel karakter, som gælder på landsplan. Uanset kræver disse udfordringer et samarbejde mellem parterne på området; her de enkelte kommuner, regioner, folketinget samt erhvervsliv, NGO’er og private borgere. Derfor hilser Rebild Kommune tilgangen i forslaget til den regionale udviklingsstrategi 2024-2027 om samarbejde på tværs velkommen. Vi vil opfordre til den løbende dialog og samarbejde fremover. Fra Rebild Kommune byder vi gerne ind i denne tilgang.
Vi har i Rebild Kommunes høringssvar valgt at fokusere på de områder, hvor vi mener, at Rebild Kommune enten har specielle udfordringer eller kan bidrage med løsninger og samarbejde. Konkret er det de af regionen opstillede strategispor samt afsnittet omkring ”Udfordringer i Nordjylland i dag”, vi kommenterer på.
”Udfordringer i Nordjylland i dag”
Vi ser som regionen også med alvor på fremtidens grundvands- og drikkevandsressourcer. Vi ser både en udfordring med drikkevandskvalitet her og nu, og en udfordring med geografisk placering af bæredygtige drikkevandsressourcer til at sikre en fremtidig forsyning af rent drikkevand til kommende generationer. Drikkevandskvalitet er koblet med bl.a. eksisterende jord-forureningslokaliteter (herunder lokaliteter med PFAS og pesticid forurening). I Rebild Kommune er f.eks. en kildeplads lukket på grund af PFAS-forurening og en anden på grundt af pesticider. Bæredygtige drikkevandsressourcer er knyttet til diskursen om kampen om arealerne, hvor fremtidige grundvandsressourcer findes og kan være i konflikt med andre også højt prioriterede udviklingsområder/-aktiviteter for regionen.
Udfordringer for ovenstående er relateret til aktiviteter, som regionen vil bakke op om. Det er bl.a. øget cirkulær økonomi (især genanvendelse af byggeaffald som sekundært råstof), herunder intensivering af genanvendelse af diverse affaldstyper til bl.a. jordbundsformål. Tilpasning af infrastruktur ifm. klimaændring vil have betydning for fremtidige grundvandsressourcer i de steder, hvor overfladevand bliver håndtereret på terræn og nedsiver til grundvandet. Samlet set vil det kræve et stort fokus på området fra både regionen samt de enkelte kommuner. Herunder et udvidet samarbejde region og kommuner imellem.
Regionen har angivet flere meget relevante indsatsområder ift. at sikre nordjydernes kompetencer og matchet mellem borgernes kompetencer og arbejdsmarkedets efterspørgsel. Som arbejdsgiver i Rebild Kommune, står vi i de helt samme udfordringer omkring rekruttering af medarbejdere til vores velfærdsområder som vi hører regionen har. Det kunne overvejes at lave strategiske samarbejder på tværs af region og kommuner for denne udfordring som ikke ser ud til at blive mindre i fremtiden.
”Strategispor - en sammenhængende region”
Jernbanen er et vigtigt omdrejningspunkt i den kollektive trafikbetjening i Rebild Kommune og en vigtig faktor i planlægningen af kommunens fortsatte udvikling. Rebild Kommune er en pendlerkommune, og stationsbyerne Støvring og Skørping er attraktive bosætningsbyer. Indbyggerantallet i Støvring er således øget med 30% i løbet af de sidste 10 år, og byen forventes forsat at vækste de kommende år.
En god betjening med både landsdækkende og lokale togforbindelser, herunder især byernes indplacering i Intercitytog-nettet, er afgørende for byernes og kommunens udvikling. En effektiv togdrift er også et vigtigt element i kommunens ambition om at omlægge til mere miljørigtige transportformer.
I den videre udvikling af jernbane- og togdriften anbefales, at der fokuseres på at tilbyde gennemsigtige konkurrencedygtige priser, passagertilfredshed og en høj regularitet. Med implementering af de nye systemer er der ligeledes en forventning om flere afgange.
I forbindelse med udbygning af Støvring by øst for jernbanen kan der komme et behov for at videreudvikle stationsområdet i Støvring som trafikalt knudepunkt, med bl.a. etablering af pendlerparkering.
Vedrørende statsvejene, understreger Rebild Kommune vigtigheden af at der er fokus på udvikling af især motorvejsnettet og tilslutninger til dette. Det er vigtigt for kommunens udvikling, at motorvejssystemet til stadighed kan tilbyde en høj fremkommelighed, så denne ikke bliver en barriere, men kan være med til at understøtte udnyttelsen af kommunens vækstpotentialer.
Der bør planlægges for en udbygning af tilslutningsanlæggene ved Støvring Syd og til dels Støvring Nord, samt udbygningen af strækningen, fra Aalborg til afkørsel mod Viborg, til tre spor, for at imødegå fremtidige trængselsproblemer.
”Strategispor - en attraktiv region”
Vi ser frem til at høre nærmere om partnerskabet omkring Sundhed i nærheden og byder os gerne til som samarbejdspartner, hvis det bliver muligt.
Vi ser stor værdi i samarbejdet omkring Kulturkanten og er glade for det regionale samarbejde på kulturområdet.
Med venlig hilsen
Jesper Greth,
Borgmester,
Rebild Kommune -
I dette høringssvar ønsker jeg, at pege på store ulemper ved regionens store satsning på energi fra biogasanlæg.
En satsning der også fører til et stort CO2 udledning og i dette også udledning af metan.
Desuden skaber transporten til anlæggene tunge miljømæssige belastning. Ja og ofte lugtgener fra anlæggene.
Ved at prioriterer vind og solenergi kunne Nordjyllands region potentielt reducere CO2 aftrykket og fremme en mere bæredygtig udvikling.
Ja dette samtidig med at biomasse ressourcer kunne anvendes mere hensigtmæssigt til madproduktion eller dyrefoder.
I dette er der jo også, at man bliver ved med, at opretholde en stor produktion af CO2 herfra. Den regionale udviklingsplan bør i stedet støtte en omlægning af landbruget til en større planteproduktion til mad til mennesker.
Mvh. John Ørtoft
-
Høringssvar vedr. Regional Udviklingsstrategi 2024-2027
Kommunalbestyrelsen i Morsø Kommune har drøftet det udsendte oplæg til Regional Udviklingsstrategi for perioden 2024-2027.
Kommunalbestyrelsen besluttede at afgive følgende høringssvar:
Der ønskes:
1. Fokus på fortsat udvikling af de vestlige Limfjordshavne herunder uddybning af sejlrenden
Sammenslutningen af Vestlige Limfjordshavne, som består af Lemvig, Struer, Thisted, Skive, Løgstør og Nykøbing, arbejder for at få uddybet sejlrenden i Limfjorden fra fire meters vand til fem meter, da Limfjorden ikke er dyb nok til den nye type skibe, der vinder frem nu. Ved den nye type skibe er der brug for fem meter vand, og de gamle skibe, der kan sejle på fire meters vand, bliver udfaset. Den nye type skibe er mere miljø og klimavenlige, og de vil kunne laste det dobbelte af de nuværende skibes kapacitet.
Derfor er håbet, at der kommer statslige midler til en uddybning af sejlrenden.
På sigt vil Limfjordshavnene uddø, hvis ikke der kommer en uddybning.
2. Fokus på udpegning af Hanklit og Knudeklint til Verdensarv
Morsø Kommune er sammen med Museum Mors, Museum Salling, Skive Kommune, Region Nordjylland og Region Midtjylland i gang med at lave en samlet ansøgning til UNESCO om udpegning af Hanklit og Knudeklint på Fur til Verdensarv. Molerklinterne ved Limfjorden er nu en del af tentativlisten på grund af sin historie om klodens dannelse. Molerklinterne giver et godt billede af det spændende dyreliv, som eksisterede for 50 millioner år siden i molerhavet.
At blive udpeget til verdensarv er en blåstempling af en lokalitets globale betydning. Det forpligter til at beskytte, bevare og udbrede kendskabet til stedet.
Projektet vil således fremme adgangen og naturoplevelserne for både lokale og for turister. Der ligger en stor lokal og national identitet i at være i fornemt selskab på den internationale Verdensarvsliste.
Og det vil selvfølgelig også betyde meget på et erhvervsøkonomisk plan at blive optaget – det vil skaffe et betydeligt antal flere gæster og dermed nye arbejdspladser i Region Nordjylland.
3. Fortsat sikring af udviklingsstrategiens gode fokus på uddannelsestilbud lokalt
Morsø Kommunalbestyrelse ønsker, at de kommende små årgange sikres en stærk forankret lokal uddannelse, som ikke går på kompromis med det faglige niveau.
Kommunalbestyrelsen anerkender tilmed udviklingsstrategiens fortsatte fokus på udvikling af Kulturmødet på Mors.
Venlig hilsen
Hans Ejner Bertelsen,
Borgmester,
Morsø Kommune -
Høringssvar til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027
”Kvaliteten og omfanget af den nordjyske natur er med til at danne grundlag for (…) livskvalitet, sundhed, rekreation og turisme. Attraktive landskaber og god adgang til naturen er væsentlige parametre for bosætning. God tilgængelighed til natur og friluftsliv er vigtige parametre for folkesundhed og trivsel, og virker dermed forebyggende på en lang række omkostninger i sundhedsvæsenet. … Krisen indenfor biodiversitet skyldes i vidt omfang, at naturområderne er for små, for spredte og for påvirkede af menneskelig aktivitet til at understøtte et bredspektret naturligt liv.” (Bilag til udviklingsstrategiens afsnit 6.2).
Nationalpark Thy har, sammen med de unikke surfmuligheder i ”Cold Hawaii”, over de senere år synliggjort Thys særlige kvaliteter og bidraget til at øge bosætningen i Thisted Kommune. Kommunen er således i dag en af de få landkommuner i Region Nordjylland, hvor tilflytningen over de seneste 10 år har været stigende, samtidig med at fraflytningen har været faldende – og det på trods af, at afstanden til storbyer med stort udbud i uddannelser og arbejdspladser er stor. Tilflytningen til Thy er endda i høj grad sket fra storbykommuner (København, Aarhus og Odense), hvilket kunne synes interessant for en regional udviklingsplan i Nordjylland.
Nordjylland rummer i dansk sammenhæng ganske store naturværdier og også ganske store, sammenhængende naturområder. Det adskiller netop vores region fra de andre regioner i Danmark. På trods af dette, er også biodiversiteten i Nordjylland under pres – og det er vigtigt i en udviklingsstrategi at bidrage til, at problemerne omkring fragmentering og degradering af økosystemerne håndteres.
Vi ser et stort potentiale for, at udviklingen i Nordjylland kan ske i overensstemmelse med FN’s Verdensmål, således at indsatser går hånd i hånd i stedet for at karambolere. Og det kan have positive effekter for regionens udvikling, hvis man lykkes med dette. For når målet er, at styrke Nordjyllands position som en grøn og bæredygtig region, bør der ikke være en ensidig fokus på enkelte af FN’s Verdensmål, især ikke hvis det er på bekostning af nogle af de andre. Strategisporet: ”En attraktiv region” skal fx gerne hænge sammen med de øvrige strategispor og derudover have fokus på natur og biodiversitet. Som det også nævnes i planen, er god tilgængelig til natur og friluftsliv vigtige parametre for folkesundhed og trivsel – både fysisk og mentalt har vi behov for naturen.
Vi henstiller til, at man i den regionale udviklingsstrategi understreger betydningen af at sikre den unikke, storslåede og internationalt værdifulde natur i Nationalpark Thy, samt de særlige landskabsværdier her, mod uhensigtsmæssige påvirkninger – fx i forbindelse med udvikling af energianlæg og anden infrastruktur.
Tidens store udfordringer løses bedst i fællesskab, som det også nævnes i strategiplanen. Hvor det måtte have interesse for Region Nordjylland, tilbyder vi i Nationalpark Thy at bidrage – især når det gælder udviklingen af natur og friluftsliv samt koblingen i mellem disse til fx uddannelse, bosætning og sundhed.
Med venlig hilsen
Torben Juul-Olsen,
Bestyrelsesformandog
Else Østergaard Andersen,
LederNationalpark Thy
-
Jeg mener at Regionen bør forholde sig til regionale opgaver så som kollektiv transport/trafik og undlade at forholde sig til statsopgaver så som en 3. Limfjordsforbindelse som motorvej.
Regionen bør i stedet arbejde hårdt på at forbedre den kollektive transport, så den bliver mere fleksibel, giver forbedret fremkommelighed, binder land og by bedre sammen og giver et reelt alternativ til privatbilisme for en større del af regionens indbyggere.
Det bør regionen også gøre for at mindske regionens klima- og miljøbelastning.
Med venlig hilsen
Annette Ottosen
-
I regionsrådets forslag til en ny Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 skriver I ”Strategisporene i RUS peger alle i samme retning: Til en region i balance med god sammenhæng mellem by og land.”
Jeg mener nu nærmere af flere elementer gør, at strategisporerne ”peger” i modsatte retninger. Desuden synes jeg, det er bekymrende, at I skriver ”I 2025 er anlæg af både 3. Limfjordsforbindelse og Rute 26 Hanstholm-Sallingsund påbegyndt.” (1) Der er ikke engang vedtaget en anlægslov endnu vedr. Limfjordsforbindelsen. Det ved I dog godt, eftersom I også skriver ”Men Nordjylland skal forsat følge udviklingen tæt og ved alle lejligheder presse på for, at Folketinget vedtager anlægslov for 3. Limfjordsforbindelsen over Egholm snarest muligt”. (2)
I vil presse på overfor en ”løsning” som bl.a. vil ødelægge natur og drikkevandsområder. Dette går jo imod det I skriver under ”Naturen under pres”. Jeg ved godt, at det ikke er naturen i Egholmlinjen I tænker på. Men det er allerede beskrevet flere gange, af meget mere kompetence mennesker end mig, at en motorvej netop i Egholmlinjen bl.a. vil påvirke naturen, mennesker (af bl.a. støjgener) og drikkevandsområder. Og lige netop dette ”peger” jo også i den modsatte retning af det I skriver under ”Bedre trivsel og sundhed” samt ”Indsats for rent vand” – igen selvom jeg godt ved, at det ikke er drikkevandet i Egholmlinjen, der tænkes på. Så synes jeg alligevel, at man bliver nødt til at tænke bredt her.
Jeg mener derfor, at de to nævnte passager (1) og (2) helt bør udelades af den regionale udviklingsstrategi!
Jeg er ikke uenig i, at der kan være trafikale udfordringer i Nordjylland, og måske primært omkring Aalborg. Men jeg synes, I burde satse meget mere på en adfærdsændring af folks transportmønstre. Jeg er faktisk meget enig der, hvor I skriver: ”Det er en udfordring at skabe bedre trafikale forbindelser, således familie-, fritids- og arbejdsliv kan hænge sammen, uanset hvor man bor i regionen. For at det kan ske bæredygtigt må vi prioritere cykel, bus og tog nogle steder, mens en bedre udnyttelse af personbilerne kan være i fokus andre steder.” Ved bedre udnyttelse af personbilerne synes jeg, I burde lave en langt større indsats for at få flere til at benytte sig af fx samkørsel, skiftende arbejdstider eller hjemmearbejde, så man undgår de spidsbelastninger, der på nuværende tidspunkt er på nogle tider af døgnet! Derfor bør dette omformuleres, og gøres klart i den regionale udviklingsstrategi, at det er det, der vil arbejdes med.
I nævner også selv ”Den kollektive trafik skal være bæredygtig, fleksibel og tilgængelig, så Nordjyllands borger kan komme til og fra arbejde, uddannelse og lægebesøg m.m., uanset hvor de bor. Dette kan jeg kun være enig i.
Fra Lucie Petersen
-
Jeg mener at Regionen bør afholde sig fra at diskutere den 3. Limfjordsforbindelse i linjeføring over Egholm.
Regional Udviklingsstrategi skal handle om natur, miljø, beskæftigelse, uddannelse, kultur samt udvikling i regionernes udkantsområder og landdistrikter.
Strategiplanen har nogle meget fine overordnede mål at:
”skabe bedre vilkår for naturen og miljøet, som er under pres på flere fronter. Både i form af en målrettet indsats for øget grøn omstilling, og med et fokus på undersøgelser og oprydning af tidligere tiders forurening, der hvor den udgør en risiko for vores grundvand eller for borgernes sundhed.” (citat fra Regional Udviklingsstrategi 2024-2027 s.3)
I den forbindelse kan nævnes asbestproblematikkerne, den store CO2 udledning i regionen, truede drikkevandsreservoirer, og en meget høj % af arealerne er landbrugsarealer med de udfordringer det medfører. Dette er MEGET vigtige regionale opgaver.
Infrastrukturmæssigt beskrives der at det:
”er vigtigt at forbedre fremkommeligheden i Nordjylland og styrke forbindelserne til resten af Danmark og Europa samtidig med at klima - og miljøbelastning fra CO2 -udledning mindskes. Det skal være nemt at komme rundt i regionen både som trafikant og som godstransportør.” (citat RUS 2024-2027 s. 20)
Der konkluderes at:
”Det planlægges ikke at elektrificere jernbanen nord for Aalborg, hvilket udfordrer sammenhængen for både passager- og godstrafik.” (citat RUS 2024-21027cBilag 1 s. 15)
I den forbindelse, og med reference til første afsnit, kan jeg ikke se nogle argumenter for at Regionen skal presse på for at få anlagt en delvis kommunalt finansieret motorvejsstrækning gennem sårbare områder i landsdelen.Tværtimod vil det give rigtig meget mening at Regionen presser på for at få elektrificeret jernbanerne nord for Aalborg
Det vil gavne de tunge industrier i Aalborg Øst, som gerne ser deres gods transporteret på skinner, det aflaster vejnettet/ E45 generelt, det nedbringer CO2 udledningen i landsdelen og det gavner den borgernære natur, som desværre er overordentligt trængt i Nordjylland.
Fra Dorte Ive
-
Angående Nordjyllands regionale udviklingsstrategi 2024-2027, vil jeg gerne udtrykke min modstand mod Egholm forbindelsen. Dette på grund af bekymringen for den negative påvirkning på natur, landskabet og de mange mennesker som her vil blive udsat for støj og forurering.
Desuden bemærker jeg at strategien vel på det nærmest ikke inderholder forslag til forbedringer af den kollektive trafik. I planen opfordrer jeg til at der kommer initiativer, der gør den kollektive trafik bedre og billiger. Herunder forbedret bus og togtrafik samt øget transport af gods via skinner og søvejen.
Jeg savner i den grad også nu da regionen går ind og promoverer Egholmforbindelsen. Ja alternative til dette. Ja at der også var forslag til at reducere trængsel omkring tunnellen. Her foreslå jeg strækningshadtigshedskontrol og i dette nedsættelse af farten.
Det vil også være meget gavnlig, hvis der arbejdes på et sammenarbejde imellem regionen og kommunen om mere fleksible mødetider for at aflaste trafikken i morgen og eftermiddagstimerne.
Desuden bør der arbejdes på at undgå fritidskørsel i disse timer.
Jeg vil også tillade mig at foreslå at der implementeres roadpricing for at styre trafikken mere effektiv omkring tunnelen.
Endelig vil jeg foreslå at der kommer flere cykelstier mellem regionens byer for at fremme bæredygtig transport.
Mvh. John Ørtoft
-
Indsigelse imod Egholm motorvejen: RUS høring 2024 - 2027 (Regional Udviklings strategi)
Til Region Nordjyllands politikere
Region Nordjyllands effektmål angående Egholm motorvejen og stillingtagen til linjeføring over Egholm. Er dette lovmæssigt korrekt?
Jeg er ikke jurist og har ikke forstand på lovgivning. Men jeg har dog forstået, at Region Nordjylland kun må agere indenfor kollektiv trafik, kulturel virksomhed, uddannelse og miljø.
Derfor falder det mig som indædt modstander af Egholm motorvejen for brystet, at Region Nordjylland laver en høring om en strategisk investering i Nordjyllands overordnede vejnet, og samtidig i sin strategi anfører, hvor den 3. Limfjordsforbindelse skal placeres, og at det udgør et "Centralt effektmål", at anlægsstart er i 2025.
Så vidt jeg forstår det, er motorveje primært beregnet til erhvervs- og privatbilisme. Og det er Staten, der har dem som ansvarsområde. Derfor får jeg lidt på fornemmelsen, at Region Nordjylland er ved at stikke sin snude i noget, der ikke vedrører regionen. Jeg spørger mig selv:
Hvorfor?
Og tænker, at Region Nordjylland ved at have dette effektmål i RUS høring 2024 - 2027, går både Statens og Aalborg Kommunes ærinde, når den anfører, hvor en 3. motorvej over Limfjorden skal gå. Nemlig over Egholm. Og oven i købet blander sig i, hvornår der skal være anlægsstart. Nemlig i 2025. Det sidste troede jeg da, er et fuldstændigt statsligt anliggende.
Jeg spørger mig selv, om det, Region Nordjylland har gang i, er lovligt?
Jeg vil også her gerne fastslå, at Aalborgs borgere har indsigelsesret, inden den endelige anlægslov vedtages. Men det er måske bare noget, der skal overstås og som er uden betydning?
Derudover vil jeg tillade mig at undre mig over, at I politikere i Region Nordjylland er så forhippede på at få en motorvej over Egholm, når et af to bedre og billigere alternativer (et ekstra vendbart rør eller en citytunnel ved Limfjordstunnelen, ville være meget mere effektive i forhold til tilgængelighed til det nye supersygehus, når det engang bliver færdigt. Jeg vil ihvertfald nødigt være bosiddende i den nye bydel ved Stigsparken, den dag trafikken er brudt fuldstændig sammen i Limfjordstunnelen og mit barn pludselig får brug for en akut ambulance. Så er vejen over Egholm i en lang kø af biler altså meget lang og direkte livstruende. Men bydelen får måske sin egen helikopterplatform til at undgå den slags situationer, der slet ikke ville opstå ved de to østlige alternativer.
Ja, sandsynligvis vil regionens sygehuse endda blive ekstra belastede af etableringen af Egholm motorvejen, idet der er mange sundhedsskadelige elementer ved den.
Nedenfor vil jeg i en række skrivelser gøre rede for, hvorfor jeg synes, at Egholm motorvejen er en meget dårlig investering i forhold til trafikafvikling, kommunefinansieret statsvej, drikkevand, støj, støjværn og natur.
Jeg har lige som I valgt at henvise til Verdensmålene, fordi jeg ikke synes, at I lever op til dem i jeres vision og i jeres fire strategispor.
1. Har Egholm motorvejen overhovedet en berettigelse?
Verdensmål 9 infrastruktur…
Verdensmål 11 bæredygtige byer…Nej, det er faktisk allerede slået fast i VVM 21, at Egholm motorvejen har en meget dårlig forrentning. Og linjeføringen er kritiseret af lokale specialister som civilingeniør, lektor emeritus i trafik- og byplanlægning Anker Lohmann-Hansen og akademiingeniør, lektor emeritus Kaj A. Jørgensen. På landsplan har to af de kendteste trafikfolk, økonomiprofessor Mogens Fosgerau og leder af DTU’s Transportdivision professor Otto Anker Nielsen udtalt, at ”Egholmlinjen ikke er et godt projekt.
I stedet for bør politikere på alle niveauer ifølge eksperter genoverveje De østlige alternativer:
Et ekstra rør med vendbare kørebaner i forbindelse med E45 og Limfjordstunnelen. En model, der har været et hit flere steder, hvor en gammel tunnel manglede kapacitet. En model, som akademiingeniør, lektor emeritus Kaj A. Jørgensen er varm fortaler for i en podcast under Aktindsigterne.
Eller en citytunnel, som Anker Lohmann-Hansen - lektor emeritus i trafik- og byplanlægning - og professor og leder af transportdivisionen DTU Otto Anker Nielsen står bag. Citytunnelen er også placeret i forbindelse med E45 i nærheden af Limfjordstunnelen, men med det formål at få skilt den lokale trafik fra den gennemkørende inden Limfjordstunnelen. Det vil soleklart give meget mere plads til begge trafikstrømme.
Personligt har jeg oplevet de lange køer, der opstår i og omkring Aalborg by ved større trafikale uheld i Limfjordstunnelen. Jeg kan overhovedet ikke se, at de skulle blive mindre med en motorvej over Egholm på den anden side af byen. Tværtimod.
Ekstra konsekvenser og omkostninger ved forventelige vejændringer?
Aalborg Kommune skal sandsynligvis slås med en masse ekstra omkostninger, hvis man placerer en ny fjordforbindelse via Egholm. Den går jo vest om centrum, samtidig med, at de fleste/største rejsemål - heriblandt det nye supersygehus - ligger øst for. Det vil sige, at mange af de tværgående veje i og omkring Aalborg Centrum, der nu om dage normalt ikke er stærkt overbelastede af trafik, bliver det i høj grad. Se kort www.3-limfjordsforbindelse.dk/12.
2. Afledte sundhedsmæssige konsekvenser af Aalborg Kommunes medfinanciering af en statsvej.
Verdensmål 3 sundhed…
Vi ved nu (28.10.23), at de 600 millioner fra aalborgensiske skatteydere, som Aalborg Kommune har lovet Staten at bidrage til Egholm motorvejen med, kun kan bruges til selve motorvejen. Det vil sige, at Aalborg Kommune selv kommer til at betale for tilslutningsveje og de veje, der vil blive så trafikerede, at de nødvendigvis må udvides. Hertil kommer pristalsregulering og eventuelt støjskærme ved de øst/vest vendte vejstrækninger, der bliver mest belastede og/eller går direkte igennem boligkvarterer, sådan som Kong Christians Alle gør. Alt i alt er jeg bange for, at Aalborg kommunes borgere kommer til at betale op imod en milliard for Egholm motorvejen.
Jeg kan ikke forestille mig andet, end at Aalborg Kommune vil få dårlig økonomi på grund af medfinanciering af motorvejs byggeriet. Og at det vil få negative økonomiske konsekvenser for Region Nordjylland, hvis sygehuse vil blive endnu mere overbelastede, end de er i dag. Dette begrunder jeg med, at Aalborg Kommune med en udskrivning på fra 600 - 1000 millioner (en milliard) kroner, vil få svært ved at tage vare på gamle og svage medborgere, der derfor vil komme i større risiko for at blive syge og blive indlagt.
3. Egholm motorvejen/drikkevand.
Skal vi aalborgensere til at drikke flaskevand?
Verdensmål 6 rent vand…
Verdensmål 9 infrastruktur…
Verdensmål 15 bevarelse af vådområder, skove etc…Aalborg kommune og Staten vil bygge Egholm motorvejen hen over to beskyttede vandindvindingsområder i Drastrup og Lindholm.
Anlægsloven forventes vedtaget i begyndelsen af 2024.
Jeg forventer selvfølgelig, at I i Region Nordjylland vil sætte jer grundigt ind i denne problematik og håber, at en indsigelse fra jer i det mindste kan være med til at udsætte anlægslovens vedtagelse. Se De skjulte konsekvenser/drikkevand, en film som Borgervægelsen mod en motorvej i Egholmlinjen har udgivet på YouTube.
Her fortæller pensioneret landskabsarkitekt Gitte Ramhøj, at det kan få særdeles alvorlige konsekvenser for Aalborgs drikkevand at føre en motorvej hen over de meget sarte vandindvindingsområder. Ved Drastrup ledes overfladevand eksempelvis kun ned igennem kalk og kridt, der overhovedet ingen rensende effekt har, hvorfor området er stærkt beskyttet.
Gitte Ramhøj var projektleder ved etableringen af Drastrup Skov med det formål at få etableret et rent grundvandsreservoir. Dette er til fulde lykkedes. Blandt andet fordi EU skød flere millioner i projektet. I dag er vandet så rent, at det kan hentes direkte op og sendes ud til byens vandhaner, men det har taget tredive år at opnå at få så rent drikkevand. Og det var ikke sket uden EU’s hjælp til skovrejsningen. Og på grund af, at området i dag er totalt beskyttet. Der må ikke laves ændringer i terræn, bruges pesticider og bygges nyt. Ja, der er visse træer og planter, der ikke må vokse i området. Og grundejerne er underlagt stærk kontrol for at tjekke, om beskyttelsen overholdes.
Aalborg henter i dag en tredjedel af byens drikkevand fra Drastrup.
Ved etablering af Egholm motorvejen ophæves beskyttelsen af vandindvindingsområderne ved Drastrup og Lindholm, så landmænd og villaejere igen kan bruge gift og pesticider på deres jorde med risiko for forurening af grundvand/drikkevand. Forurenet drikkevand kan ikke renses for det utal af farlige stoffer, der kan ende i det, hvis indvindingsområdet ikke er beskyttet.
Og i VVM 21 er det allerede slået fast, at selve motorvejen risikerer at gøre skade på vores gode drikkevand. Både ved anlæg og efter ibrugtagning. Jeg tænker, at hvis I politikere på alle niveauer ved det på forhånd, skal I da tænke jer om, stoppe etableringen af Egholm motorvejen og sikre vores rene drikkevand for fremtidige generationer.
I VVM 21 mener man, hvis man er heldig ikke at ødelægge drikkevandet i etableringsfasen, at en slags membran efter ibrugtagning vil kunne sikre, at forurening fra dæk, benzinrester og andre spildprodukter fra motorvejen (for eksempel i forbindelse med uheld) ikke kommer ud i vandindvindingsområdet.
Men enhver kan vel efterhånden forstå, at Verdens og vores klima ændrer sig.
Hvad hvis sådanne regnskyl, som store dele af landet har oplevet i oktober 2023, rammer Egholm motorvejen. Eller fremtidige endnu voldsommere regnskyl. Vil den omtalte membran så kunne holde på skidtet fra motorvejen eller vil det suse ud og forurene vores dyrebare drikkevand. Jeg mener, at spørgsmålet om vores drikkevand bør tages meget alvorligt af I politikere i Region Nordjylland. Et spørgsmål, som I bør stille både kommunale politikere og politikere på Tinge.
Det tager tredive år at dyrke drikkevand fra bunden, hvis der altså stadigvæk er et egnet sted at dyrke det.
4. Støj på grund af en motorvej over Egholm.
Skal Aalborg fortsat vinde konkurrencen om at være Danmarks mest støjplagede by. Nej vel!
Verdensmål 3 sundhed…
Verdensmål 11 bæredygtige byer…Med en motorvej over Egholm vil Aalborgs befolkning lide overgreb af biler og deres konstante støj. Aalborg er i forvejen den mest støjbelastede by i Danmark med 67% af befolkningen, der er udsat for sundhedsskadelig støj. Ingen tysk by er så plaget af støj som Aalborg.
Det undrer mig selvfølgelig, at WHO har fastsat grænsen for sundhedsskadelig støj ved 53 dB, mens Danmark fastholder grænsen for sundhedsskadelig støj ved 58 dB. Det, der måles, er det gennemsnitlige støjniveau for dag, aften, nat og helligdage i et år. Det vil sige, at der vil være dage, hvor lydniveauet er op til 80 dB eller endnu højere. Tæt på grænsen, hvor man bør bruge høreværn.
I Danmark risikerer 500 - 800 danskere at dø af støjrelaterede sygdomme årligt.
Alligevel vælger I politikere med Egholm motorvejen at påføre omtrent 26000 ålborgensere sundhedsskadelig støj fra Egholm motorvejen. Ikke blot borgerne på Egholm udsættes for sundhedsskadelig støj, men også borgerne i en masse gamle, hyggelige og velfungerende boligområder uden synderlig trafikstøj i dag.
Og andre borgere er flyttet ind i helt nye boliger, der er blevet opført på trods af planerne om Egholm motorvejens linjeføring blot et par hundrede meter vest for boligbebyggelsen.
Med et konstant lydniveau på 58 dB eller som omtalt ovenfor i virkeligheden ofte meget højere vil det bestemt ikke mere være hyggeligt at sidde i haver og på altaner og drikke kaffe eller spise sin aftensmad.
Ikke mindst når vinden er i vest, vil støjen være voldsom og uudholdelig - og det er den altså så godt som altid i Aalborg og Nørresundby.
Mange unge vælger Aalborg til, når de skal vælge studie. Og nogle af dem bliver efter studietiden og skaber eller får job i videnstunge virksomheder. Sådan skal det gerne blive ved med at være, men med en sort, larmende asfaltstribe igennem det, der kunne være et guldrandet rekreativt naturområde for hele Aalborgs og Nørresundbys befolkning, må vi aalborgensere nok indse, at virkeligheden bliver en anden. Nemlig at ikke kun de unge, der kommer fra andre byer for at studere, men også vores egne unge, flygter fra støjhelvedet imellem to motorveje.
5. Motorvejen over Egholm med kilometerlange over ti meter høje støjværn.
Hvis I politikere tror, at et støjværn vil gøre vores i forvejen støjplagede by attraktiv, kan I godt tro om igen. Vi bliver jo spærret inde.
Verdensmål 3 sundhed…
Verdensmål 11 bæredygtige byer…I politikere, der ønsker Egholm motorvejen, tænker åbenbart kun på økonomisk vækst og ikke på, at 26000 borgere udsættes for sundhedsskadelig støj.
Et støjværn kunne være disse menneskers redning, så de fortsat kan sidde i haver og på altaner og drikke kaffe eller spise deres aftensmad. MEN… et eventuelt støjværn vil strække sig fire kilometer fra Drastrup til Limfjorden. Kun gennembrudt ved de to tilkørsler til motorvejen ved Ny Nibevej og Nørholmsvej. Og det vil nå op i elleve meters højde. Det svarer omtrent til et fire kilometer langt treetages hus. Der hvor Aalborg by har en fantastisk mulighed for at smelte sammen med det åbne lands natur og give borgerne frihed og livsglæde, vil vi borgere i stedet for få et hegn, der spærrer os inde, som var vi i fængsel.
6. SOS… Rekreative områder og natur i farezonen.
Verdensmål 15 bevarelse af vådområder, skove etc…
Jeg har ikke meget plads til en uddybende beskrivelse af, hvor meget rekreativt natur Egholm motorvejen kommer til at ødelægge, men det er uhyggelig meget. Bevar Sofiendals Enge og Hasseris Enge i stedet for motorvejen bag “fængselsmuren”. Ja, engene trænger til noget forvildning, men så bliver de også en guldgrube for Aalborgs borgere at rekreere sig i i al fremtid.
Og Egholm…
Egholm kan beskrives som en upoleret diamant med potentiale til at blive en af Aalborgs kronjuveler (citat fra Egholm Vestergårds hjemmeside), men kan det siges bedre. I politikere er nødt til at passe på naturen og de beskyttede arter. Der lever der. For Egholms vedkommende lysbugede knortegæs, oddere, strandtudser og flagermus + mange andre dyr.
Kære Politikere i Region Nordjylland. I kan ikke tale om en grøn og bæredygtig region og samtidig være tilhængere af en motorvej over Egholm. Så enkelt er det.
Venlig hilsen
Gitte Paracha Thorhauge
-
Læsø kommunes Teknik- og Havneudvalg behandlede på sit møde den 13. november 2023, punkt 1.
Udvalget besluttede at eftersende et høringssvar med ønske om at indarbejde en strategi for etablering af en Marin Nationalpark på Læsø udover de 2 eksisterende Nationalparker i Nordjylland.
Med venlig hilsen
Kurt Bennetsen,
Kommunaldirektør,
Læsø Kommune -
Som andre mener jeg at Regionen helt bør afholde sig fra at diskutere den 3. Limfjordsforbindelse i linjeføring over Egholm og helt slette enhver omtale i strategien af denne forbindelse, som jo er en statsvej.
Når det er sagt, vil jeg alligevel gerne knytte et par kommentarer til strategien. Overordnet synes jeg, at de bærende principper: Samarbejde, Bæredygtighed, Balance og Innovation er glimrende – men der er tilsyneladende kun tale om smukke ord på papir (der jo som bekendt er meget taknemmeligt mht. hvad der bliver skrevet!).
Forbedret fremkommelighed og formindsket klima- og miljøbelastning fra CO2 udledning opnås ikke ved at bygge en motorvej, som kun vil forbedre fremkommeligheden ude i landområderne for privatbilister, ikke for de unge, som ikke har råd til en bil og heller ikke for de ældre, som ikke (længere) kører i bil. Og hvad skal vi med en motorvej, når den kollektive trafik bliver fleksibel og med væsentligt flere passagerer end i dag. Regionen bør holde sig til at udtale sig om den kollektive trafik og sørge for at den bliver væsentligt forbedret – det vil binde regionens landdistrikter og større byer sammen i langt højere grad end en motorvej for individuel privatbilisme. For mig kniber det meget med at få øje på ’bæredygtigheden’ af en sort motorvej og ’balancen’ mellem kollektiv og privat trafik.
Endvidere kniber det rigtig meget for mig at få øje på det ’innovative’ element i en fortidig løsning fra midt i forrige århundrede i fht. at løse trafikproblemer i 2030’erne vha. en motorvej – smarte og fremtidssikrede løsninger på trafikproblemer fokuserer på hurtig, fleksibel og billig kollektiv trafik, samkørsel, road pricing o.l. metoder til nudging af private bilister. Ligeledes kniber det med at få øje på ’samarbejdet’ – endnu er det ikke i den tid jeg har været med i Borgerbevægelsen mod Egholmmotorvejen lykkedes at få en politiker fra tilhængerne – det være sig en lokal, en regional eller en national - til at stille op til en dialog om fordele og ulemper ved forskellige linjeføringer for en tredje Limfjordsforbindelse, og mere end halvdelen af Aalborgs borgere er modstandere af Egholmmotorvejen – så hvad er der blevet af samarbejdet?
Endelig - at forestille sig en by spærret inde mellem to store motorveje, med alt hvad det vil forårsage af støj, miljøødelæggelse, forurening af grundvand, forurening med asbest etc., som ’attraktiv’ for ret mange andre end os, der allerede bor her, kræver mere fantasi end jeg er i besiddelse af.
Derfor, DROP DEN MOTORVEJ, jo før jo bedre.
Med venlig hilsen
Mona Lisa Dahms
-
Region Syddanmark har med interesse læst Region Nordjyllands forslag til en ny regional udviklingsstrategi for 2024-2027 og takker for Region Nordjyllands høringssvar til Region Syddanmarks forslag til regional udviklingsstrategi.
Regionsrådet i Region Syddanmark har i maj 2023 vedtaget høringsforslag til en ny regional udviklingsstrategi 2024-2027 ”Sammen om fremtidens Syddanmark”, som skal efterfølge den nuværende regionale udviklingsstrategi 2020-2023. Forslaget har været i offentlig høring i perioden 26. juni til 18. september 2023. Strategien forventes endeligt vedtaget ved udgangen af 2023.
Region Syddanmarks strategiforslag bygger på fire sammenhængende visioner: ”Et grønt og bæredygtigt Syddanmark”, ”Et sundt Syddanmark i trivsel”, Et kompetent og innovativt Syddanmark” og ”Et sammenhængende og attraktivt Syddanmark”. For at fremme de fire visioner vil Region Syddanmark desuden arbejde med tre forstærkere, der skal være med til at sætte kraft og styrke på den regionale udviklingsindsats: ”Partnerskaber”, ”Dansk-tysk samarbejde” og ”Internationalt samarbejde”.
Region Syddanmark bemærker, at der er store fællestræk mellem Region Nordjyllands forslag til regional udviklingsstrategi 2024-2027 og de fire visioner i Region Syddanmarks forslag til den kommende regionale udviklingsstrategi.
De mange fællesnævnere, herunder også i forhold til hvilke udfordringer og muligheder begge regioner står overfor danner et godt grundlag for erfaringsudvekling og fortsat godt samarbejde i de kommende fire år, som kan styrke en positiv udvikling i begge regioner.
Venlig hilsen
Jørgen Bjelskou,
koncerndirektør,
Region Syddanmark -
Forslag til ændring af Regional udviklingsstrategi 2024-2027
Jeg foreslår at følgende skrives ind i Udviklingsstrategien i afsnittet om strategiske vejinvesteringer. Det skal erstatte de sidste 3 afsnit i venstre spalte på side 22:
”Regionen ønsker dog, at Egholmforbindelsen genvurderes i forhold til myldretidstrafikken mellem Vendsyssel og arbejdspladserne i Aalborg, da ledende fagfolk har udtalt, at en motorvej vest om byen ikke aflaster nok; altså at trafikanter fra Vendsyssel fortsat vil havne i kø eller vil tvinges ud på store omveje.
Regionen vil bede transportministeren om en prognose for myldretidstrafikken i år 2040, så man kan vurdere, om problemet er væsentligt. I så fald vil regionen opfordre ministeren til at undersøge, om en østligt placeret 3. Limfjordsforbindelse, altså en udvidelse af E45 + ekstra rør, vil løse dette problem bedre og kan opnå en bedre samfundsmæssig forrentning med opdaterede beregningsformer.
Regionen anerkender, at en østlig Limfjordsforbindelse vil give 4 ½ minuts længere køretid mellem E45 syd og Thisted Landevej sammenlignet med Egholmforbindelsen, men også, at man kan reducere forskellen via tilføjelse af en motortrafikvej fra E39 til Vadum.”
På side 24 i den midterste spalte foreslås følgende omformulering:
”Men Nordjylland skal fortsat arbejde for, at der snarest iværksættes arbejder, som mindsker bilkøerne ved Limfjorden ved Aalborg, hvad enten dette bliver en motorvej via Egholm eller udvidelse af E45-korridoren. Arbejdet med sidstnævnte kan formentlig påbegyndes uden forudgående VVM i de områder, hvor natur ikke berøres”.
Begrundelse:
Regionen kan ikke lukke øjnene for kritikken af linjeføringen af 3. Limfjordsforbindelse og leve videre med fortidens konklusioner. Man risikerer, at staten bygger en motorvej til 8-9 mia. kr., som ikke aflaster tilstrækkeligt, og at der bagefter vil gå 30-50 år, før vi kan få en 4. Limfjordsforbindelse foræret af staten. I den mellemliggende periode skabes der store forsinkelser for trafikken nord fra mod Aalborg byområde. Det er uansvarlig politik ikke at undersøge sagen ordentligt!
Linjeføringen er kritiseret af lokale specialister som civilingeniør, lektor emeritus i trafik- og byplanlægning Anker Lohmann-Hansen og akademiingeniør, lektor emeritus Kaj A. Jørgensen. På landsplan har to af de kendteste trafikfolk, økonomiprofessor Mogens Fosgerau og leder af DTU’s Transportdivision professor Otto Anker Nielsen udtalt, at ”Egholmlinjen ikke er et godt projekt” (se f.eks. helside i Jyllandsposten 16-1-2022 samt www.3-limfjordsforbindelse.dk/3 ).
OBS: I det følgende benyttes nogle kort, som muligvis ikke kan ses via regionens hjemmeside. Det anbefales i stedet at finde dette dokument inkl. kort som .pdf på www.3-limfjordsforbindelse.dk/rn
Problemet ligger i myldretiderne.
Til venstre ses et kort med prognose for 2030. [Kortet ligger også på adressen www.3-limfjordsforbindelse.dk/rn1.jpg]
Allerede i 2030 vil der være langsom trafik / kø ned mod Limfjordstunnelen SELV OM en Egholmmotorvej er etableret:
Kilde vd.dk > VVM 2021 for 3. Limfjordsforbindelse > Trafik > Rejsetid > med projektets gennemførelse > morgenmyldretiden.
Normalt bygger man nye motorveje til at løse trafikproblemer 50 år frem, men allerede ved åbning i 2030 vil der altså være problemer. Der savnes i høj grad et kort med forventet myldretidstrafik i år
2040.Ang. nutidens beregningsmetoder:
Ved VVM 2011 benyttede Vejdirektoratet en beregningsmodel for trafikkens udvikling, der var baseret på gennemsnitstrafik i løbet af døgnet.
Trafikale effekter på vejnettet måles i dag med LandsTrafikModellen (LTM), som i de nyere versioner opdeler døgnet i 10 perioder således at man opfanger effekten af myldretidstrafikken. Dette er jo det primære problem i forbindelse med passage af Fjorden ved Aalborg!
Med LTM 3.2 benyttet i VVM 2021 falder Egholmforbindelsens samfundsmæssige værdi drastisk fra 5.347 mio. kr. til 242 mio. kr.! I den efterfølgende version, også kaldet ”Grøn Mobilitetsmodel” indgår også en taksering af CO2 ved anlæg. Medregnes dette, falder værdien til tæt på 0 kr.
Region Nordjylland har baseret sin anbefaling af den vestlige linjeføring på den forældede beregningsmodel fra 2011, hvor det samfundsmæssige overskud var stort.
Der foreligger ingen beregning af den østlige løsning (udvidelse af E45) med LTM 3.2 eller højere. Det er vi ellers mange, der efterlyser. Regionen bør også fremsætte ønske herom til Transportministeren.
Ang. Køretid mellem E45 syd og Thisted Landevej.
Vi taler her om en forholdsvis lille del af den fjordkrydsende trafik. Se kortet, der stammer fra side 17 i VVM’s ”Trafikberegninger med Landstrafikmodellen” [Kortet nedenfor kan også ses på adressen www.3-limfjordsforbindelse.dk/rn2 ]:
Denne trafik vil opnå en genvej på 4,5 minutter jfr. samme rapport side 12. I forslaget til østlig Limfjordsforbindelse indgår en nordlig motortrafikvej fra E39 til Vadum, som vil forkorte denne køretid med et par minutter således, at Jammerbugt kommune alligevel opnår en fordel. Samtidig reduceres sammenfletningsproblemet i Bouet, som er medskyldig i køerne om morgenen. [Kort nedenfor med den foreslåede motortrafikvej ligger også på adressen www.3-limfjordsforbindelse.dk/rn3 ]
Overordnet / afslutning:
Linjeføringen via Egholm er uhensigtsmæssig ikke blot i forhold til mobilitet/økonomi men også i forhold til en lang række andre forhold, som regionen ellers tilstræber i udviklingsstrategien:
bedre vilkår for natur og miljø,
grøn omstilling,
forurening,
råstoffer,
grundvand,
sundhed,
livskvalitet,
trivsel,
mindre skæv befolkningsudvikling,
tiltrækning af kvalificeret arbejdskraft,
samarbejde,
fællesskab.Hvorfor? En 3. Limfjordsforbindelse via Egholm vil bevirke et stort og unødvendigt forbrug af ressourcer herunder grus fra den nordjyske undergrund, fjerne en hel stribe bynære rekreative områder ved Aalborg, der har dobbelt så mange besøg som Aalborg Stadion, true levesteder for sjældne dyr, rode op i eternitdepoter med asbest og områder, som der er brugt et tocifret millionbeløb på at optimere til vandindvinding. Den vil medføre sundhedsskadelig støj ved yderligere 10.000 husstande i Aalborg, den vil få Aalborg til på et bykort at fremstå som en burger mellem to motorveje. Hasseris og Lindholm vil desuden miste tiltrækningskraft, hvis udsigten mod solnedgangen skæmmes af en motorvej og høje støjværn. Den skæve befolkningsudvikling med fraflytning fra Frederikshavn Kommune vil fortsætte, hvis der er blokeret for, at man kan bo her og komme let til Aalborg C og Ø. Og splittelsen i regionen vil øges, hvis man starter byggeriet af et kæmpe motorvejsprojekt, som et flertal af borgerne, især de unge, er imod, og som ødelægger det ene rekreative område efter det andet. Tre gange så mange unge foretrækker en østlig løsning, se www.3-limfjordsforbindelse.dk/opinion
Hvad angår CO2 spares en smule på genvejen vest om Aalborg, men det vil blive modvirket af omveje på op til 20 km. for bilister, der i myldretiden skal f.eks. fra Østvendsyssel til Aalborg Øst. Og selve byggeriet af motorvejen udleder 2,5 gange mere CO2 pr. km. end det næstmest CO2-udledende motorvejsbyggeri i Infrastrukturplan 2035 (Midtjysk Motorvej). Dertil kommer, at flere veje skaber trafikspring for privatbilisme i forhold til kollektiv trafik.
En Egholmmotorvej vil ikke løse trafikproblemerne ordentligt. Den vil snarere ende som et symbol på ligegyldighed med miljøet. Det er ikke den slags, Nordjylland har brug for.
Hvad angår erhvervslivets mangel på bygningsuddannede, hjælper det næppe at iværksætte et offentligt byggeprojekt til 8-9 mia. kr.
Hvad angår efterspørgslen efter motorvejsnære erhvervsgrunde findes der rigeligt med uudnyttet plads langs de nuværende motorveje i Nordjylland.
Hvad angår samarbejde med strategiske partnere bør regionen vise mod til at gå forrest med at foreslå en revurdering og undersøgelse af Egholmforbindelsen, når der er klare tegn på, at noget ikke vil fungere.
Mvh.
Anders Wested (Trafikalt Folkeparti)
Se også www.3-limfjordsforbindelse.dk
-
Nordjylland har en myldretiden behov for at reducere transporttiden. Løsningen over Egholm er helt ude af proportioner og har fået voldsom kritik af mange borgere i Aalborg og i oplandet. Jeg mener, at dette projekt ikke bør indgå i regionens strategi og alle hentydninger om linjeføring eller sågar løsning er besluttet er besluttet bør fjernes. Anlægsloven, der er nødvendig for gennemførelsen af dette projekt, er endnu ikke vedtaget, og jeg opfordrer kraftigt til, at dette afsnit udelades fra regionens planlægning og strategi.
Egholm kan gøres til et unikt naturområde, der huser en mangfoldighed af flora og fauna. Bygningen af en motorvej på denne lokation vil uundgåeligt medføre betydelige miljømæssige skader til evig tid og kan ikke laves om. Det vil ikke kun true den lokale biodiversitet, men også forringe livskvaliteten for de mennesker, der bor i nærheden. Støjforurening, luftforurening og øget trafik vil have alvorlige konsekvenser for både miljøet og beboernes trivsel både i forbindelse med selve vejen men også i forbindelse med alle tilkørsler.
Aalborg er den mest støjplagede by i Danmark målt på trafikstøj, det bedes skrives ind i strategien hvor det peges på grønne løsninger.
Jeg anerkender vigtigheden af infrastrukturprojekter, der kan forbedre samfundets mobilitet og økonomiske udvikling. Dog opfordrer jeg til, at der søges alternative løsninger, der ikke medfører de nævnte negative konsekvenser for naturen og lokalsamfundet. Dette kan inkludere investeringer i bæredygtige transportløsninger som sammenkørsel, cykelstier, kollektiv transport og modernisering af eksisterende veje.
Jeg opfordrer regionen til at lytte til bekymringerne fra lokalbefolkningen og naturelskere og overveje disse aspekter grundigt, før der træffes beslutning om at fortsætte med planerne om motorvejen over Egholm og vore børns fremtid i området.
Jeg beder om, at dette projekt ikke inkluderes i regionens strategi, og at der arbejdes på alternative løsninger, der tager hensyn til både miljøet og lokalsamfundet uden at lukke Aalborg inden mellem to motorveje, så der reelt ikke er et behov for.
Venlig hilsen
Claus Haulund
-
Som turist i det skønne Nordjylland er jeg bekymret for motorvejsprojekter, der både mht. Klima og biodiversitet er et rigtigt problematisk projekt. Store CO2 udledninger og ødelæggelse af flere arters levesteder. Disse projekter er i min optik udtryk for manglende erkendelse af klima og biodiversitetskrisernes alvor.
De politikkere, der støtter motorvejsprojekter er også,helt,blinde overfor den,støjforurening borgere udsættes for. Og så er der også asbestforureningen.
Jeg er virkelig forbløffet over de ansvarlige politikkeres manglende omtanke for klima, biodiversitet og deres egne borgeres ve og vel.
Med venlig hilsen
Grete Rolsted
-
Jeg synes det er relevant med en udviklingsstrategi, men jeg synes Regionen skal holde strategien indenfor den hjemmel Regionen har og kun indenfor de områder.
Erhvervsfremmeloven har fastsat rammerne for Regionen til at omhandle Kollektiv trafik, kulturer virksomhed, uddannelse og miljø, og heri indgår ikke en holdning til Nordjyllands overordnede vejnet og slet ikke den 3. Limfjordsforbindelse og placering. Der er mig bekendt ingen anlægslov endnu.
Så jeg synes Regionen skal fjerne alle de afsnit, som ovennævnte og øvrige, som ikke hører under Regionens område.
Med venlig hilsen
Dan Brock-Faber
-
Det er efter min mening ikke regionens ansvar og interesseområde at tage en motorvej med i strategien, jeg tænker her på statsvejen “den tredie limfjordsfobindelse”.
Afsnittet bør helt udelades.
Med venlig hilsen
Lars Larsen
Regional Udviklingsstrategi 2024-2027
Associerede bilag til Regional Udviklingsstrategi 2024-2027
Kontakt
Sekretariat for Regional Udvikling
Region Nordjylland
Niels Bohrs Vej 30
9220 Aalborg Øst
Mail: regionaludviklingsstrategi@rn.dk
Tlf.: 22 56 84 64
Opdateret